Nyitókép forrása: facebook.com/Na telo s Michalom Kovačičom/reprofotó

 

A Focus ügynökség által a Markíza televízió számára készített felmérés szerint a szlovákiai választópolgárok harmada az előrehozott választás helyett inkább fogadna el egy olyan kormánykoalíciót, amely a Smerből és valamelyik ellenzéki pártból áll. A többség azonban (49,8 százalék) egyértelműen az előrehozott választást preferálná egy patthelyzetben. 

 

A felmérés a párthovatartozás alapján is megvizsgálta, kinek melyik lenne elfogadhatóbb lehetőség egy választások utáni patthelyzetet illetően.

 

A felmérés azt mutatja, hogy a Most-Híddal közös kormányzás után a Smer választóinak lényegében mindegy, kivel kerül favoritjuk egy koalícióba. A smeres választók 91,2 százaléka inkább akarna egy ellenzékkel közös Smer-kormányt, mint előrehozott választásokat. Lényegében nincs ebben semmi új, négy éve a Most-Híd is ellenzékinek számított.

 hirdetes_810x300  

 

Ez azonban komoly veszélyforrás is a legnagyobb kormánypártra nézve. Ha patthelyzet esetén mégis előrehozott választások jönnének, a kudarcot a választók a Smeren vernék el, és a jelenlegi 18 százalékos népszerűsége tovább csökkenne.

 

A két szervilis

 

A „Smer-ellenzéki” kormányzást előnyben részesítő választók arányát tekintve a második helyen az SNS, a harmadikon a Most-Híd szerepel. A két párt között e tekintetben minimális az eltérés.

 

A Smer és az ellenzék közti együttműködést pártolók aránya az SNS esetében 43,9 százalék, a Most-Híd esetében 42,5 százalék. Az előrehozott választásokat előnyben részesítők aránya azonban a vegyespártnál szemlátomást magasabb: 47,6 százalék, szemben az SNS 38,8 százalékával.

 

Az MKÖ szavazói inkább újabb választást akarnának

 

A negyedik helyen az MKÖ szerepel 35,5 százalékkal. A magyar pártszövetség választóiból ennyien preferálnák, ha előrehozott választások helyett inkább Smerrel közös megegyezés születne a patthelyzet feloldása érdekében.

 

Az előkelő helyezés azonban csalóka, ugyanis a 11 párt közül az MKÖ-nél az ötödik legnagyobb azok aránya (57,4 százalék), akik inkább előrehozott választásokat akarnának. Ez a csalóka különbség abból adódik, hogy az MKÖ választói között viszonylag kevés az olyan, aki nem tudott, vagy nem akart válaszolni a kérdésre. Például az MKÖ és az ĽSNS esetében is a megkérdezettek harmada választaná a Smer-ellenzéki koalíciót, de az MKÖ esetében 7, az ĽSNS esetében közel 20 százalék a bizonytalanok aránya.

 

 

A szlovák pártok megosztottak

 

Azok a pártok, akik választóinak egy jelentős része még hajlandó elfogadni egy Smer és néhány ellenzéki pártból álló koalíciót, az az ĽSNS, a Sme rodina és a KDH (mindegyik esetében nagyjából egyharmad az arány).

 

Mindhárom párt esetében azonban 19 vagy több százaléknyian nem tudtak választani a két forgatókönyv között.

 

Az OĽANO, a PS-SPOLU, az SaS és a Za ľudí választói egyértelműen az előrehozott választást preferálnák (77,5 százalék feletti arányokkal). A Smerrel szemben legkevésbé megengedő szavazóbázisa az SaS-nek van: 93,6 százalékuk inkább az előrehozott választás mellett döntene patthelyzet esetén.

 

EXKLUZÍVNY PRIESKUM: ČO ROBIŤ, AK BY SA VOĽBY SKONČILI PATOM?

EXKLUZÍVNY PRIESKUM: ČO ROBIŤ, AK BY SA VOĽBY SKONČILI PATOM?Prezidentka Zuzana Čaputová aj premiér Peter Pellegrini nevylúčili v uplynulých týždňoch, že by sa mohli parlamentné voľby skončiť politickým patom. Čo v takom prípade? V exkluzívnom prieskume sme sa pýtali, či by ľudia dali prednosť predčasným voľbám alebo radšej vláde Smeru-SD a niektorých opozičných strán?

Gepostet von Na telo s Michalom Kovačičom am Samstag, 1. Februar 2020

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!