Krisztina
  • HUF: 345.07
  • USD: 1.19
  • 22 °C
  • 33 °C
politika

Bárdos: Orbán nincs ránk befolyással. A magyarok azóta megosztottak, hogy létrejött a Most-Híd

"A magyarok megosztottak, mióta létrejött a Most-Híd. Mi összefogni akarjuk az embereket"

Nyitókép forrása. HNonline.sk/reprofotó

 

A magyarok azóta megosztottak, hogy létrejött a Most-Híd. Mi összefogni akarjuk az embereket – jelentette ki Bárdos Gyula, az MKÖ listavezetője a Hospodárske Novinynek adott interjújában.

 

Hirdetés(x)

Bárdos érzékelhetően felkészültebben érkezett erre az interjúra, mint a korábbi sajtószereplésekre. Érdemlegesebb válaszokat adott a Most-Híddal és Orbán Viktorral kapcsolatos kérdésekre is.

 

Az MKP-s politikus kijelentette, meg van győződve arról, hogy a február 29-i választások után lesz magyar képviselet a parlamentben. A felmérések eredményeivel kapcsolatban azzal érvelt, hogy azok csak kis magyar mintára épülnek, ezért nem a valódi preferenciákat mutatják.

 

„Nekünk volt saját felmérésünk, amely több mint 1 000 magyar megkérdezésén alapult, és ott sokkal jobb eredményt értünk el. Természetesen az ügynökségek hiteles módszertan szerint dolgoznak, nem is állítom, hogy nem igazak az eredményeik, csak azt, hogy a mi esetünkben némileg torzultak lehetnek”

 

mondta. A magyar képviselet szükségességét firtató kérdésre Bárdos elmondta, hogy a legutóbbi választáson a Most-Híd a választók akarata ellenére lépett kormányra a Smerrel.

 

„Úgy vélem, hogy akkor kezdődött a morzsolódás. A magyar közösség úgy látja, hogy kormányon lévő képviselőik nem azt képviselik, amiért szavazatokat kaptak. (…) Meggyőződésem, hogy mi bejutunk a parlamentbe.”

 

mondta. Hangsúlyozta, hogy az MKP a regionális és a helyi választások alkalmával jobban szerepelt, és jóval közelebb volt a mandátumszerzéshez az EP-választások alkalmával, mint a Most-Híd.

 

Nem transzparensek! A Most-Híd 3-ast, az MKÖ csak 4-est kapott kampányfinanszírozása átláthatóságára

 

Óvatos távolságtartás Orbántól

 

Bárdos cáfolta Bugár kijelentéseit, miszerint a Fidesz és Orbán Viktor akadályozta meg az MKP és a Most-Híd pártpaktumát.

 

„Ez egyszerűen nem igaz. Az egyik műsorban azt is mondta, hogy az MKP-ból mindenkivel meg tudott egyezni, kivéve engem. Ez megint nem igaz. A Most-Híd csak kétpárti egyezséget akart úgy, hogy a többi pártot kizárják. (…) Senkit nem akart beengedni. Kötötte az ebet a karóhoz a Smer elutasítása kapcsán is.”

 

mondta, hozzátéve, hogy az MKÖ a Smerrel, az SNS-szel, a Vlasť-tyal, és Kotlebáékkal nem hajlandó együttműködni a választás után. Kiemelte:

 

„A magyarok azóta megosztottak, hogy létrejött a Most-Híd. Mi szeretnénk összefogni az embereket”

 

Az MKP és a Fidesz kapcsolatát feszegető kérdésre azt válaszolta, hogy az MKP jó kapcsolatokat ápol a Fidesszel, amely  az Európai Néppárton belül partnere. Elmondta, egyes kérdésekben ő sem ért egyet Orbán Viktor politikájával, például ami a magyarországi sajtó helyzetét illeti. Ellenben a magyar családtámogatási rendszert példaértékűnek tartja.

 

„Vannak kifogásaim azzal kapcsolatban, milyen változások történtek a média területén. Elhatárolódtunk az olyan állításoktól is, miszerint a Kuciak-gyilkosság után Soros szervezett volna tüntetéseket. És még egy mondat erejéig visszatérnék az orbanizációra. A Fidesz kongresszusán Orbán azt monda, hogy szurkol a Smernek és Peter Pellegrininek. Én azt kérdezem, ha Orbán ezt mondja és Bugár Béla nem akarta elengedni a Smer kezét, akkor ki áll közelebb a Smerhez?”

 

fogalmazott. Elutasította azt is, hogy Világi Oszkárnak bármilyen befolyása lett volna az MKP és a Most-Híd közt zajló tárgyalások menetére.

 

Érthetetlen öngól! Sulík és Simon csökkentették a Magyar Közösségi Összefogás parlamenti bejutásának esélyeit

 

Nincs konkrét megyefelosztási terv

 

Bárdos szerint az MKÖ-nek nincs konkrét tervezete a megyefelosztást illetően, az majd későbbi tárgyalások témája lesz, de nem látja akadályát egy dél-szlovákiai megye létrehozásának. Arra a kérdésre, hogy a magyar megye miatt nem „szeparálódik-e el” a magyarság a szlovák többségtől, úgy válaszolt, hogy épp ellenkezőleg: a magyarok otthonosabban fogják magukat érezni.

 

Bárdos tett azonban egy meglepő kijelentést is. Az interjú végén egyszerű „igen/nem” eldöntendő kérdéseket tettek fel neki. Arra a kérdésre, hogy támogatná-e az európai föderatív intézmények létrejöttét, igennel válaszolt. A föderális Európa ma egyet jelent a „még több Európával” vagyis a nemzetállamok leépítésével. Azt nem tudni, hogy a válasz a fogalom ismeretének hiányából, vagy a liberális Magyar Fórum ráhatásából fakadt, netán abból, mert Bárdos is ugyanígy vélekedik ebben a kérdésben…

 

A teljes interjú itt érhető el.

 

Az SaS az MKÖ-vel egyeztetett. Simon elvitte a showt Bárdos és Mózes elől

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Gömöri Norbert
2020. jan. 30. 16:07

" A magyarok azóta megosztottak, hogy létrejött a Most-Híd" Azért jött létre mert két dudás nem fért meg egy csárdában. Vagyis a megosztottság miatt jött létre a szakadás.

Dr. Ungverjaland
2020. jan. 30. 22:34

Ha ez segít valamit az MKÖ helyzetén, Bárdos akár le is fasiztázhat minket itt a Duna déli oldalán. Azonban szerintem, inkább a szlovák pártokhoz való viszonyt kellene inkább megvilágítania az MKÖ-nek így a választási kampány végéhez közeledve. Nem a Fidesz-el, meg Orbánnal kellene foglalkoznia. Az energiákat hasznos és értelmes dolgokra kellene koncentrálni. Még semmi sincs lefutva, ahogy látom.

Fehér István
2020. jan. 31. 05:34

Sokadszor írom le, hogy a szülőföldünkön való megmaradásunk egyetlen esélye a teljeskörű területi autonómia! Minden más csak politikusi mellébeszélés a semmiről a parlamenti szék és a vele járó fizetés meg egyéb előnyök érdekében ! Hogy hol is tart tartásban, gerinc tekintetében a közösségünk, azt jól mutatja néhány hozzászóló elképesztően buta böfögése...

    Gömöri Norbert
    2020. feb. 02. 15:01

    Amelyik országban létezik a kisebbség autonómiája, ott sehol sem a többségi nemzettel való konfrontálódás eredményeként jöttek létre. Először is igénynek kellene mutatkozni erre magában a kisebbségi közösségben. Beszélhetünk ott erről, ahol kampányolni és fizetni kell azért, hogy a gyerekét anyanyelven oktató iskolába járassa valaki?? Ahol azokkal a jogokkal sem élnek a kisebbség tagjai amelyeket az adott ország törvényei biztosítanak számára. Pl.: a névhasználat. Talán a Jozef, Ladislav, František, Oto, Štefan, Vojtek, Magdaléna, Katarína, Zuzana, Denisa és az OVÁ nevű "magyaroknak" hiányzik az autonómia bármelyik formája? Ugyan kérem??!! Persze ahol egy magát etnikai alapon szerveződőnek nevező párt még 150 , identitását nevében is vállaló magyart sem képes kiállítani ott mire lehet számítani?

Gömöri Norbert
2020. feb. 02. 14:20

Bárdoséknak csak a magyar modellt kellene követnie. Hát hiába volt az a sok kidobott püénz? Nem tanultak semmit? https://index.hu/belfold/2020/01/30/kubatov-listak_fenymasolt_ajanloivek_kerultek_elo_az_egri_polgarmesteri_hivatalban/

Gömöri Norbert
2020. feb. 02. 14:31

https://444.hu/2020/01/30/fenymasolt-ajanloiveket-es-kubatov-listakat-talaltak-az-egri-polgarmesteri-hivatalban Csak szigorúan a keresztény erkölcs és a fairplay szabályai szerint. Van még mit tanulnia Bárdoséknak!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket