Eufrozina, Kende
  • HUF: 363.44
  • USD: 1.16
  • 8 °C
  • 19 °C

Hirdetés (X)

politika

Bugár: Elégedett vagyok, hogy a rendőrség nem fél magasrangú politikusok ellen vádat emelni

A Most-Híd elnöke mintha úgy vélné, hogy egyetlen törvény megváltoztatása meg is oldotta a problémákat...

Nyitókép forrása: nepszava.hu

 

Pozitív dolognak értékelte Bugár Béla, a Most-Híd elnöke, hogy a rendőrség „nem fél” a legmagasabb beosztású politikusok ellen vádat emelni. Példaként a Robert Fico és az Andrej Kiska elleni vádemeléseket említette, vagy az egykori főügyész, Dobroslav Trnka elleni eljárást. Bugár a TASR hírügynökségnek adott interjút. 

 

A Most-Híd elnöke ugyanakkor úgy véli, hogy pusztán a vádemelések elindításától a rendőrség és az igazságszolgáltatás nem kapja vissza a választók bizalmát. Ugyanakkor úgy vélte, hogy a pozitív változás a rendőrségre vonatkozó törvények megváltoztatására vezethetők vissza:

 

„Abszolút elégedett vagyok, mert azt látom, hogy nem félnek”

 

mondta Bugár, hozzátéve, hogy Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása után „sikerült megváltoztatni az országos rendőrfőkapitány megválasztásáról szóló törvényt”.

 

„Az új országos rendőrfőkapitány kezdte el megtisztítani a Nemzeti Bűnügyi Ügynökséget (NAKA), többeknek távozniuk kellett, ami felszabadította a NAKA kezét. Ki lehet jelenteni, hogy most hozza meg a törvény a gyümölcsét”

 

mondta.

 

A Most-Híd elnöke szerint előnyt jelent, hogy a jelenlegi országos rendőrfőkapitányt, Milan Lučanskýt nem lehet visszahívni hivatalából (a törvény korábbi verziójában a belügyminiszter leválthatta az országos főkapitányt).

 

„Így már ellenállhat a politikai nyomásnak, nem csak a mostani, de a következő kormány választási ciklusának első három és fél évében is”

 

jelentette ki. Ugyanakkor azt is leszögezte, hogy az önmagukban a vádemelések még nem hozzák vissza a választók elveszett bizalmát a rendőrség irányába.

 

Megint fordít egyet a köpönyegen: Bugár már nem tudja elképzelni a Smerrel való együttműködést

 

Bugár Béla korábban többször is azt nyilatkozta, hogy a Kuciak-gyilkosság után elsősorban neki és a Most-Hídnak köszönhetően (és nem a százezres tömegtüntetéseknek hála) foganatosították a törvényeket. Valójában a százezres nagyságrendű tömegtüntetések kényszerítették válaszadásra a vezető politikusokat. Még maga Bugár sem mert ultimátumot adni a Smernek Robert Kaliňák belügyminisztert illetően. Tibor Gašpar korábbi országos rendőrfőkapitány is csak azután távozott posztjáról, hogy Peter Pellegrini lett a kormányfő – aki megköszönte Gašparnak a jól elvégzett munkáját… Miután Lučanský elfoglalta a posztját Gašpar helyén, hónapokig húzódott az országos rendőrfőkapitány megválasztásáról szóló törvény módosítása.

 

Később már nem csak a rendőrség, hanem a bírók és az ügyészek és az igazságügyi rendszer nagy része is elvesztette a hitelét, mivelhogy kiderült, Monika Jankovská korábbi smeres igazságügyi államtitkár (a minisztériumot ráadásul a most-hidas Gál Gábor vezeti) illetve több bíró és ügyész szoros kapcsolatban állt Marián Kočnerrel, a Kuciak-gyilkosság egyik főgyanúsítottjával. Jankovská először nem is akart lemondani, végül a közelgő választásokra való tekintettel kénytelen volt. Jelenleg három fegyelmi eljárás van ellene folyamatban, de gond nélkül folytathatja tevékenységét bíróként.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket