Nyitókép forrása: 

 

A TA3 vasárnapi vitaműsorában Bárdos Gyula az MKÖ listavezetője Tomáš Druckerrel (Dobrá voľba), Štefan Harabinnal (Vlasť) és Eduard Chmelárral (Socialisti.sk) került szembe. A nacionalista megjegyzésektől sem mentes vitában többnyire a külpolitikai témák kaptak hangsúlyt. A másfél órás vitából mi a legérdekesebb, ill. a magyar vonatkozású mozzanatokat válogattuk ki.

 

Bárdos a felvezető kérdésre válaszolva ismét elmondta, hogy a magyar érdekeltségű pártok egyesültek annak érdekében, hogy a magyar közösség és a déli régiók érdekeit képviselő személyek „ismét a jó oldalra” kerüljenek. Hangsúlyozta, hogy az MKÖ célja az, hogy Szlovákia ne csak papíron legyen jogállam.

 

Harabin Nagy-Magyarországgal riogat

 

 hirdetes_400x285  

Harabin az önálló európai hadsereget érintő kérdésre reagálva kijelentette, hogy ha Európa saját biztonsági szövetségi rendszert akar létrehozni, abban Oroszországnak is helye van. Egyúttal hozzátette, hogy Szlovákiának ebben az esetben az lesz a feladata, hogy „minden világhatalommal egyeztetéseket folytasson, hogy legyen garancia Szlovákia egzisztenciájára”.

 

„Nekünk egyáltalán nem muszáj itt lennünk. Képzeljük el a helyzetet, (…) hogy az orosz külügyben nem hivatalosan elhangzott, hogy Oroszországnak nem muszáj észrevennie, ha Lengyelország hirtelen Magyarországgal válik határossá”

 

mondta.

 

Bárdos „valódi” változást akar

 

„Mi csak azokkal a pártokkal vagyunk hajlandók együttműködni, akik valódi változást akarnak elérni. Semmilyen körülmények között nem fogunk együttműködni azokkal a pártokkal, akik felelősek Szlovákia mai állapotáért”

 

szögezte le Bárdos arra a kérdésre válaszolva, hogy kivel hajlandók együttműködni. A bejutási esélyekkel kapcsolatban elmondta, hogy szerinte az MKÖ-re leadott szavazatok biztosan nem vesznek kárba, „mert a program, amit előkészítettünk, nem csak a magyaroknak”, hanem minden, a déli régiókban élő ember érdekeit felvállalja. Ismét elmondta, hogy az őszi ötpárti egyeztetések alkalmával a Most-Híddal

 

azért nem jöhetett létre megállapodás, mert képtelen volt elengedni a Smer kezét.

„Az MKÖ alternatívát jelent a magyar választóknak, a többi kisebbségeknek, és azoknak is, akik velünk élnek. A változást akaró demokratikus szlovák pártok számolhatnak velünk”

 

mondta.

 

Chmelár kijátszotta a magyar kártyát

 

A Socialisti.sk elnöke, Chmelár húzta először elő a magyar kártyát, mikor Bárdosnak címezve arra panaszkodott, hogy a magyarok részéről nem érezni a szándékot, hogy otthon akarják magukat érezni Szlovákiában. Szerinte ugyanis a szlovák gyerekeknek a déli járásokban nehéz eljutniuk a szlovák iskolába, miközben a magyar képviselők Nagyszarván nem akarnak szlovák iskolát nyitni.

 

Az egyébként elképesztően szószátyár Harabin felvetette, hogy megszüntetné az Alkotmánybíróságot, az alkotmánybírósági hatásköröket pedig a Legfelsőbb Bíróságra ruházná át. Egyúttal megszüntetné a „hitleri, fasiszta speciális bíróságot, amely politikai foglyokat termel ki”.

 

Ilyen is van: Bárdos végre szemtől szembe bírálta a vitapartnereket

 

Bárdos hangsúlyozta, hogy a műsorban elhangzó magasztos célok mellett a legfontosabb mégis az, hogy az emberek február 29-én elmenjenek választani.

 

„Az a lényeg, hogy az emberek úgy karikázzanak, hogy olyan embereket küldjenek a parlamentbe, akik a mostani garnitúrával nem megoldható változásokat hozhatnak el”

 

Harabinnak felrótta, hogy miközben most a politikusokat elszámoltató igazságosztóként mutatja be magát, mindig is a mečiari időkben kiépült rendszer kedvezményezettje volt. Druckert pedig azzal támadta, hogy 2018-as (egyébként rövid, pár hetes) belügyminisztersége idején nem hívta vissza Tibor Gašpar akkori országos rendőr-főkapitányt posztjáról.

 

(Megjegyezzük, ez a vehemencia hiányzik az MKÖ politikusai részéről a Most-Híd képviselőivel szemben folytatott vitaműsorokból is).

 

Drucker új választási rendszert javasol

 

A régiófejlesztési kérdéskörben Bárdos ismét a kormányváltást jelölte meg első lépésként. Szerinte ugyanis mindaddig nem lehet igazságosabb a források elosztása, míg a pénzekről az oligarchákat kiszolgáló politikusok döntenek – az oligarchák érdekében. Úgy véli, új „játékosokra” (pártokra, politikusokra) van szükség a valódi változás érdekében.

 

Drucker felvetette a választási és a politikai rendszer megváltoztatásának lehetőségét, hogy, mint mondta, ne alakulhassanak ki „politikai vállalkozások, ahol négy öt erős ember” mindent felmarkol. Bárdos erre reagálva később jelezte, hogy a választási rendszer megváltoztatásának kérdésében az MKÖ nyitott a tárgyalásra.

 

Chmelár kivinné Szlovákiát a NATO-ból

 

A szlovák külpolitikát, illetve uniós és NATO-tagságok érintő kérdéskörben Bárdos leszögezte, hogy az MKÖ egyértelműen Szlovákia uniós és NATO-beli integrációja mellett foglal állást. Felhívta azonban a figyelmet, hogy a szlovák politikusok gyakorta tesznek ellentmondásos kijelentéseket.

 

Chmelár a vita egy fokán – az amerikai-iráni-konfliktus és a NATO kapcsán – kijelentette, hogy Szlovákiának részt kellene vennie a közös európai hadsereg kialakításában, és ha nem hallgatják meg elvárásait „más lehetőség után kell néznie”. Némi noszogatás után kibökte: ki kell lépni a NATO-ból.

 

Bárdos később még hozzátette, hogy az MKÖ a Visegrádi Négyek együttműködésének továbbvitelében érdekelt, illetve a közép-európai, európai és NATO-szintű együttműködés javításában. Chmelárnak címezve elmondta, hogy nem elég azt mondani, hogy ki kell lépni a NATO-ból, alternatívát is kell tudni javasolni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.