Nyitókép forrása: sme.sk

 

Szokatlanul nagy volt a mozgás idén a pártokban, már ami a tagságot illeti. A Szabadság és Szolidaritásból 49-en távoztak, a kormányon lévő Most-Hídból 22-en. Az év elejétől a Sme rodina 11 tagját zárta ki soraiból. Ez utóbbi tagsága azonban idén 494 fővel emelkedett.

 

Az SaS-nek jelenleg 189 tagja van (összehasonlításképp a Smernek 15 ezer, az MKP-nak 9200), és az elmúlt hónapokban pártszakadásra került sor. Nemrég Richard Sulík pártelnökkel való konfrontációjuk miatt a liberálisok több ismert arca (Ľubomír Galko, Jozef Rajtár, Natália Blahová, stb.) távozott a pártból, Blahovát konkrétan az SaS kizárta soraiból. Év elejétől 33 új tagot vettek fel, miközben eddig 49 fő távozott, vagyis nettó veszteséget könyvelhetnek el taglétszám tekintetében.

 

A nagyjából 5000 párttagot számláló Most-Híd saját állítása szerint 29 új tagot vett fel az év elejétől, miközben 22-en hagyták ott a népszerűtlenségi örvénybe került vegyespártot. Ez nettóban még mindig pozitív eredményt jelent, de ne feledjük, hogy a Most-Híd vesztette el legtöbb mozgósításra alkalmas politikusát az elmúlt hónapokban.

 hirdetes_400x285  

 

Gál Gábor igazságügyi miniszter már nem akar politizálni, Pfundtner Edit visszavonul (de nem feltétlenül véglegesen), Peter Kresák a Drucker-féle Dobrá Voľbába igazolt át, csakúgy, mint korábban Katarína Čéfalvayová. Ivan Švejna sem a Most-Hidat erősíti már. Lucia Žitňanská és František Šebej pedig még a Kuciak-gyilkosság és a kormánykoalíció hírhedt harmadik mondatos megmentése után hátráltak ki fokozatosan a vegyespártból.

 

A Sme rodina elégedett lehet a taglétszámával, Idén 494 új tagot vehettek nyilvántartásba, miközben az év elejétől 11 tagot „kellett” kizárniuk. Érdekes adalék, hogy a 494 új tag között ott van az egykori smeres Pozsony megyei képviselő, Martin Borguľa is. Rögtön a választási lista top tízes élvonalából vághat neki a 2020-as választásoknak.

 

Webnoviny.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!