Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Robert Fico smeres pártelnök hosszú hallgatás után reagált a kvázi távozását követelő levélre, amelyet 19 besztercebányai kerületi smeres képviselő írt alá. A hivatalosan jelenleg betegszabadságát töltő Fico szerint nem a sajtón keresztül kell megvitatni a párt belügyeit.

 

A kritikusok azonban már hosszú ideje épp arra panaszkodnak, hogy a párt vezetése fittyet hány a pártstruktúrák kéréseire. Nem csoda, hogy a pártelnöki babérokra törő Pellegrini jelentékeny hátszelet kapott nem csak a párt vezetésének egy részétől, hanem az alsóbb struktúráktól is.

 

Robert Fico már hosszabb ideje nem mutatkozott a sajtó előtt, a parlamenti ülésekre sem járt el, hivatalosan betegszabadságon van, így levélben reagálta  távozását követelők levelére.

 hirdetes_300x300  

 

Újabb Fico-ellenes lázadás tört ki a Smerben. A besztercebányai smeres képviselők kiálltak Pellegrini mellett

 

Amikor a politikus felrója a politikai ambíciót

 

Ebben azért bírálta a levél íróit, amiért kikényszerítették az ĽSNS-szel közös platformot szorgalmazó Ján Podmanický távozását. Fico „könnyen ítélkező politikai naivitást” emleget és úgy véli, hogy a pártot „az értéknélküli liberális térbe” akarják belekényszeríteni, ami árt a Smer érdekeinek.

 

„A tisztújító közgyűlés sürgetéséről, a pártvezetés megújításáról szóló kijelentések, amelyekről kizárólag a sajtóból szerzünk tudomást, jelentős károkat okoznak a pártnak”

 

fogalmazott levelében Fico. Azt állítja, hogy távollétét egyesek pozíciója aláásására akarják kihasználni „önös politikai ambíciók” végett.

 

„Sosem fogom elismerni az olyan vitamódszert, amely a pártelnöknek a médián keresztül fogalmaz meg olyan üzeneteket, amelyek szöges ellentétben állnak a korábban, párton belül folytatott vita tartalmával”

 

írat Fico. Külön érdekesség, hogy arroganciájáról ismert pártelnök azt rója fel a távozását követelőknek, hogy nem tartják tiszteletben a párt belső mechanizmusait, a véleménykülönbségeket, és azt állítja, hogy a levél írói értéknélküli liberális térbe akarják betuszkolni a pártot „meggondolatlan, naiv politikai kijelentésekkel”, amit ő maga a „Smer érdekével ellentétes lépéseknek tart”.

 

A Smer és az ĽSNS képviselői létrehoztak egy platformot, amelynek célja a “normális Szlovákia” védelme

 

Nem ez az első levél

 

Annyit mindenképp érdemes még kiemelni Robert Fico levele kapcsán, hogy sem Pellegrini korábban bejelentett pártelnöki ambícióit, sem Podmanický ĽSNS-szel kötött paktumát nem kommentálta semmilyen fórumon.

 

Nem ez volt az első, Fico fejét követelő levél. Tavaly májusban a kassai kerületi pártstruktúrák követelték Fico távozását, és arra hívták fel a figyelmet, hogy mivel a Smer nem tud elfogadható magyarázatot adni az őt terhelő botrányokra, a vezetőség nagy részének mennie kellene, hogy legyen esélyük a választásokon. A dolog érdekessége, hogy már akkor is Pellegrini lett volna a legesélyesebb alternatíva.

 

Ma már Fico az egyik legkevésbé megbízhatónak tartott politikus a felmérések szerint, miközben Pellegrini még mindig második a rangsorban. Pellegrini csaknem kétszer annyi preferenciaszavazatot szerzett a februári választásokon, mint Fico, akinek pozícióját a párt ellenzékbe szorulása nagyban meggyengítette – főleg, hogy nem igazán tud megfelelni az új szerepnek.

 

Politológus: Ha Pellegrini távozik a Smerből, akkor a párt a jobboldali extrémisták nagy konkurenciája lesz

 

Pellegrini ellentámadásban

 

Pellegrini, aki néhány órája üödvözölte a besztercebányai smeresek levelét Fico válaszára reagálva kijelentette, hogy elutasít minden olyan próbálkozást, amely elnyomni akarja a kritikai hangokat a pártban. Elismerte, hogy kettejük politikai nézetei egyre jobban szétválnak.

 

„A pártelnök levele csak megerősíti, hogy kettőnk politikai világlátása és jövőképe egyre inkább különbözik. Elutasítom az egyre intenzívebb kritikai hangok elnyomását a párton belül, a vélemény szabad kinyilvánítását pedig nem tartom a Smer érdeke ellen valónak”

 

nyilatkozta a TASR-nek Pellegrini.

 

A Smer „ifjai” próbálnak kifarolni az ĽSNS-szel közös platformból

 

Körkép.sk, TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.