Nyitókép forrása: facebook.com/Slovenská Národná Strana

 

Ha a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) benne lesz a következő kormányban, biztosan igényt tart a közlekedési tárcára – jelentette be Andrej Danko házelnök, az SNS elnöke Nyitrán, a párt helyi rendezvényén. Olyan dicséretet is mondott Bugár Bélának és a Most-Hídnak címezve, amit a vegyespárt nem nagyon tesz ki az ablakba. 

 

Vegyespárti minimum

 

Danko méltatta a Most-Híddal közös munkát. Kijelentette, hogy bár sokan kritizálták azért, mert Bugár Bélával és a „nemzetiségi Most-Híddal” lépett koalícióra,

 

 hirdetes_810x300  

„Megváltoztatták a táblák színét a déli területeken. Sokszor elhangzik, hogy nagyobbak lettek a betűk, de szerintem csak optikai csalódás. Magyar partnereink semmi mást nem akartak elérni

 

mondta Danko. Hozzátette, hogy bár tisztel minden magyar nemzetiségű szlovák állampolgárt, de nekik is kötelességük tisztelni Szlovákia határait. 

 

„Nyilvánosan kijelentem, hogy minden magyar politikust, aki autonómiáról fog beszélni a déli területeken, politikai ellenfélnek fogom tekinteni”

 

mondta.

 

Autópályák gyorsan és csillagászati kölcsön árán

 

Danko szerint az autópályák építése az SNS egyik prioritása lenne, ráadásul szerinte a projekteket két három év alatt le lehetne zavarni, ha „Szlovákia kedvező kamatozású hitelt vesz fel és megváltoztatunk néhány dolgot az építésügyi és közbeszerzési törvényben”.

 

Az SNS elnöke azt is hozzátette, hogy a megkezdett autópályákat néhány év alatt teljesen be lehetne fejezni.

 

„Az építésükre gond nélkül tudnánk 7 milliárd euró kölcsönt felvenni, csak meg kell változtatnunk a közbeszerzési és az építésügyi törvényt. Ma az autópálya-hálózat szaggatott, nincs egyetlen projektmenedzseri iroda, amely őrködne feledne. Kőkemény kisajátítási intézkedéseket kell bevezetnünk. Be kell fejezni a ballibsi szöveget a tulajdonjog védelméről. Ehhez kemény kézre van szükség, nem halandzsákra. Ha nem lesz kemény irányítás Szlovákiában, sosem lépünk előre”

 

Jelentette ki Danko, hozzátéve, hogy ha az SNS benne lesz a következő kormányban, követelni fogja magának a közlekedési tárcát.

 

Ezen kívül több tervezett intézkedését kiemelte, mint a jövedelemadó-csökkentést, további nyugdíjemelést, élelmiszerre vonatkozó áfa-csökkentét és hatékonyabb oktatásügyet.

 

Populizmus a köbön

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a Pénzügyminisztérium mellett dolgozó Árért Értéket munkacsoport egy korábbi elemzése szerint az elmúlt 14 évben mindössze 21 kilométernyi autópálya épült meg. Nem csoda, rengeteg időt visz el az előkészítés, különösen a környezeti hatástanulmány (2-3 év), de főleg a telkek felvásárlása (három vagy több év). A szakértők tettek javaslatot is a projekt előkészítésének meggyorsítására is, azt viszont már nem merték közölni, mennyi idő spórolható meg vele – de aligha fértek bele két-három évbe.

 

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy egy dolog az autópályák építésének meggyorsítása, meg a „kemény” telekállamosítások bevezetése, de mindezt a pénzpiacokról származó kölcsönnel finanszírozni egy olyan időszakban, mikor épp hanyatlik a gazdaság, színtiszta populizmus.

 

Főleg, hogy először inkább azzal kellene foglalkoznia a politikusoknak, hogy ne francia és német autópályákat megszégyenítően túlárazva épüljenek  meg az új szakaszok – utána lehet vitatkozni azon, hogy a GDP 7 százalékában szabad-e eladósítania az országot egy olyan kormánynak, amelyben ott van az SNS.

 

Elemzés: Szlovákiának további 1000 kilométernyi autópályára lenne szüksége

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.