Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

A parlament nem hívta vissza le Boris Kollárt, a parlament elnökét. A szavazatot leadó 76 képviselőből mindössze öten támogatták a parlament elnöke leváltására beterjesztett indítványt, 46-an ellene szavaztak, 20-an tartózkodtak, öten pedig érvénytelen szavazólapot adtak el. Ahhoz, hogy Kollárt visszahívják a parlament elnöki posztjáról minimum 76 visszahívást támogató szavazatra lett volna szükség.

 

Ez volt az első igazi szakítópróbája a koalíciónak, ami azonban a Kollár távozását követelő SaS és Za ľudí visszavonulásával ért véget. Súlyos seb ugyan nem esett a koalíción, a belső személyes konfliktusok azonban átmenetileg kiéleződtek – különösen Juraj Šeliga (Za ľudí) és Boris Kollár (Sme rodina) között.

 

Kollár saját maga indítványozta visszahívását, miután koalíciós partnerei közül többen távozásra szólították fel plágiumbotránya miatt. Ők azonban a koalíciót nem voltak hajlandóak megkockáztatni (a Sme rodina a kormányból való kilépést helyezte kilátásba Kollár esetleges visszahívása esetén). Helyette azt várták, hogy a parlament elnöke önszántából, egyoldalúan lemond posztjáról – szó mi szó, így lett volna kényelmes, ám ez a forgatókönyv sosem volt túl valószínű.

 hirdetes_400x285  

 

Az SaS és a Za ľudí jelezte, hogy az ügyet lezártnak tekintik, és most már a koalíciós munkára aklarnak összpontosítani. Ez a két párt szorgalmazta a kormánypártok közül Kollár lemondását.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!