Nyitókép forrása: reprofoto

 

Igor Matovič, az OĽaNO elnöke egyelőre nem hajlandó elárulni, hogy kit javasolna a kormányfői székbe, ha pártja a legerősebb ellenzékiként szerepelne a választásokon. Az íratlan szabályok szerint ugyanis a legjobb eredményt elérő ellenzéki párt jelölhet kormányfőt egy ellenzéki formáción belül. Igor Matovič Michal Truban PS-elnökkel vitázott a Markíza televízió Na telo (Testre mért kérdések) című vitaműsorában.

 

Michal Truban elismerte, hogy Matovič rendkívül jó marketinges, és a köztük lévő ellentétek ellenére nem zárja ki a választások utáni együttműködést az OĽaNO-val.

 

A felmérések azonban jelenleg azt mutatják, hogy az OĽaNO messze a legerősebb ellenzéki mozgalommá nőtte ki magát, miközben a PS-SPOLU – a választáson induló pártok közül az egyetlen koalíció – a 7 százalékos bejutási küszöb felé süllyed.

 hirdetes_810x300  

 

És ha ez nem lenne elég probléma, egy másik felmérés szerint épp a PS-SPOLU rendelkezik a legkevesebb „rejtőzködő“ vagy utolsó pillanatban döntő választóval.

 

AKO-felmérés: Vezet a Smer, Matovič az ellenzék vezére, Bugárék Bárdosék előtt

Az OĽaNO „olcsó reklámfogása”

 

Truban szerint a PS-SPOLU részéről hiba volt idejekorán beszélni a miniszterelnöki pozícióról. Ezt egyébként azzal magyarázta, hogy a hónapokkal korábbi felmérések okán, amelyeken a PS-SPOLU volt még az ellenzék vezető pártja, a sajtótól várták volna el, hogy felvetik a kormányfői poszt kérdését velük kapcsolatban.

 

Truban ugyanakkor felrótta Matovičnak azt a közvélemény-kutatást, amit az OĽaNO szombaton indított el. Tizenegy kérdésről mondhatják el a véleményüket a választók az online szavazáson, állítólag ezek azok a prioritások, amelyek teljesülése nélkül az OĽaNO nem venne részt a kormánykoalícióban.

 

Truban szerint Matovič akciója csak marketingfogás, amelynek keretében személyes adatokhoz akarnak hozzájutni, hogy aztán azokat politikai kampányukban használják fel. Felelőtlennek nevezte, hogy az OĽaNO előrehozott választásokkal riogat. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a kérdések felével kapcsolatban nincs kifogása.

 

Elindult a szavazás az OĽANO 11 pontjáról, Matovič szerint ez már így is kompromisszum

 

Előrehozott választások

 

Ami az előrehozott választásokat illeti, Matovič többször elmondta már nyilvánosan, hogy „megbízható forrásból“ úgy tudja, hogy az ellenzéki pártok közül is többen előrehozott választásokra játszanak. Egy korábbi elképzelés szerint a kormányt a 2022-es önkormányzati választások előtt borították volna (a PS-SPOLU és a KDH). Az utóbbi hetekben hangoztatott verzió szerint a Za Ľudí azért vitte zátonyra az egységes ellenzéki blokk létrehozását novemberben, mert azt feltételezik, hogy a Smer a választásokat követő patthelyzet miatt szétesik, előrehozott választások jönnek, majd ezek után „kényszerházasságot” kötnek a Smer maradékával.

 

Bár ez nem ennyire nyilvánvaló, a választók egy jelentős része tényleg előrehozott választással számol. Egy minap megjelent Polis-felmérés szerint a választók 34,1 százaléka egyértelműen vagy inkább előrehozott választásokra számít. Ezt a lehetőséget a megkérdezettek 43,7 százaléka nem tartja valószínűnek. 22,2 százalék nem tudott vagy akart válaszolni a kérdésre.

 

Matovič Truban vádjaira reagálva úgy fogalmazott, hogy nem tudja, miként áshatna alá valamit, ami még nem is létezik (az ellenzéki kormányra utalt).

 

Truban azonban folytatta a bírálatokat, és kijelentette, hogy Matovič egy diktátor, és csak az ő szava és véleménye érvényesülhet pártján belül. Matovič ezt az állítást elutasította.

 

Érezhető tehát a feszültség az ellenzéki pártok között. Az OĽaNO-t a legkevésbé kompromisszumkész pártnak tartják potenciális partnerei, amely ráadásul nem is csatlakozott az ellenzéki megnemtámadási szerződéshez. Igor Matovičnak legendásan rossz a kapcsolata a KDH-val és Alojz Hlinával. A PS-SPOLU vádjait azonban érdemes fenntartásokkal fogadni: sokkal inkább az ellenzéki vezető szerep elvesztése áll Truban kijelentéseinek hátterében, semmint az ellenzék megosztottsága – a főbb kérdésekben ugyanis továbbra is egyetértenek.

 

Focus felmérés: Bárdosban fele annyian bíznak, mint Bugárban

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.