Nyitókép: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

2020-ban egy olyan egységes felvidéki magyar képviseletet akarunk elérni, amely nem akar a Smerrel együttműködni és az etnikai politizálást tartja irányadó elvének – jelentette ki Menyhárt József, az MKP elnöke a Pátria Rádió szombat délelőtti műsorában.

 

Az MKP elnöke szerint a Kuciak-gyilkosság utáni események és a Kočner-féle üzenet napvilágra kerülése leleplezték az ország valódi állapotát. Menyhárt úgy véli, az idei államfőválasztás valójában népszavazás volt a Smerről és a kormányról (a beszélgetés során az MKP elnöke kínosan ügyelt rá, hogy ne nagyon említse Ficoékkal egy lapon a Most-Hidat).

 

„A Smer legyőzésére akkora társadalmi igény fogalmazódik meg, hogy várhatóan magas lesz a részvételi arány a választáson, ami a felvidéki magyar választó közösségünknek nem jó hír”

 

 hirdetes_300x300  

mondta, majd hozzátette, hogy a Simon Zsolt vezette Magyar Fórumnak és a Magyar Közösségi Összefogásra átkeresztelt Összefogásnak az lenne a feladata, hogy az MKP bő 4 százalékos eredményét a hiányzó 1,5 százalékponttal kiegészítse.

 

„Jelenleg világosan látjuk, hogy a Smer számunkra nem partner, azt is látjuk, hogy a szlovák jobboldali pártok nehezen találnak közös nevezőt. (…) De mi most február 29-éhez futjuk meg a távot, és mozgósítunk”

 

fogalmazott.

 

Menyhárt, Érsek, a magyar egység és a gazdák is kampányolnak – Mutatjuk, mivel győznék meg a választókat

 

Ez nem MKP-s lista, ez felvidéki magyar lista

 

Arra a kérdésre, hogy mi változott az MKP kampányát illetően a négy évvel ezelőtti kampányhoz képest, Menyhárt elmondta, a 2016-os választási lista MKP-s volt, rajta civilekkel.

 

„A mostani nem egy MKP-s lista, hanem egy magyar felvidéki lista, nevezhetjük akár az összefogás listájának is”

 

Az MKP elnöke azt is elmondta, hogy a közös magyar lista közös programjának bemutatójára a jövő év elején kerül sor Komáromban.

 

Menyhárt szerint a Most-Híd eredményei ellenére

 

„…a felvidéki magyarság nem áll jól, akár nyelvhasználatról, oktatásügyről van szó. Nem mondhatjuk, hogy megmentettük a kisiskolákat, mert egy pozitív diszkriminatív rendszerre lenne szükség (…). Nem mondhatjuk, hogy megmentettük a kulturális életet (…), mert egy Kisebbségi Kulturális Alapnak biztosítania kellene a Csemadok működését is”

 

A műsorvezető rákérdezett a Baross-pályázatokra is, konkrétan, hogy milyen szerepe is van ezeknél az MKP-nak? Menyhárt elmondta, hogy a Baross-pályázatok lebonyolításánál az MKP szakmai partnerként vett részt, és bár tényleg öt évvel ezelőtt íródott a gazdaságtudományi alapot biztosító Baross Gábor Terv, de azt azóta háromszor is frissítették.

 

Hogy lesz ebből parlamenti képviselet? Karácsony előtti házi feladat politikusainknak

 

Az erős magyar képviselet éve

 

Arra a kérdésre, hogy mit vár a küszöbön álló 2020-as évtől, Menyhárt elmondta:

 

„Az MKÖ a [felvidéki magyarság] politikai és gazdasági kiszolgáltatottságát akarja megszüntetni (..). A Magyar Közösségi Összefogás egy sokszínű, de egy irányba mutató listát kínál a választóknak, és úgy gondolom, hogy 2020 az erős felvidéki magyar érdekképviselet éve lesz. Együtt sikerül, de ehhez kellenek a választópolgárok is, nélkülük, bármit is kínálunk, nem sikerülhet”

 

mondta.

 

A műsorvezető a „szlovák bulvárhírekre” hivatkozva azzal kapcsolatban is kérdezte Menyhártot, hogy az MKÖ vonatkozásában „gyakran felmerül”, hogy Budapest stratégiai érdekeit szolgálja ki. Az MKP elnöke erre reagálva kijelentette:

 

„Magyarország stratégiája világos, azt szeretné, ha a kárpát-medencei magyarság megmaradna. Nekünk, felvidéki magyaroknak is kell, hogy legyen a célunk”

 

Bárdos Gyula: Visszanyerjük a felvidéki magyarság becsületét

Érdemes megjegyezni, hogy Menyhárt továbbra is következetesen a „nem akarunk” a Smerrel együttműködni megfogalmazást használja, ami kísértetiesen hasonlít a Most-Híd négy évvel korábbi „el tudjuk képzelni a Smer nélküli kormányt” retorikájához.

 

Kire szavazna a 2020-as parlamenti választásokon?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Körkép.sk

 

Menyhárt József előtt Bugár Béla volt a Pátria Rádió vendége:

 

Bugár: A kormányszerepléssel áldozatot vállaltunk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.