Nyitókép forrása: ta3.com,sme.sk

 

Miközben a Munkaügyi Minisztérium tagadja, hogy egy újabb uniós forrásokat érintő botrányról lenne szó, az ellenzék szerint több ezer idős személy gondozása került veszélybe, mert egy átvilágító-jelentés miatt az EU elzárta a pénzcsapot. A minisztérium állítja, az ellenzék csak pánikot kelt. A Körkép.sk információi szerint azonban a munkaügyi tárca hónapok óta késik a gondozói bérek átfizetésével – és ez csak a jéghegy csúcsa.

 

Pár napja tartott sajtótájékoztatót Veronika Remišová a Za ľudí egyik vezető politikusa. Kijelentette, hogy újabb uniós forrásokat érintő botrány kirobbanása várható, ugyanis az Európai Bizottság leállította az Emberi Erőforrások Operatív Program keretében a Szlovákiának küldött pénzek folyósítását.

 

Többek között ebbe a programba tartoznak az idősek gondozására indított projektek is, amelyek keretében települések és szociális intézmények, polgári társulások pályázhatnak az idősgondozók bérére.

 hirdetes_810x300  

 

A programba rengetegen kapcsolódtak be. Amikor a problémát legutóbb Tomáš Drucker (Dobrá Voľba) volt smeres miniszter megszellőztette a sajtóban, több ezer idősgondozóról és még annál is több otthoni ápolásra szoruló idős személyről volt szó. Drucker akkor ugyanazt állította, mint Remišová: a munkaügyi minisztérium implementációs irodája hibájából elzárták a pénzcsapokat. Remišová szerint létezik egy audit-jelentés is, amelyet a minisztérium titkol a nyilvánosság elől, és amelyben benne lehet a EB döntésének valódi oka.

 

Több ezer idősgondozó veszítheti el állását karácsonyig

 

A települések kénytelenek saját zsebből gazdálkodni

 

A pénzcsapokat azonban nem most zárták el. A Körkép.sk információi szerint a gondozók bérének állami folyósítása minimum a települések esetében hónapok óta késik. Drucker sajtótájékoztatója után (tavaly november 6.) előlegszámlák keretében történtek kifizetések, de koránt sem a teljes összeg. Van, ahol néhány ezer, van, ahol több tízezer euró lóg a levegőben.

 

A béreket ugyanis ki kell fizetni, a települések kénytelenek saját zsebből kifinanszírozni. Márpedig a költségvetési keret számukra is szűkös, és ekkora tételek hiánya bizony rányomja a bélyegét a falu életére: nehezíti más projektek kivitelezését, a helyi óvoda, iskola és más intézmények fenntartását, fejlesztését.

 

A központi probléma mégis az, hogy mi lesz azokkal az idősekkel, akiket az uniós forrásból fizetett gondozók ápoltak?

 

Közpénzből kampányra: A PS-SPOLU szerint Richter a minisztériumon keresztül kampányol a Smernek

 

Van még lejjebb

 

A program ráadásul úgy került bevezetésre, hogy nem számol a minimálbérek emelkedésével. A gondozók bérének idén növekednie kell, ám az uniós forrásból járó összegek változatlanok maradnak. A béremelés terheiből származó különbözetet az időseknek vagy családjaiknak kell kifizetni, már amennyiben képesek rá is továbbra is igényt tartanak a gondozóra. A Körkép.sk úgy tudja, hogy a bérnövekedés miatt akár 9 euróval is nőhet az egy-egy idős személyre eső napi kiadások mértéke (az összeg a nettó bért és a járulékok összegét tartalmazza).

 

A minisztérium letagadta

 

Nem sokkal Remišová sajtótájékoztatója után a munkaügyi minisztérium kijelentette, hogy semmilyen uniós alapokat érintő botrányról nincs szó, az ellenzék csak pánikot akar kelteni.

 

„Remišovának nem kell amiatt aggódnia, hogy veszélybe kerülnek a szociális szolgáltatások. Azt is garantáljuk, hogy nem kell tartunk olyan helyzettől, amely az operatív program keretében érkező pénzek részleges vagy teljes leállását jelentené. Épp ellenkezőleg, az Emberi Erőforrás Operatív Program az egyik legnagyobb merítéssel rendelkező programjaink közé tartozik”

 

fogalmazott a munkaügyi tárca.

 

Azt elismerték, hogy két alprogramban talált hiányosságok miatt az EB „átmenetileg” leállította bizonyos források folyósítását, de azt már tagadták, hogy az idősgondozási projekt érintett lenne. Állításuk szerint a problémát előlegszámlák átfizetésével oldják meg.

 

Információink szerint konkrétan az előlegszámlák megoldását alkalmazták Drucker sajtótájékoztatója után az idősgondozási projektek esetében is, még az ünnepek előtt. Csakhogy továbbra is több hónapnyi elmaradás vár kifizetésre.

 

Érdemes megjegyeznünk, hogy mind az MKÖ, mind a Most-Híd választási listáján számtalan polgármester szerepel, mégsem hallhattunk a témáról és a problémáról nyilvánosan tőlük semmit.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.