Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Andrea Kalavská kedden délután hivatalosan is benyújtotta lemondó nyilatkozatát a köztársasági elnöknek. Kalavská az I. Pellegrini kormány kinevezésétől volt egészségügyi miniszter. Erre a posztra a Smer jelölte, ennek ellenére Kalavská felvállalta a párttal való konfrontációt a kórházreform kapcsán – ez is lett a veszte. Lemondása után a tárcát az új kormány felállásáig Peter Pellegrini (Smer) kormányfő vezeti.

 

Zuzana Čaputová államfő kedden elfogadta Kalavská lemondását, egyúttal megbízta az egészségügyi tárca ideiglenes vezetésével Peter Pellegrini miniszterelnököt. Čaputová elmondta, hogy két ok miatt fogadta el a miniszter lemondását: az egyik, hogy elnökként nem lenne helyes, hogy kényszerrel posztján marasztalja, a másik, hogy „teljes mértékben megérti azokat az indokokat, amelyek miatt Kalavská” lemondott.

 

Az államfő kijelentette, hogy Kalavská meg akarta változtatni az egészségügyi status quo-t (hatalmi egyensúlyt, vagyis a jelenlegi állapotokat), és bár nem sikerült neki, köszönet jár érte a volt miniszternek, mert „helyes és ambiciózus célkitűzésről” volt szó.

 hirdetes_400x285  

 

Kalavská: Fico kijelentései miatt nyújtottam be a lemondásomat

 

Kalavská december 9-én jelentette be, hogy lemond az egészségügyi miniszter posztról, miután a kormánykoalíció, azon belül pedig őt miniszterségre jelölő Smer elgáncsolta több javaslatát is, köztük a kórházreformot. Kalavská több fórumon is hangsúlyozta, hogy az egészségügy állapota jelen formájában középtávon is tarthatatlan, mert nincs elég orvos, nővér, az állami kórházak adósságban úsznak, miközben a magánkórházak kimazsolázzák a legjobban fizetett kezeléseket.

 

Kalavská a Rádió Express műsorán a minap elmondta, hogy ha a kórházreformot engedik beterjeszteni a parlament elé (Robert Fico ellenkezése miatt Peter Pellegrini hívta vissza a törvényhozás elől, mielőtt vitára bocsátották), akkor egyes kormánypárti képviselők és az ellenzék segítségével akár át is mehetett volna javaslat.

 

A technikai beruházások nem hoznak áttörést

 

Čaputová egyébként láthatóan Kalavská álláspontjával szimpatizált, a miniszter lemondó nyilatkozatának átvételekor a sajtó előtt reményét fejezte ki, hogy az előkészített reform „releváns alap lesz majd a kvöetkező kormány szemében is”. Mint mondta,

 

„igaz, hogy az utóbbi években sok beruházás történt egészségügyi technikák vétele, kórházak felújítása és új, modernebb ágyak beszerzése tekintetében, de ezek nem elegendőek olyan változás eléréséhez, amelyre a szlovákiai egészségügynek szüksége van”.

 

Hangsúlyozta, 2500-zal több az elkerülhető halálesetek száma Szlovákiában, mint az uniós átlag. (Elkerülhető halálesetnek számít, ha a halált okozó betegséget egy hatékonyabban működő egészségügyi rendszer idejében felismeri és kezeli – jelenleg Szlovákiában több hetet, esetenként több hónapot kell várni egy vizsgálatra, amely kimutathatná az egyébként kezelhető problémát).

 

Čaputová V4-es összehasonlítást is tett, mint mondta, ha a visegrádi országok átlagát vesszük alapul, Szlovákiában akkor is 1300-zal több az elkerülhető halálesetek éves előfordulása, mint a V3 (Lengyelország, Csehország, Magyarország) átlaga.

 

Döntött a parlament: a kötelező oltások megléte nem lesz feltétel a gyermek óvodába íratásánál

 

Több ezer alkalmazott hiányzik a rendszerből

 

Az államfő arról is beszélt, hogy a szlovák egészségügyi intézményekből 2600 orvos és 3000 nővér hiányzik, és mivel az orvosok és nővérek jelentős része nyugdíjkorhatár közelében jár, ezért öt év múlva már 12 000 egészségügyi alkalmazott fog hiányozni a rendszerből, és ez az állapot már az alapvető működést is veszélyeztetné.

 

Peter Pellegrini kormányfő méltatta Kalavskát, szerint „rengeteg és jó munkát végzett el”. Kampány lévén Pelelgrini inkább saját ambícióiról beszélt, mint mondta, „teljesen autonóm” miniszterként tervezi megtekinteni a készülő új pozsonyi kórház építési munkálatait. Megjegyezzük, ha valóban annyira autonóm lenne, miniszterelnökként nem hívja vissza a parlamentből a kórházreformot, amelyhez korábban ő is a nevét adta.

 

Pellegrini kijelentette, reméli, hogy a Kalavská által elvégzett munka számára is lehetővé teszi, hogy teljesíteni tudja az egészségügyi minisztérium vezetésével járó feladatokat.

 

Kórházreform: Kalavská felajánlotta lemondását és Ficot kritizálta

 

A kormány visszavonta a kórházreformról szóló javaslatot

 

Körkép.sk,  Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!