Nyitókép forrása: ta3.com

 

Nincs semmi oka a kormánynak a tizenharmadik nyugdíj kifizetésének elhalasztására, mert a Szociális Biztosító jó állapotban van, az államnak pedig nem okozhat problémát forrásokat találni erre a célra – jelentette ki Robert Fico smeres pártelnök, exkormányfő mai sajtótájékoztatóján.

 

A pártelnöki pozíciójáért küzdő Fico még a szokottól is populistább nyilatkozatot tett. Mai sajtószereplésének központi üzenete az volt, hogy a jobboldali kormány veszélybe sodorja a minimálbér intézményét, a tizenharmadik nyugdíjat és meg akarja nyitni a Munkatörvénykönyvet, hogy abban olyan változtatásokat tegyen, amelyek a munkáltatókat hozzák alkupozícióba a munkavállalók helyett.

 

A rendeleteket semmibe véve beltérben maszk nélkül megjelent Fico felszólította a nyugdíjasok érdekképviseleti szerveit, valamint a szakszervezeteket, hogy határozottan lépjenek fel az „eddig elért szociális standardok” megvédése érdekében. Példaként a 13. nyugdíjat, a minimálbért és a Munkatörvénykönyvet említette.

 hirdetes_300x300  

 

Fico azzal érvelt, hogy a jobboldali kormány ezeket le akarja építeni, amit a Smer és a vele szövetséges „szociális partnerek” nem hagyhatnak.

 

Raši: Ha Pellegrini nem lehet pártelnök, akkor nincs más hátra – pakolunk és megyünk

 

Még a szokásosnál is populistább kijelentések

 

A Smer elnökének nyilatkozata érezhetően amolyan politikai programnyilatkozat volt, nyilván így akarta jelezni, hogy pártelnökként még van mit adnia a Smernek, ahol Peter Pellegrini exkormányfő és szövetségesei vezetőcserét próbálnak végrehajtani.

 

Fico kijelentései uvyanakkor még a szokásosnál is populistábbak voltak. Többször hangsúlyozta, hogy sem ő, sem a Smer nem „látja okát annak, hogy a kormány” a Smer által bevezetett szociális intézményeket „leépítse”.

 

A 13. nyugdíj esetében azt hangsúlyozta, hogy a Szociális Biztosító „jó kondícióban van”, a Smer pedig „kiváló pénzügyi állapotban adta át az országot a következő kormánynak”, rekordalacsony deficittel.

 

Valójában a Szociális Biztosító egyetlen év kivételével mindig (különösen a Smer kormányzása idején) százmilliós költségvetés-pótlásra szorult állami forrásokból, mert a befizetett összegek sosem fedték a kiadásokat. Ami az ország gazdasági állapotát illeti, a Smer a választások előtti napokban úgy fogadta el a több százmillió eurós költséget jelentő 13. nyugdíjat, hogy az nem szerepelt az idei költségvetésben. Márpedig ez az egyetlen tétel több mint kétszeresére növelte volna az idei deficit mértékét a büdzsében.

 

Fico sokat beszélt a minimálbérről, a Munkatörvénykönyv „megnyitásáról”, ami az ő értelmezésében azt jelenti, hogy a kormány a munkavállalók helyett a munkáltatók javára módosítja a Munkatörvénykönyvet.

 

Mi zajlik a Smerben?

 

Évek óta halmozott ellentmondások

 

A minimálbér kapcsán el kell mondani, hogy a smeres pártelnök abban nem hazudik, hogy csak szűk réteget érint közvetlenül (a minimálbérért dolgozók száma nagyjából 160 ezer fő), ugyanakkor a Smer kormányzásának is köszönhetően 42 olyan törvényi passzus létezik, ami minimálbéren keresztül jóval szélesebb rétegek bérköltségét növeli meg.

 

Más szavakkal: ha nő a minimálbér, a vállalatoknak jóval több járulékot kell elvezetniük az államnak, ami válságos időkben a munkahelyek megőrzését sodorja veszélybe.

 

A Munkatörvénykönyv megnyitásával kapcsolatban két közelmúltbeli példát érdemes kiemelni. Az egyik, hogy a koronavírus okozta válság kitörése után a Smer, élén Robert Ficoval elsőként amiatt tartott sajtótájékoztatót, hogy az új kormánynak elsősorban a nagy külföldi cégeket kell bértámogatásban részesítenie.

 

Ez azért volt érdekes, mert a magánszférában dolgozók két harmadát a hazai kis és közepes vállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók foglalkoztatják, nem a nagyvállalatok – tehát a Smer a munkások helyett a multik mellé állt.

 

A másik ellentmondás, hogy a választások előtt Ficoék még robotizációs adót akartak bevezetni a munkahelyek megvédése céljából, közben az adófizetők pénzéből több milliós egyéni támogatásban részesítette az egyik Szlovákiában megépülő német robotizációs- és automatizációs rendszereket fejlesztő központ projektjét.

 

Ez már nyílt konfliktus: hosszú hallgatás után megszólalt Fico – és kontrázott Pellegrini

 

Üzenet a kihívóknak

 

Fico ma a munkások érdekeiért aggódik, és a jobboldali kormányra mutogat teljesen figyelmen kívül hagyva a járvány hatásait, és azt, hogy zsinórban nyolc évnyi kormányzás után csontvázak és túlárazott szerződések tömkelegével adták át az államot a következő kormánynak.

 

Fico szándéka azonban az volt, hogy programot hirdessen a Smer számára, amelynek két pillére lenne: a szociális politika és jogállam védelme. Egyúttal üzent kihívójának, Peter Pellegrininek, hogy nem távozik posztjáról harc nélkül. Az elégedetlenkedők megnyugtatására pedig kijelentette: hajlandó megváltoztatni „viselkedésének formáját”, hiszen ő is „változást akar a Smerben.

 

„Természetes, hogy elfáradtunk, ezért van szükségünk új harcosokra. De harcosokra, és nem teoretikusokra vagy liberálisokra”

 

fogalmazott arra a kérdésre reagálva, hogy mit tenne azért, hogy Pellegrini a Smerben maradjon.

 

Fico elégedetlen azzal, hogy a kormány úgy változtatta meg a főügyészválasztásról szóló törvényt, hogy Daniel Lipšicet is lehessen jelölni. Úgy véli, hogy csak ügyészeknek szabadna megpályázni a pozíciót.

 

Trošková arra panaszkodott, hogy nem akar Vadala fehér lova lenni. Vadala: én smeres vagyok, ők a barátaim

 

Körkép.sk

Megosztás:
Címkék: Robert Fico SMER

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!