A 2020-as parlamenti választás a felvidéki magyar képviselet teljes bukását hozta. Kivétel nélkül, és sajnos megérdemelten. A kiútkeresés azóta is akadozik, mint ahogy az elengedhetetlen személyi konzekvenciák levonása is. A Körkép.sk-n ezért társadalmi vitát indítottunk a felvidéki magyar politizálás jövőjéről.

 

Elsőként Solymos László (Most-Híd) fejtette ki véleményét, majd Nagy József, az Összefogás (Magyar Közösségi Összefogás) egyik vezetője, korábbi EP-képviselő és környezetvédelmi miniszter, Nagy József válaszolt kérdéseinkre.

 

Felkérésünket időközben több ismert személy is elfogadta, a Körkép.sk továbbra is várja a politikai vezetők, intézményvezetők, civil személyek, közéleti szereplők és olvasóink véleményeit is. 

 

 hirdetes_300x300  

Harmadikként Németh Gabriella, lemondásáig az MKP Országos Elnökségének tagja, a párt szociális- és egészségügyi alelnöke válaszol kérdéseinkre.

 

Holnap az első párton kívüli személy, Keszegh Béla, Komárom polgármestere válaszol kérdéseinkre.

 

Interjú:

 

Mit csinál Németh Gabriella ezekben a napokban, mivel foglalkozik március óta?

 

A COVID-19 miatt bevezetett intézkedések nem igazán adtak lehetőséget közösségi, illetve politikai tevékenység végzésére. Ezért márciustól csupa személyes tevékenységet folytattam,pl. lakásfelújítás,kertészkedés, on-line továbbképzés. Pillanatnyilag a Pozsonyi Szent Erzsébet Főiskola Dunaszerdahelyi Kihelyezett Tagozata diákjainak dolgozatait javítom.

 

Hogyan értékeli a parlamenti választások eredményét önmaga, a magyarokat megszólító politikai pártok és össz-szlovákiai szempontjából?

 

Örülök, hogy a választópolgárok a kormányváltásra szavaztak és markánsan kinyilvánították, hogy elég volt a Smer-SNS-Most-Híd politizálásából. Sajnálom, hogy ismételten nem sikerült magyar politikai képviseletet biztosítani a szlovák parlamentben.

 

Az MKP jelöltjei véleményem szerint hozták a tőlük elvárt eredményeket, míg az MKÖ és a Magyar Fórum az elvárásoktól gyengébben szerepelt.  Amint az várható volt, a Most-Híd mélyen alul teljesített, ami a 4 éves kormánytagság és az elmúlt 10 év politizálásának a következménye volt. Pozitívan értékelem, hogy a nacionalista SNS nem ugrotta meg az 5%-os küszöböt és a liberális PS/Spolu is a parlament kapuin kívül rekedt. Szomorúsággal tölt el, hogy Kotleba szavazói még mindig be tudták  őket juttatni a parlamentbe.

 

Mi lehet a hogyan tovább? receptje a felvidéki magyar képviselet számára, és a jövőt illetően hol látja benne esetlegesen a saját szerepét?

 

A felvidéki magyarság számarányából kiindulva mindenki számára világossá vált a februári választások után, hogy csak közösen, minden magyart összefogva tudunk bejutni a parlamentbe. A választási törvényt miattunk nem fogják módosítani,és amennyiben igen, az biztos nem a mi javunkra történik majd. Ezért a jelenlegi állapotból kiindulva nincs más választásunk, mint alapjaiban megváltoztatni a felvidéki magyar politizálást.

 

A széthúzás zsákutcába vezet, ezt most is tapasztalhattuk. Le kell fektetni azokat a célokat, amelyek segíthetnek megmaradni szülőföldünkön magyarnak és közösségünk gyarapodását segítik elő. A tisztújítások után az újonnan megalakult elnökségek feladata lesz meghatározni a felvidéki magyar politizálás további irányultságát. Amennyiben eddigi tapasztalataimra igény mutatkozna, szívesen segítek a felvidéki magyarságnak mindennemű pártfunkció nélkül is.

 

Hogy látja a jelenlegi kormánykoalíció és a magyar-szlovák kapcsolatok alakulását az elkövetkező 4 évben?

 

Matovič kormányfő a közelmúltban több gesztus értékű kijelentést tett a felvidéki magyarság irányába. Ha csupán rajta múlna, elképzelhetőnek tartom, hogy akár pozitív irányba is elmozdulhatnának a szlovák-magyar kapcsolatok. A kormánynak  azonban az OľaNO-n kívül még 3 másik párt is tagja, a döntéseket közös megegyezés alapján hozzák meg. Ezért véleményem szerint a szlovák-magyar kapcsolatok terén a Status Quo maradni fog, de előrelépés nagy valószínűséggel nem fog történni.

 

Az interjút készítette: Király Zsolt

További ajánlott írások:

 

  1. Solymos László

Solymos László a Körképnek: A választót nem szabad megvezetni. A Most-Híd és az MKP megújulása után tárgyalnunk kell

 

2. Nagy József

 

Nagy József a Körképnek: Ma már a piros-fehér-zöld macska nem jut be a parlamentbe. Pártpaktum helyett egy nagy, közös, hiteles lista kell

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.