Nyitókép forrása: facebook/reprofotó

 

Az Irakban zajló események kapcsán Robert Fico parlamenti képviselő, a Smer elnöke is megszólalt, és a közel-keleti országban szolgálatot teljesítő szlovák katonák azonnali hazahozatala mellett foglalt állást.

 

A facebookon közzétett videójában arról beszél, hogy az iráni célpontok elleni amerikai légicsapás indokai „nem voltak” valósak (nem tudni, hogy ezt a megállapítást mire alapozza), és hogy a támadás „egyértelműen szembement a nemzetközi joggal”.

 

A volt kormányfő szerint Szlovákiának „ismét szuverén módon kell viselkednie”. Hozzátette, hogy a csapásban megölt Szulejmáni tábornok „nem volt ártatlan, de meggyilkolása ütközik a nemzetközi joggal”. Ezután „cowboy-szerű tettnek” nevezte az amerikai légicsapást.

 hirdetes_400x285  

 

„Szlovákiának ismét a saját érdekeit kell néznie, fel kell hívnia a figyelmet a nemzetközi jog megsértésére. A nemzetközi jog ugyanis az egyetlen dolog, amely a Szlovákiához hasonló kis országok védi”

 

fogalmazott. Fico méltatta Pellegrini kormányfő „körültekintő” fellépését az ügy kapcsán.

 

Kampánycélú Amerika-ellenesség

 

Egyébként meglepő lett volna, ha Robert Fico nem ragadja meg az alkalmat, hogy az USA-t bírálja. Szlovákia választópolgárainak nagy része, különösen a Smer potenciális szavazói körében, erős az Amerika-ellenesség. Erre próbál minél hatékonyabban rájátszani a kampány során Ľuboš Blaha is, a Smer marxista-nyugat-ellenes megmondó embere.

 

Maga Fico 2018 márciusi lemondatása óta úgy próbálja beállítani távozását, mint amit külföldi (a sorok között amerikai) erők eszközöltek ki. Másfél évvel ezelőtt például Nicolas Maduro venezuelai elnök mellett állt ki az USA-val szemben, akit szerinte a felforgató nyugat próbált eltávolítani jogos pozíciójából. Pedig ekkor már tudni lehetett, hogy a választásokat Maduro elcsalta, a hadsereget bevetette a lakosság ellen, amely éhezett, az ellenzéket pedig vagy lecsukták vagy megölték, a szerencsésebbek házi őrizetbe kerültek. De Fico Venezuela példáján keresztül azt a látszatot akarta kelteni, hogy távozása nem saját korrumpálódása miatt történt meg.

 

Ami pedig Szlovákia szuverén döntését illeti, elég érdekes attól a politikustól hallani ezt, akinek kormányzása idején vezették be az eurót és szolgáltatták ki végletekig a gazdaságot a nyugati cégeknek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.