Nyitókép forrása: sme.sk

 

A Smer és elnöke, Robert Fico már túl vannak a zenitem – nyilatkozta Grigorij Mesežnikor politológus a SITA hírügynökségnek. Szerinte a legnagyobb kormánypárt elnöke már olyan narratívát is magáévá tesz, amit tisztességes politikusnak nem szabadna. ráadásul kezdi elveszteni politikai energikusságát.

 

A Focus-ügynökség legutóbbi delmérése szerint továbbra is a Smernek van esélye leginkább megnyerni a februári választást, de ez a győzelem elég korlátozott cselekvőképességet biztosítana.

 

„A Smernek nincs elég támogatása, hogy többséget biztosítson egy koalíció számára, vagy akár csendes támogatást szerezzen működéséhez. Már Kotlebáékkal együtt sem lenne meg a szükséges többsége. Az ellenzékbe vonulás pedig népszerűsége további zuhanásával járna”

 

 hirdetes_810x300  

mondta a politológus.

 

Nincs baloldali konkurencia

 

Mesežnikov szerint Robert Fico legfőbb szövetségese a baloldali választó, akinek a Smeren kívül nincs más alternatívája a politikai spektrum ezen oldalán. Ez a helyzet Ficoék számára igencsak kényelmes.

 

„Nem kell versenyezni a választókért, elég a liberális, konzervatív vagy kereszténydemokrata ellenfeleit támadnia”

 

fogalmazott a szakértő.

 

A legutóbbi felmérések szerint jelenleg a patthleyzethez állunk közelebb. A Smernek már az ĽSNS-szel együtt sem lenne meg a kormányalakításhoz szükséges többség. Az ellenzék sincs jobb helyzetben, ugyanis az elég vegyesen megítélt Sme rodina nélkül nekik sem lenne meg a kellő számú mandátum.

 

Ezeknek a felméréseknek a többsége szerint sem a Most-Híd, sem az MKÖ nem jutna be a parlamentbe. Ha bejutnának, az jelentősen átírná a körlményeket.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!