Nyitókép forrása: Körkép.sk/archív

 

Hatályon kívül helyezte a felmérésekre vonatkozó választási moratórium 50 naposra bővítését előíró törvényt az Alkotmánybíróság. A korábbi szabályozás szerint csak a választások előtti 14 napban nem szabadott pártpreferenciákról szóló felméréseket közzé tenni, ám a Smer, az SNS és az ĽSNS olyan törvény fogadott el (megtörve az elnöki vétót is), amely 50 naposra tolta ki a moratóriumot.

 

A második olvasatbeli elfogadás után Zuzana Čaputová államfő rögtön jelezte, hogy az Alkotmánybíróságon fogja megtámadni a szakmai közösség által is sokat vitatott törvényt. A szabályozás így nem érvényes a mostani választáson.

 

Az ellenzéki lapok Čaputová nagy személyes győzelmeként értékelik az AB döntését.

 hirdetes_810x300  

 

A mostani AB-határozat nem jelenti azt, hogy az alkotmánybírók a jogszabály alkotmányellenességét állapították meg. Erről külön fognak dönteni valamikor a jövőben.

 

„Meggyőződésem, hogy a moratóriumról szóló törvény módosítása sérti az Alkotmány által garantált jogokat”

 

nyilatkozta az államfő még novemberben. Az államfő – az ellenzékkel és a szakmai közösséggel egyetértve – úgy vélte, hogy a moratórium-törvény sértette az emberek információhoz való jogát, a szabad politikai verseny elvét és a jogbiztonságot is. Főleg azért, mert a már elinduló politikai kampány körülményeit változtatta meg – Andrej Danko (SNS) házelnök hamarabb hirdette ki a választások időpontját (a kampány kezdetét), mint hogy a törvény hatályba lépett volna.

 

A törvény elleni legfőbb érv novemberben az volt, hogy hatalmas információs deficitet okoz a választók oldalán, miközben a pártok továbbra is rendelkezhetnek a felmérések eredményével. Az 50 napos moratórium például megvonta volna azt a lehetőséget a választóktól, hogy felmérjék, mennyire esélyes a parlamentbe jutásra az általuk preferált párt.

 

Nem véletlen, hogy a javaslat a Smer műhelyéből származott. Minél több a parlamenten kívülre szoruló pártokra leadott szavazat, annál több mandátum jut ezek visszaosztása után a Smernek. 20 százalékos támogatottságnál a Smer 2-3 százaléknyi „elvesző” szavazattal plusz egy mandátumot szerezhet meg saját eredményén felül.

 

A törvényt a Most-Híd zömében nem támogatta, az ellenzék bírálta, nemrég pedig egy interjúban még Andrej Danko, az SNS elnöke is elismerte, hogy csak azért támogatta a Smer javaslatát, mert cserébe saját javaslataihoz megkapta Ficoék támogatását.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.