Nyitókép forrása: TA3.com/reprofotó

 

Michal Truban (PS-SPOLU) ellenzéki politikus és Andrej Danko (SNS) házelnök az amerikai-iráni konfliktus és a pártok finanszírozása kapcsán vitázott a TA3 hírtelevízió V politike (A politikában) című vitaműsorában. Alaposan egymásnak is estek.

 

Pedig Truban azzal kezdte, hogy a szlovák kormány (élén Peter Pellegrinivel) megfelelően járt el a konfliktus kapcsán, amely miatt Szlovákiában nem kívánt főszerepet kapott a NATO-misszió keretében Irakban szolgáló hét szlovák katona. Truban kijelentette, hogy egyetértett Zuzana Čaputová fellépésével és kijelentésével, és azt is elismerte, hogy a PS-SPOLU elítélte Donald Trump és az USA egyoldalú katonai akcióját az iráni tábornok ellen.

 

Egyúttal azonban kritikát is megfogalmazott, megjegyezve, hogy Andrej Danko politikai pontszerzés okán civil gépet (a kormánygépet) küldött volna egy biztonsági szempontból kockázatos térségbe.

 hirdetes_810x300  

 

Danko, Fico, Blaha – egyre többen akarják meglovagolni az amerikai-iráni válság hullámait

 

Amerikai támaszpontok

 

Danko ezen annyira felháborodott, hogy azonnal ellentámadásba lendült, és azzal vádolta meg Trubant és a PS-SPOLU-t, hogy amerikai támaszpontokat telepítene Szlovákiába (ez korábban téma volt a két szlovák légitámaszpont felújításával kapcsolatban).

 

Erre Truban azonnal azzal vágott vissza, hogy az SNS először az amerikaiak kiszolgálásával vádolja meg politikai ellenfeleit, közben meg másfél milliárd euróért vásárolnak amerikai vadászgépeket. Hozzátette, hogy Andrej Danko kijelentései az amerikai-iráni konfliktus kapcsán „hisztérikusak és populisták voltak”.

 

Danko Peter Pellegrini (Smer) kormányfőt is kritizálta, amiért „titkos adatokat szivárogtatott ki”, mikor a kormánygépet megemlítette a szlovák katonák hazahozatala kapcsán. Nem sokkal később pedig odavetette Trubannak: „Önnel ellentétben nem használok drogokat, úgyhogy nem vagy hisztérikus”.

 

Truban egyébként azt is elmondta, hogy vagy egy NATO-n belül nagyobb súlyú Európát tudna elképzelni, amely Amerika ellensúlyozásaként működhetne, vagy egy önálló európai katonai szövetséget (ez nagyjából megfelel Emmanuel Macron francia elnök elképzelésének).

 

Amerikai nagykövet: Az USA nem akar Szlovákiában katonai támaszpontot sem haderőt állomásoztatni

 

Pártfinanszírozás és az „amerikai oligarchák”

 

Kemény szóváltás alakult ki a pártok finanszírozása kapcsán is. A TA3 mai adásában korábban épp Peter Pellegrini hárította el a Smer bő 1,3 milliós kampánykiadására vonatkozó kérdést azzal, hogy erről a PS-SPOLU-t kellene megkérdezni. Danko a vita ideje alatt – ahol gyakran követhetetlen szóváltások alakultak ki – azzal vádolta meg a PS-SPOLU-t, hogy Szlovákiát amerikai kézre játszó oligarchák pénzelik, ugyanazok, akik például az őt rendszeresen lejárató Denník N-t.

 

Truban erre elmondta, hogy a Progresívne Slovensko már megalakulásától teljesen átláthatóan vezeti finanszírozását, és minden egyes adománytételt nyilvánosságra hoznak.

 

Danko a saját pártja finanszírozása kapcsán elmondta, hogy egyetlen üzleti életben aktív szereplőtől sem kapott az SNS támogatást. A műsorvezető kérdését, miszerint ezek szerint gondja van azzal, ha üzletemberek támogatnak egy pártot, azzal kerülte ki, hogy csak az „országot amerikaiak kezére átjátszó oligarchákkal” van baja.

 

A lényegre nem maradt idő

 

A következő ütközéspont az oktatást érintő választási program volt. Ma az oktatási minisztériumot az SNS-es Martina Lubyová irányítja, előtte a több százmilliós kutatás-fejlesztési uniós források elcsalása miatt távozni kényszerült Peter Plavčan vezette a tárcát. Truban elmondta, hogy az oktatás tarthatatlan állapotban van, és hogy a kutatás-fejlesztés lesz a szlovák gazdaság legfontosabb alapja. Kifejteni véleményét azonban nem nagyon tudta, mert Danko folyamatosan közbeszólt, és a műsorvezető is igyekezett témát váltani.

 

Mikor előkerült a 600 millió eurós Plavčan-ügy, vagy épp az, hogy az SNS-es minisztérium csak az oktatásra szánt uniós keretek 18 százalékát tudta lehívni, a műsorvezető gyorsan feltett egy kérdést Miroslav Beblavý (a SPOLU elnöke) II. Dzurinda-kormány idejében folytatott tevékenységére. (A régi ügyek felemlegetése adta lehetőséget Truban nem csapta le, az SNS-nek ott van Ján Slota, aki kétmilliárd koronát kaszált a emissziós kvótákon egy nemrég napvilágra került felvétel szerint – a szerk. megj.).

 

A beszélgetés egyértelműen azt jelzi, hogy kiéleződött a kampány, és ahogy arra számítani lehetett, a külpolitika (orosz- vagy amerikai-irányultság) komoly szerepet kapott benne. Sajnos a TA3 mai műsorában nem a programok kapták a főszerepet, sokkal inkább a vádaskodások.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!