Nyitókép forrása: facebook.com/reprofotó

 

A Smer győzelmét, a Most-Híd, az MKÖ és az SaS küszöb alatti szereplését, az ellenzék valószínűtlen kormányzását és egy négypárti smeres koalíció létrejöttét vetíti előre az RTVS által megrendelt legújabb közvélemény-kutatás. A felmérést a korábban ismeretlen Actly ügynökség készítette 1500 ember megkérdezésével november 29. és december 11. között.

 

Eszerint, ha az elmúlt napokban zajlott volna a választás, azt a Smer nyerte volna 22,1 százalékos eredménnyel. A második helyen a szélsőjobboldali ĽSNS végezbe 12,1 százalékkal. A harmadik helyen jutott volna be a törvényhozásba a PS-SPOLU.

 

Meglepetésre a negyedik hely viszonylag magas eredménnyel a KDH-é (9,1 százalék). Másfél százalékkal lejjebb a Sme rodina következik (7,6 százalék), majd az OĽANO (7,4 százalék), csaknem holtversenyben a Za ľudíval (7,4 százalék). Az SNS az utolsó parlamentbe jutó párt 6,4 százalékkal.

 hirdetes_300x300  

 

Az SaS-t az Actly ismét parlamenten kívül mérte, 4,5 százalékkal. A Most-Híd mindössze 3,7, az MKÖ pedig csak 3,6 százalékos preferenciát kapott az Actlytól. A Harabin-féle Vlasť és a Drucker-féle Dobrá voľba 2 illetve 1,4 százalékon áll.

 

 

A mandátumok megoszlását illeti, a Smernek a 17,3 százaléknyi „elvesző” (parlamentbe be nem jutó pártokra leadott) szavazatmennyiség miatt 40 mandátumra van kilátása az ügynökség szerint. Ennek fényében egy Smer-ĽSNS–Sme rodina koalíciónak  (igen, az SNS nélkül) meglenne a parlamenti többsége (76 mandátum), még ha csak egyetlen mandátumon múlna is. Az SNS külső támogatásával vagy koalíciós szerepeltetésével ez a kényelmetlen többség csaknem alkotmányos többségre bővíthető (88 mandátum).

 

A felmérés szerint a bejutó ellenzéki pártoknak csak a Sme rodina erősen kétséges támogatásával lenne meg a kormányzáshoz szükséges többség. Egy PS-SPOLU – KDH – Za ľudí – OĽANO – Sme rodina formációnak mindössze 76 mandátuma lenne, törékeny koalíció, hajszálnyi többségi pozícióval.

 

Egy harmadik lehetőséget is érdemes azonban felvetni: matematikai szempontból mindössze három párt koalíciójából is létrejöhetne az Actly szerint egy új kormány. Ez a három párt pedig a Smer, az ĽSNS és a KDH lehetne. Összesen 79 mandátummal lenne többségük a parlamentben.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!