Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

Alaposan túlértékelt lehet Peter Pellegrini esetleges új pártjának meglepően magas népszerűsége. A Focus-ügynökség hétvégén nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatása szerint a Robert Ficoval pártelnöki székért versenyző Pellegrini új politikai alakzata ott liheg az OĽANO nyakában 21,4 százalékkal.

 

Az Aktuality.sk hírportál arra hívja fel a figyelmet, hogy a felmérésben a kérdés a következőképp hangzott: „Ha Robert Fico maradna a Smer elnöke, Peter Pellegrini pedig távozva a Smerből saját pártot alapítana, az hogyan változtatná meg választását? Kire adná szavazatát?”

 

A Focus ezzel a kérdésfelvetéssel kiemelt két pártot két potenciális pártelnökkel a többi rovására, reflektorfénybe ráadásul Pellegrinit állították. Nem is csoda, hogy a Smernek és Pellegrini új pártjának együtt több mint harminc százaléka volt a Focus felmérésében.

 hirdetes_810x300  

 

Focus felmérés: Pellegrini pártja lenne a második legerősebb az országban

 

Nem kiérdemelt médiafelhajtás

 

Amiről azonban a szlovák sajtó kevesebbet értekezik, az a médiahullám, amellyel akarva akaratlan a Ficot korábban hűségesen kiszolgáló, most pedig vele nem túl hitelesen, de látványosan dacoló Pellegrinit támogatják – nem csak Fico, de a jelenlegi kormánykoalícióval szemben. Ennek több oka is van.

 

A szlovák média nagy túlsúllyal baloldali-liberális, és bár vannak átmenetek, a konzervatív-jobboldali hírközlés messze alulreprezentált a szlovákiai piacon. Ez részben magyarázza azt is, miért olyan kritikusak a konzervatív OĽANO-val, és kevésbé azok az SaS vagy a Sme rodina, pláne a nyugatias-liberális Za ľudí esetében.

 

És bár időről időre jelennek meg olyan kommentárok, amelyek Pellegrini köpönyegforgatására mutatnak rá, általánosságban a szlovák sajtó legnagyobb részét a Pellegrini-Fico párbaj dominálja, indokolatlanul.

 

Indul a harc a középre igazodó választóért

 

Tény, hogy mind a balliberális értékrend, mind a nyugat, de még a hazai oligarchák számára is előnyösebbnek tűnhet egy Pellegrini vezette, német SPD-típusú új, szalonképes szociáldemokrata párt, amely retorikában megmaradna konzervatívnak, és egyúttal besurranó liberalizmusával könnyen kötne szövetséget akár a PS-szel is.

 

Kérdés, hogy mit gondolt erről a választó. A Denník N háttércikke rámutat arra, hogy a választók 34,5 százaléka konzervatívnak vallja magát, szemben a 24,1 százalékot képviselő liberálisokkal. Hasonló a helyzet a „baloldali-jobboldali“ identitással is: a felmérések szerint 24 százaléknyi jobboldali és 22 százaléknyi baloldali érzelmű választó van. Kérdés, hol látja magát a képletben a Smer?

 

Pellegrini még a nyár előtt eldönti, hogy lesz-e pártszakadás a Smerben

 

Matovič nyomdokain

 

Pellegrini valójában Igor Matovič sikeréből okulva a 40 százalék fölötti arányt képviselő, magukat középre pozicionáló választókat akarja megszólítani. A választások előtt ugyanis Igor Matovič is főleg őket tudta mozgósítani a saját javára, olyannyira, hogy szavazóinak gerince (44 százalék) centrista beállítottságú. Hasonló értékkel csak a Za ľudí rendelkezik.

 

Pellegrini azokat a középre igazodó szavazókat akarja megszólítani, akiknek Fico már túlontúl nacionalista és baloldali, akiket a Smer már nem tud megvenni minimálbéremeléssel és 13. nyugdíjjal.

 

Kihívás előtt a jobboldali konzervatívok

 

Nem feltétlenül kell azonban negatívan értékelni az igazságtalanul nagy médiafigyelmet Pellegrininél. Legalábbis ha azt nézzük, hogy így a szlovák politikai elit egy látványosan kompromittálódott rétege végre háttérbe szorulhat.

 

Jóval fontosabb kérdés, hogy balliberális túlsúlyú médianyomás mellett miképp tudnak helytállni a jobboldali-konzervatív pártok Szlovákiában. Ezt majd Igor Matovič koronavírus-járvány utáni kormányzása mutatja meg igazán.

 

A Focus-felmérés által mutatott belpolitikai helyzetet legegyszerűbben három dologgal magyarázhatjuk: egyrészt még csak a választási ciklus elején tartunk; másodszor, a koronavírus kvázi hibernálta a kormánypártok pozícióját (nincs mozgásterük), ami amiatt  – és ez a harmadik pont – torz a kép sokakban, hogy érdemi eredményeket hozó kormányváltás nem történt. Sajnos erre a sajtó is túlzottan rájátszik. Van tehát min dolgoznia a jobboldali kormánynak.

 

Pellegrini: Megérett az idő Fico távozására, máskülönben úgy végzi, mint Mečiar vagy Dzurinda

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!