Nyitókép forrása: ta3.com

 

Peter Pellegrini (Smer) kormányfő szerint Szlovákia felkészült egy esetleges vészhelyzetre, amennyiben a koronavírus megjelenne az országban. Úgy véli, hogy a Smer javaslata az orvosok röghözkötéséről teljesen jogos, sőt, nem kizárt, hogy más területeken végzett hallgatókra is kiterjesztik. Újra előkerült a migránstéma is. A Smer listavezetője a TA3 V politike (A politikában) című műsorában szerepelt.

 

Szokás szerint a Smer egyik vezető politikusa vitapartner nélkül beszélhetett a TA3 hírtelevízió műsorában nagyjából háromnegyed órán keresztül. Egyetlen kínos kérdést tettek fel neki. Pellegrini arról is beszélt, hogy kormány eredményeiről bármikor hajlandó konfrontálódni ellenfeleivel – valójában hetek óta nem vett részt többszereplős vitaműsorban sem ő, sem Robert Fico.

 

Pellegrini a koronavírus kapcsán elmondta, hogy a most általa vezetett egészségügyi minisztérium, a hadsereg illetékes egységei és az egészségügyi személyzet felkészült egy olyan esetleges helyzetre, hogy a hivatalosan 2019-nCoV-nek nevezett vírus megjelenik az ország határain belül. Megerősítette, hogy az a két szlovák állampolgár, akiket Kínából saját kérésükre evakuálnak, már úton vannak és állapotuk kielégítő.

 hirdetes_810x300  

 

A műsorvezető kérdése kapcsán elmondta, hogy nem kizárt, hogy adott körülmények között a külföldi utak bejelentését a külügyminisztériumnál kötelezővé tennék (jelenleg a bejelentés – bár online is elvégezhető – önkéntes, és ezért sokan nem használják).

 

Ma érkezik haza Vuhanból az a két szlovák és öt cseh állampolgár, akik a hazaszállításukat kérték

 

Migránsok – négy év után

 

Pellegrini hangsúlyozta, hogy nincs ok a pánikra, a témát azonban felhasználta arra, hogy szóba hozza a migrációs veszélyt. Átvéve Robert Fico retorikáját, kijelentette, hogy a „koronavírussal is ugyanaz a helyzet, minta migrációval”, ahol, bár jelenleg még nem sorakoznak illegális bevándorlók a határoknál, nő ennek a kockázata.

 

A teljes kép miatt érdemes kiemelni, hogy a Smer 2016 óta nem beszél egyértelműen, főleg nem negatív felhanggal a migrációval, sőt, az elmúlt négy évben számtalan alkalom volt, amikor úgy tűnt, hogy Szlovákia a V4 leggyengébb láncszeme. Maga Pellegrini 2018 szeptemberében például egyetértve Miroslav Lajčák smeres külügyminiszterrel kijelentette, hogy Szlovákia „szír árvákat fogadhatna be”. A választások előtt most újra igyekeznek előhozakodni a témával – pechjükre a migrációs nyomás feltehetőleg a meleg idők beköszöntével fog fokozódni, ami a választások utánra esik már.

 

Lágyul a szlovák álláspont migrációs kérdésben: Pellegrini szír árvákat fogadna be

 

Röghözkötés, kampányfogás

 

Pellegrini a műsorvezető kérdésére kijelentette, hogy kiáll a Smer programjának központi elemeként kezelt javaslat mellett, miszerint az orvosi egyetemek hallgatóinak az egyetem után legalább tíz évet Szlovákiában kell dolgozniuk, ellenkező esetben ki kell fizetniük 55 ezer eurót – a Smer szerint ez fedi ki egyetemi oktatásuk költségeit.

 

Pellegrini szerint nem helyénvaló, hogy az adófizetők pénzén kitanított orvosok végül külföldre mennek dolgozni, mert ott többet kereshetnek, a szlovákiai időseknek pedig nem áll rendelkezésükre orvos. Az is elhangzott, hogy a Smer kormánya végzi most az „ország történetének legnagyobb egészségügyi beruházásait”. Pellegrini azt is nehezményezte, hogy a szlovák orvosi egyetemen tanulók 40 százaléka külföldi. Elmondása szerint ezért állapodtak meg az egyetemekkel, hogy 250 fővel több diákot vesznek fel.

 

Éppenséggel csak az nem hangzott el Pellegrinitől, hogy a fiatal orvosok zöme a munkakörülmények (nem a fizetések) tarthatatlansága miatt megy külföldre. Azt sem hangsúlyozta ki, hogy a most felvételt nyerő diákok leghamarabb hét év múlva kerülnek be az egészségügybe, és hogy az épülő kórházat nincs kivel feltölteni, mert hiányoznak az orvosok és a nővérek.

 

Ha lett volna vitapartnere a kormányfőnek, akkor az nyilván felrótta volna a Smernek, hogy négy kormányzati ciklus van mögötte, amelyből egyet teljesen egyedül kormányozhatott végig, ennek ellenére az egészségügy helyzete nem javult.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!