Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Peter Pellegirni (Smer) kormányfő pénteken bejelentette, a szlovákiai orvosi karok utasításba kapják, hogy 250 diákkal többet vegyenek fel az orvoshiányra való tekintettel. A nagyobb létszámból fakadó többletköltség fedezését elvileg a kormány biztosítja. A 250 plusz hely esetében a szlovákiai diákok élveznek elsőbbséget.

 

A Smer kampányának egyik pillére az orvoshiány – annak ellenére, hogy 2006-tól összesen 12 éven át ellenőrizték az Egészségügyi Minisztériumot. Besztercebányai programbemutatójukon bejelentették, hogy kormányra kerülésükkor bevezetnék az orvosok röghöz kötését.

 

A jelenlegi elképzelés szerint az az orvostanhallgató, aki Szlovákiában végezte tanulmányait és nem fizetett tandíjat, tíz évet köteles lenne Szlovákiában dolgozni orvosként, ha nem, 55 ezer eurót kell kifizetnie az államnak. (Még a sokat bírált magyarországi röghöz kötési törvény sem ennyire szigorú).

 hirdetes_300x300  

 

Az intézkedés háttérben valóban az orvoshiány van, az arra adott smeres válasz azonban puszta reklámfogás. A Smer választóinak két harmada 65 év feletti, akik nap mint nap kénytelenek szembesülni az egészségügy állapotával. Az intézkedéssel a Smer az orvosokra hárítaná, hogy négy kormányon töltött ciklus után sem állt talpra az egészségügyi rendszer.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!