Nyitókép: Körkép.sk (montázs)

 

Egyáltalán nem lefutott dolog még az MKP új elnökének kérdése, mely Menyhárt József alkalmatlansága miatt az eljelentéktelenedés szélére sodródott. A játszma igazából csak most kezdődik, a Körkép.sk ezért körülnézett a színfalak mögött, hogy olvasóinak is betekintést nyújtson az ott zajló játszmákról.

 

Július 18-án nemcsak az MKP új elnökének kilétére derül fény, hanem lényegében a következő parlamenti választások eredménye is eldől. Legalábbis magyar szempontból. Az MKP első emberétől ugyanis sok minden függ, de ne szaladjunk ennyire előre.

 

Egyelőre két személy kiléte ismert, de még egyikük sem a fő favorit. Cziprusz Zoltán igazából nyerni sem akar. Képességei, tehetsége, adottságai alapján legfeljebb az új vezetésben kaparinthat meg magasabb pozíciót magának. Papp Sándor más eset. Ő akár nyerhetne is, de nem fog. Elvégre ki látott már olyat, hogy a halak kiengednék volna a halastó vizét? Papp „Sanyi” ugyanis a megélhetési politikusok nyugdíjaztatását ígéri, akikből annyi van, hogy összefognak, és el fogják gáncsolni. Ennek ellenére fontos szerepet kaphat.

 hirdetes_400x285  

 

„Elég volt a dekadenciából”: Egy ismert palóc az MKP újabb pártelnök-jelöltje

 

Hasznos áldozat

 

Egy tisztújító kongresszus egyben a helyi szervezetekben is takarítást jelent. A kongresszusi küldöttek meghatározásánál ugyanis a helyi szervezetek taglétszámából indulnak ki, így ilyenkor a párt központi adatbázisát is aktualizálják. Ne legyenek illúzióink, az MKP már rég nem egy anyahajó, legfeljebb a Kursk vagy egy hánykolódó mentőtutaj a politikából még mindig jól élők számára (tisztelet a kivételeknek, szerencsére azért még mindig vannak szép számmal, akik tisztességesek.)

 

Czipruszon és Pappon kívül jelenleg fontosabb, hogy ki nem jelentette még be az indulását, Őry Pétert az MKP által kitartott, befolyását, közéleti súlyát tekintve a párttól is gyengébben muzsikáló csicskamédia nyomja. Berényit pedig az átmeneti vezetés tehetségtelenségéből adódó helyzeti előnye. Amit ki is használ és építi magát, elvégre miért ne tenné.

 

Berényi és Őry is helyezkedik

 

A szombati OT-ülésen több elfogadott javaslattal is élt Berényi (legyen csak átmeneti vezetés, a platformok értékrendjét az etnikai alap határozza meg), ami egyértelmű, legitim helyezkedés a részéről.

 

Fontos megjegyezni azt is, hogy az MKP elnökét nem a választók, nem a Facebook-felhasználók, sem a kommentelők, lájkolók, hanem a kongresszusi küldöttek választják. Ilyen szempontból másodlagos, hogy ki milyen népszerűségre tesz szert a közösségi médiában vagy a sajtóban. Dönteni a halastó halai fognak, akiket gyakran teljesen más érdekek vezényelnek, mint a felvidéki magyar választót.

 

Papp Sándor a Körképnek: Nem akar itt senki megoldani semmit. Pénzt akar, amit elkölthet, ha lehet, a maga javára

 

Berényi és Őry várhatóan csak a Kongresszuson fognak nyilatkozni valós ambícióikról. Addig is végigjárják a járási konferenciákat, hogy felmérjék az erőviszonyokat, minél több jelölést gyűjtsenek, egyúttal megismerjék a kongresszusi küldötteket, azok összetételét. Cziprusz Zoltán már jelezte, hogy több regionális tanácskozást is meglátogat, Papp Sándornak is erősen javasolt, hogy ugyanezt tegye. Lehetőleg minél több járásban (nincs sok, alig 18 járás.)

 

Ki lép majd vissza és kinek a javára

 

Cziprusz Zoltán eddigi nyilatkozataiból világosan kirajzolódik, hogy az eddigi vezetés embere. Így a végjátékban egy OT-elnöki vagy más, országos tisztségért cserébe Őry Pétert erősítheti. Lényegében ugyanezt a taktikát folytatta Őry is Menyhárttal legutóbb, míg elérte, hogy felosztották egymás között a párt vezetésével járó anyagi, döntéshozói, hatalmi előnyöket. Amíg ez ki nem alakult, több komoly nézeteltérés is volt köztük. Elvégre aratni akartak és arattak is mostanáig.

 

Papp Sándor ellenben a protesztszavazatokat gyűjtheti be (amiből azért valljuk be őszintén, nincs  túl sok). A palóc aktivistának mégis, már az indulása is fontos jelzés. Jelzés arról, hogy az MKP belső struktúráiban még pislákol az élni akarás. Papp „Sanyi pechjére” vagy politikai tapasztalatlanságára írható, hogy olyan szinten megy fejjel a falnak, annyira őszintén és kendőzetlenül nyilatkozik, oly mértékben rántja le a leplet az eddigi, kudarcot kudarca halmozó vezetésről, hogy politikai kivégzése szinte törvényszerű.

 

Papp Sándor: Évtizedek óta pozíciómentés zajlik. Középszerű politikusok éldegélnek a politikából

 

Persze az is lehet, hogy mindez tudatos taktika a részéről. Ez esetben hősként végezheti, akinek áldozathozatala szimpátiát válthat ki a valódi változásban reménykedőkben. Ellehetetlenítése így leginkább Berényi malmára hajthatja a vizet. Amennyiben továbbra is ügyesen kommunikál.

 

Pragmatikusan választó küldöttek

 

A kongresszuson nagy súlyt képviselnek azok a küldöttek, akik ma még polgármesterek, megyei képviselők, de ha a jelenlegi agónia folytatódik, ha az értékrend helyett továbbra is az önös érdek, a hatalomátmentés marad a meghatározó, könnyen elveszíthetik mostani pozícióikat. Így az a több tucat (ma még) regionális politikus aszerint választ majd pártelnököt, hogy kinek a vezetése alatt tud nagyobb eséllyel túlélni. Vigyázat: Ha nem MKP-s színekben, akkor majd akár függetlenként, a szlovák kormánypártok csendes támogatásával.

 

Őry e tekintetben jelenleg az ajtók bezárásában és a Most-Hídhoz való dörgölődzésben jeleskedik, Berényi pedig  Pozsonyban és Budapesten fotózkodik a legmagasabb szinten.

 

Új elnököt keres az MKP. A  döntésig még 25 nap van hátra, ami alatt több politikai bukfenc, piruett várható. A Körkép.sk ott lesz a kulisszák mögött (is.)

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 29 olvasónak tetszik ez a cikk.