Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Aki csak a Nyugat- és Amerika-ellenes választók szavazatára számít, az amerikai-iráni konfliktust használja szereplésre. Ahogy arról korábban beszámoltunk, Andrej Danko (SNS) házelnök ragadta meg először a témát, hogy Zuzana Čaputová államfőt és Peter Pellegrini kormányfőt kritizálja. Azóta többen is követték példáját.

 

Nem sokkal Danko után, Robert Fico a Facebookon beszélt ezzel kapcsolatban, és bár kiállt Pellegrini mellett, jogtalannak nevezte Kasszim Szulejmáni meggyilkolását. Ennyivel azonban nem volt elintézve.

 

A vita gyökere a szlovák katonák hazahozatala volt, akiket azonban a NATO-n belüli szövetségi határozat és logisztikai döntés nélkül nem lehetett volna Szlovákiába szállítani. Pellegrini, hogy ellensúlyozza tehetetlensége látszatát, felajánlotta a kormánygépet a katonák hazahozatala céljára, ám azt már sejteni lehetett, hogy egy akkora kivonási műveletben, mint ami a napokban kezdődött, egy kormánygépnek nem lett volna keresnivalója Irakban.

 hirdetes_300x300  

 

Kedden délelőtt aztán megérkezett a hír, hogy a szlovák katonákat kivonták Irakból, és később az is kiderült, hogy átmenetileg Kuvaitban helyezték el őket. A katarzis azonban elmaradt.

 

Pellegrinit nem ijesztette meg Danko, nem hozatja haza Irakból a szlovák katonákat

 

Danko támadásba lendült

 

Andrej Danko délutáni sajtótájékoztatóján ismét élesen támadta Pellegrinit, aki szerinte a katonák életét sodorta veszélybe azzal, hogy kikotyogta, hogy a kormánygéppel hoznák őket haza.

 

„Hallgatnunk kell, hogyha az életükről van szó. (…) Egységesnek kell lennünk és tiszteletben kell tartanunk a műveletet. Senki se beszéljen arról, ki, mikor és hova megy értük”

 

Kicsit ellentmondott szombati önmagának. A hétvégén ugyanis arra szólította fel Pellegrinit, hogy cselekedjen, ma pedig a NATO-ellenes szavazóknak címezve szavait arról beszélt, hogy mivel a szlovák katonák a NATO kötelékébe tartoznak, „senki sem gondolja, hogy a kormányfő, a védelmi miniszter vagy az államfő bármilyen intézkedést foganatosított”.

 

Čaputovát azzal vádolta meg, hogy „nem érdekli” mi van a katonákkal. „Az az érzésem, hogy a hadseregnek nincs valódi főparancsnoka” – fogalmazott (a szlovák hadsereg főparancsnoka az államfő – a szerk. megj.).

 

Danko kampánytémává tette az amerikai-iráni konfliktust. Hazahozatná az Irakban szolgáló szlovák katonákat

 

Parlamenti határozat a katonák kivonásáról

 

Ezután nehezményezte azt is, hogy sem az elnök, sem a kormányfő nem adott nyilatkozatot, amelyben tiltakoztak volna az amerikai légicsapás ellen, amely Szulejmáni megölését célozta.

 

„Az én politikai állásfoglalásom az a meggyőződés, hogy a nemzetközi jog súlyos megsértésére került sor, és veszélybe került az Európai Unió és az egész régió biztonsága”

 

fogalmazott. Ez egyébként egybecseng Robert Fico szavaival a Facebook-videóból. Danko kilátásba helyezte, hogy a legközelebbi parlamenti ülésen határozatban szólítsák fel a szövetséges országokat, hogy „ne növeljék tetteikkel a nemzetközi feszültséget”, illetve egy másik határozatban arról, hogy Szlovákia kivonja katonáit Irakból (mivel már nincsenek ott, kérdés, hogy a NATO-ból is kivonnák-e őket).

 

Danko: A kormányfő ne legyen gyáva és azonnal küldje el a kormánygépet Irakba a szlovák katonák után

 

Fico migránsokra számít, „leltározza” az intézkedéseket

 

Eközben Robert Fico is sajtótájékoztatót tartott, aki elárulta, hogy tudomása szerint a szlovák katonákat Kuvaitba helyezték át (Danko nyilván nem örült, hogy megint valaki kikotyogta a katonák hollétéről szóló információkat…). Fico kijelentette, hogy nagyra becsüli mind Pellegrini, mind Danko álláspontját – amelyek egyébként egymást kizáróak, de ez a Smer elnökét különösebben nem zavarta.

 

Fico szerint Szulejmáni meggyilkolásával az USA nemzetközi jogot sértett, és az iraki, iráni helyzet „lehetséges veszélyeket rejt magában Szlovákiára nézve is”. Szerinte ugyanis ha a puskaporos hordó felrobban,

 

„Szlovákia is az Irakban és Iránban található militáns szervezetek célpontjává válhat”

 

Előkerült a migránstéma is, Fico szerint a kormány már „leltározza” egy újabb migránshullám elleni intézkedéseket. Egyúttal nehezményezte, hogy a nemzetközi közösség nem helyezett kilátásba szankciókat a helyzetért felelős USA számára, mint ahogy korábban tette azt Ukrajna kapcsán Oroszországgal szemben.

 

Persze nem csak Fico és Danko lovagol a nemzetközi konfliktus hullámain. Ľuboš Blaha, a Smer marxista politikusa a parlament európai ügyekért felelős bizottságának hivatalos fejlécével ellátott levélben fejezte ki őszinte részvétét az iráni nagykövetnek „az egyik legnagyobb iráni hős, Szulejmáni tábornok elvesztése” miatt. A PS-SPOLU szerint Blaha szégyenteljes helyzetbe hozta Szlovákiát.

 

Fico is megszólalt az iraki helyzet kapcsán: Szlovákiának szuverén döntést kell hoznia

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!