Nyitókép forrása: pravda.sk, reprofotó

 

Kevés olyan dolog van, amit Bugár Béla nem rótt fel Igor Matovičnak a Pravdának adott interjújában, amelyben viszont Robert Ficot és Peter Pellegrinit még véletlenül sem akarta „megítélni”. A Most-Hidat két százalékos parlamenten kívüli pártra leépítő Bugár elemezte Matovič kormányának teljesítményét a baloldali napilap keresztkérdéseket nem ismerő szerkesztőjének.

 

Bugár interjújával szintet lépett a politikai kettős mérce, de egyértelművé vált az is, hogy az egykori pártelnök teljes erőbedobással beszállt az oligarchák kiszolgálása miatt hitelét vesztett baloldal népszerűsítésébe.

 

Bagoly mondja…

 hirdetes_300x300  

 

„Nem normális, hogy Matovič a választások előtt mond valamit, a választások után pedig valami teljesen mást tesz”

 

mondta Bugár az interjú harmadik kérdésére reagálva, majd kijelentette, hogy a Radičová-kormány idején Matovič amiatt bírálta őket, hogy pártalapon akarják kinevezni a járási elöljárókat, most pedig ugyanezt teszi, mečiari módszerekkel. Hozzátette: „Ha mi tennénk azt, amit ő, már meglincseltek volna”.

 

Mindezt az a pártelnök jelentette ki, aki a 2016-os választások előtt egy Smer nélküli kormány ígéretével kampányolt, majd végül hatalomra segítette Robert harmadik kormányát, amelynek regnálása idején a Smer-érából kiemelkedő maffiózók elég biztonságban érezték magukat, hogy meggyilkoljanak egy újságírót és annak menyasszonyát, váltókat hamisítsanak, hogy befolyást szerezzenek az ország legnézettebb tévécsatornája felett.

 

Ugyanez a pártelnök az ezredforduló környékén a kormánypozícióért cserébe lemondott a felvidéki magyarság legfontosabb követeléséről, sőt, nem volt hajlandó megakadályozni a magyarokra nézve szándékosan hátrányos közigazgatási reformot. És – mint látjuk – senki sem lincselte meg sem Bugárt, sem korábbi koalíciós partnereit.

 

A Körkép.sk elsőként közli: Berényi József kilépett az MKP ügyvivő elnökségéből

 

Ellentmondásos vádak és demagógia

 

Bugár szerint a Matovič-kormány intézkedései padlóra küldték a gazdaságot.

 

„Elismerem, hogy harcolt a korrupció ellen, és Matovič marketing szempontjából nagyon jó volt benne, de ez nem elég. Ha az emberek elvesztik az állásukat, még mondhatja azt, hogy azért történt, mert Szlovákia csak összeszerelő-műhelyként működik. De többnyire a kis- és egyéni vállalkozók szenvednek a válságtól”

 

mondta. Az egyelőre még nem járványhoz köthető haláleseteket is megpróbálta a jelenlegi kormány nyakába varrni. Kijelentette, hogy már várja a márciusi, áprilisi és májusi hónapokra vonatkozó halálozási statisztikák idei és tavalyi összehasonlítását.

 

„Hallom az orvosoktól, hogy a rákos betegek, a szívbetegek és mások is feleslegesen haltak meg, mert nem kaptak ellátást”

 

mondta, majd azt rótta fel a kormánynak (konkrét példák felsorakoztatása nélkül), hogy további szigorításokat vezettek be akkor, mikor már enyhíteni kellett volna az intézkedéseket.

 

A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy a Matovič-kormány először a kis- és közepes vállalkozások javára vezetett be gazdasági intézkedéseket, majd Bugár volt koalíciós partnerei a Smerből (és velük szinte a teljes szlovák nyelvű sajtó) azért támadta a kormányt, hogy először nem az autógyárakat támogatták az adófizetők pénzéből. A sajtó és az ellenzék nyomására kaptak aztán a koronavírusra hivatkozva az autógyárak olyan bértámogatási rendszert, amelyet már az előző kormány idején is követeltek a kínai piac megroggyanása miatt, tehát eredetileg nem a koronaválság volt az indíték.

 

Ami pedig a nem regisztrált, de járványhoz köthető haláleseteket illeti, azok a kormányzat színétől függetlenül sajnos minden országban nagy számban előfordulnak. Nagy-Britanniában korábban úgy becsülték, több tízezerrel több halálesetet lehetne a COVID-19 számlájára írni, mint a hivatalos statisztika. Szlovákiában viszont valószínűleg nem lesznek olyan markánsak a számok, mint nyugaton, mert az egészségügyet nem is terhelte le a járvány annyira.

 

Bugár, Hlina és a többiek– Mivel foglalkoznak ma a parlamenti választások vesztesei?

 

Bezzeg a Smer

 

Ezt követően Bugár a gazdasági válsággal példálózva védte az előző, korrumpálódott kormánykoalíciót.

 

„Mindenki kerüljön rács mögé, aki visszaélt a rendszerrel, tapsolni fogok Matovičnak. De nem mutogathat mindenért az előző kormányra. Az emberek munkából élnek, nem abból, hogy hány embert csuknak le”

 

mondta, hozzátéve, hogy a Matovič késve segítette a gazdaságot a válság kialakulásakor és nem tudja majd felhasználni az Európai Unió által felkínált mentőcsomagot. A rengeteg bírálat után Peter Pellegrinire és Robert Ficora vonatkozóan is kérdezték, ám erre megtagadta a válaszadást:

 

„Nem az én dolgom, hogy megítéljem bármelyikőjüket. Mindkettővel évekig dolgoztam együtt, és azt kell mondanom, hogy Fico és Pellegrini betartottak minden egyezséget, amit a kormányprogramban lefektettünk“

 

fogalmazott. Kijelentette, hogy a Smer egyetlen hibája az volt, hogy ellenőrzés nélkül juttatott embereket pozíciókba. Még Ficot is védelmébe vette, aki szerinte „nem gyakorolt hatékony ellenőrzést, mert nem tudta“ a problémás embereket „kiszűrni“.

 

A politikai hulla tovább kísért. Most-Híd elnökváltás Bugár veszéllyel

 

Érteni kell, mi a fontos a felvidéki magyaroknak

 

Felvidéki magyar vonatkozásban is bírálta Matovičot, bár itt már súlyos pontatlanságok is elhangzottak. Az OĽANO bírálata kapcsán keverte bele mondandójába az egyébként SaS-es oktatási minisztériumot, amelynek magyar nemzetiségű államtitkárát, Filip Mónikát azért kritizálta, mert „nem érti, mire van szüksége a szlovákiai magyaroknak”.

 

„Nem elég azt mondani, hogy magyar vagyok és képviselni fogom a magyar érdekeket, hanem tudni kell a kisebbségben élő ember fejével gondolkodni, hogy tudja, mi a fontos a számukra”

 

mondta Bugár. Megjegyezzük, nyilván olyan rátermett személyiségre gondolhat ellenpéldaként, mint a szlovák iskolába járó, enyhén szólva „furcsa” sajtó előtti szerepléseiről híres Érsek Árpád volt most-hidas közlekedési miniszter, aki nem csak képtelen volt tisztességesen megnyilvánulni magyarul a sajtó előtt, de a minisztériumnál végzett munkája kapcsán a legtöbbször saját párttársai is azzal védik, hogy nem négy, hanem csak három évig volt miniszter, nem tudott többet tenni…

 

Bírálta azt is, hogy az új kormány még nem hozott törvényeket például a környezetvédelem területén. Ezzel kapcsolatban kiemelnénk, hogy bár az előző kabinet tényleg elfogadta a Lex Csallóközt, amit viszont egyáltalán nem tartanak és nem tartatnak be – elég csak megnézni a dán megafarmok tevékenységét…

 

Matovič magyarok irányába tett gesztusa kapcsán Bugár azt mondta, hogy a kormányfő a régi “oszd meg és uralkodj” elvet követi, majd élesen bírálta Berényi Józsefet. Egy mondatban utalt arra is, hogy ha „sikerül megállapodnia az MKP-nak a Most-Híddal”, már neki is láthatnak más kisebbségi formációkkal tárgyalni.

 

A sorok közül az olvasható ki, hogy ismét vannak a pártpaktum felé ható erők mindkét pártban.

 

Most-Híd tisztújítás után: Bugár persona non gratává vált a saját pártjában is

 

A teljes interjú itt olvasható el.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.