Nyitókép forrása: Körkép.sk

 

Egyre többet költenek a pártok facebook-hirdetésekre. A közösségi oldal saját statisztikái szerint csak az elmúlt hét napban (karácsony estéhez) több int 1500 politikai témájú poszt került meghirdetésre nagyjából 60 ezer euró értékben.

 

A legtöbbet a Smer és politikusai költik facebook-hirdetésekre, az elmúlt héten Robert Fico pártelnök vitte a prímet a költség szerinti lebontásban, de kiemelkedő összeget szántak Peter Pellegrini kormányfő és a nyugatellenes-marxista konspirációs elméleteket közlő Ľuboš Blaha népszerűsítésére is. A Smer összesen 35 posztot hirdetett meg 18,5 ezer euró értékben.

 

Az elnökválasztási kampány során messsze a legtöbbet költötte online hirdetésekre, most mégis csak a második helyen szerepel a PS-SPOLU. A balliberális koalíció nagyjából 8000 euró környékén költött facebook-kampányra négy és félszáz bejegyzés meghirdetésével. A PS-SPOLU egyébként eléggé diverzifikálta a hirdetéseket: összehasonlítva a többi párttal sokkal több jelöltje folytat egyéni kampányt a közösségi hálón.

 hirdetes_810x300  

 

Pellegrini és Danko kapta a legtöbb teret idén a politikai vitaműsorokban. És Menyhárt? – Értékelés

 

Bugárék hirdetik meg a legtöbb bejegyzést

 

A harmadik helyen A Most-Híd áll. A vegyespárt az elmúlt hét napban több mint 7600 eurót költött facebook-hirdetésekre, miközben toronymagasan vezet a meghirdetett bejegyzések számát illetően: ezekből összesen 567 darab volt.

 

A Štefan Harabin-féle Vlasť még a választásokkor dobogós helyen pénzt költő SNS-t is megelőzi a facebook-hirdetéstár listáján. Nagyjából 5000 eurót költött eddig kampányra a közösségi hálón. Az SNS pár száz euróval kevesebbet.

 

A Magyar Közösségi Összefogásban részt vevő magyar pártok jóval kevesebbet költenek facebook-kampányra, bár még két hónap a választásig. Összesen mintegy hét-nyolcszáz eurót költöttek a karácsony estét megelőző hét napban politikai hirdetésre, zömében az Összefogás kampányolt a facebookon.

 

Közpénzből kampányra: A PS-SPOLU szerint Richter a minisztériumon keresztül kampányol a Smernek

 

A Most-Híd és a Smer költ a legtöbbet megyei lebontásban is

 

Ami a facebook-hirdetések regionális elosztását illeti, a Smer (egészen pontosan Robert Fico és Peter Pellegrini) minden megyében ott van a kampányra legtöbbet költők között. Nyitra, Nagyszombat és Besztercebánya megyében azonban megelőzi őket a Most-Híd. Egyedül Trencsén megyében nem kormánypárti a legtöbbet facebook-kampányoló politikus – ott ugyanis Štefan Harabin költötte a legtöbbet posztjai terjesztésére.

 

Azért ha nagyobb időintervullumot vizsgálunk, elég érdekes adatokat is kapunk. Például az elmúlt 90 napban a Most-Híd költötte a legtöbbet politikai hirdetésre a facebookon: 961 meghirdetett posztjával és 34 399 eurós ráfordításával minden tekintetben vezet. A második helyre szorult vissza a Smer (32 165 euró).

 

A kampánystratéga szerint Szlovákia történetének legfurcsább kampánya a mostani

 

A vegyespárt és a közös magyar lista is a fiatalokat célozná meg

 

A kampányra fordított összegekből és a célközönségből azért látni, ki hol akarja erősíteni pozícióját. A vegyespárt egyértelműen Közép-Szlovákiára erősít rá, ahogy arról korábban maguk is beszámoltak, számítanak a romák szavazataira. Pedig Besztercebánya megyében csak a negyedik legerősebb vegygespárti szavazóbázis található – Pozsony a harmadik helyen áll, de Bugárék nyilván felismerték, hogy esélytelenek a fővárosi liberális szlovák választók megszólítására a Smerrel való kollaboráció után.

 

Egyébként a vegyespárt nem véletlenül hirdet rekordösszegben a Facebookon. Egy szeptemberi AKO-felmérés szerint a Most-Híd választóinak 41 százaléka 65 év feletti (!), 70 százaléka legalább ötven éves. A Legfiatalabb generációknak csak mindössze 1-2 százalékát tudja megszólítani.

 

Hasonló logikát követ a Smer is, amelynek szavazóbázisa több mint 50 százalékban 65 év feletti, az ötven év feletti választók aránya így elképesztően magas: csaknem 80 százalék. A fiatalabb generációkat (49 év és alatta) Ficóék képtelenek voltak eddig megszólítani (a 33 év alattiak 4,6, a 33-49 évesek 8,9 százaléka adná csak le a voksát a Smerre). Pellegrini kampányával elvileg ezen hivatott változtatni, kérdés, mennyire lesz sikerek, ha hétről hétre újabb és újabb közéleti botrány pattan ki.

 

Értelemszerűen az MKÖ-ről nem készülhetett akkor még ilyen felmérés, de az MKP szerepel az AKO listáján. Nagyon hasonló a választók korösszetétele, mint a Smer esetében, ám az 50-65 évesek nagyjából annyian vannak, mint a 65 év felettiek. Ettől függetlenül a fiatalabb generációkat néhány hónapja ugyanolyan gyengén sikerült csak megszólítaniuk. A mostani facebook-kampány inkább az Összefogás esélyeit növeli a fiatalok körében, az MKP retorikájában áttörést a közös magyar lista sem hozott.

 

Sokatmondó AKO-felmérés: Hol van a bejutáshoz szükséges 50 ezer MKP-szavazó?

 

A fogadóirodák szerint a parlamenti pártok közül a Most-Híd esélyei a legrosszabbak

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.