Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

Igor Matovič kormányfőnek nem áll szándékában lemondásra felszólítani Boris Kollárt plágiumbotránya miatt. Kijelentette, ez a botrány egy „nagy seggberúgás” a kormány számára. A miniszterelnök erről délutáni sajtótájékoztatóján beszélt, ahol egyúttal azt is kijelentette, hogy átfogó reformra van szükség.

 

Méretesre hízott Boris Kollár plágium-botránya. A szakolcai Közép-európai Főiskolára az oktatási tárca ellenőröket küldött ki.

 

Az ügyet a parlamenten kívüli SPOLU indította el azzal, hogy az interneten plagizálással vádolta meg a parlament elnökét, Boris Kollárt és Petra Krištúfková parlamenti képviselőt (mindketten Sme rodina). Kollár tettét annyiban elismerte, hogy „könnyelműen” dolgozta ki a diplomamunkát, és írásának 24,45 százaléka valóban plágium, ám az iskola belső előírása szerint 30 százalékig elfogadható volt akkoriban a források felhasználása hivatkozás nélkül.

 hirdetes_300x300  

 

Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnökének diplomamunkája is koppintás

 

Túlságosan rímel Danko botrányára

 

Kollár nehéz helyzetbe került, részben azért, mert volt élettársának, Krištúfkovának mondvacsinált okokból hoztak létre egy hivatalt, amelyről most szégyenszemre le kellett mondania, részben pedig azért, mert az előző házelnök, az SNS-es Andrej Danko szintén ismert volt súlyos plágium-ügyéről. A különbség talán csak a százalékokban van (ha lehet hinni Kollárnak), Danko diplomamunkájában ugyanis vadászni kellett a saját gondolatokat, olyan temérdek átmásolt anyagot tartalmazott.

 

Szintén a Danko-párhuzam jelent problémát az egész kormánykoalíciónak. Matovič-kormányfő jelezte, hogy tárgyalni akar ügyről Boris Kollárral, ám hangsúlyozta a sajtónak, hogy nem fogja lemondása felszólítani Kollárt. Ez azért érdekes, mert néhány éve Danko plágiumbotrányakor az egyike volt azoknak, akik a leghangosabban ítélték el Dankot.

 

Diplomabotrány: Szorul a hurok Boris Kollár nyaka körül?

 

Matovič nem teszi kockára a koalíciót

 

Most fordult a kocka, és Matovič ma azzal próbálja elkerülni a szakítópróbát a koalíción belül, hogy nem kéri számon koalíciós partnerét az ügyben. Ezt azzal indokolja, hogy ellenzékből azért támadta oly’ vehemensen Dankot annak idején, mert a maffiakormány megdöntése volt a célja.

 

„Én most kormánypozícióból azt mondhatom, hogy számomra a kormánykoalíció megtartása a prioritás. Meg akarom tisztítani Szlovákiát a maffiától”

 

fogalmazott. Kijelentette, hogy rengeteg fontos törvény és alkotmánytörvény kidolgozása és elfogadása vár a koalícióra, és alkotmányos többség nélkül nem tudja a kormány végrehajtani a szükséges reformokat. És ha ezeket a célokat rakja mérlegre Kollár plágiumügye mellé, akkor az előbbi fog többet nyomni a latban.

 

Matovič tehát nem fogja kockáztatni a koalíció egységét egy plágium botrány miatt, amit ráadásul egy parlamenten kívül rekedt, médiafigyelemre vágyó párt indított el a balliberális mainstream sajtó hátszelével megtámogatva. Főleg nem teszi kockára a második legnagyobb kormánypárt szövetségét, amely még akkor is kiállt a kormányfő mellett, amikor az SaS és a Za ľudí támadta a korlátozó intézkedések bevezetése okán.

 

Az viszont szinte borítékolható, hogy ez a döntés meg fog látszani a legközelebbi felmérésekben, a kérdés csak az, hogy mennyire.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!