Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

Veronika Remišová, a Za ľudí alelnöke, valamint régiófejlesztési és beruházási kormányfő-helyettes, illetve Ladislav Kamenický, a Smer egykori pénzügyminisztere vitázott a Markíza Na telo plus nevű politikai műsorában a kormány szociális intézkedéseiről, az EU giga-mentőcsomagjáról, illetve a Za ľudí és a Smer pártok jövőjéről.

 

Remišová ismét az előző, smeres kormány bírálta a 13. nyugdíj elfogadása miatt, de kiemelte, hogy a gazdaság nehéz helyzete ellenére a kormány segíteni akar az embereken.

 

Jelenleg a Smer által napokkal a választások előtt gyorsan elfogadott tizenharmadik nyugdíj sok feszültség forrása. A kormánypártok lényegében nem merték eltörölni az intézkedést, de módosították: a legújabb verzió szerint már nem egyforma összeget kapna mindenki, hanem a magasabb életjáradékot kapók kisebb, az alacsony nyugdíjat szedők nagyobb 13. nyugdíjra számíthatnak. Az intézkedés így is 300 millió euró többletkiadást jelent az államkasszába, miközben a munkanélküliség emelkedése miatt csökken a járulékbevételek nagysága.

 hirdetes_810x300  

 

Kamenický ugyanakkor azzal támadta a kormányt, hogy rossz helyen akar spórolni, dilettantizmussal és hozzá nem értéssel vádolta meg.

 

De ha már dilettantizmus, azt azért érdemes kiemelni, hogy Kamenický pénzügyminiszterként úgy adta áldását a 13. nyugdíj bevezetésére, hogy egyáltalán nem volt előkészítve hozzá a fedezet és a költségvetési keret – pedig nem aprópénzről, hanem 500-800 millió eurós kiadásról volt szó.

 

A Za ľudínál kezdődik a pártelnök-választási hajrá

 

A Smerben már lezajlottak a tisztújítások, lényegében csak formális kongresszusokról volt szó, tekintve, hogy Robert Fico továbbra is kirobbanthatatlan a párt éléről. Most, maga köré gyűjtve az ifjú „szocialistákat” kiegészítette sorait. Többek között olyan személyekkel, mint Robert Kaliňák volt belügyminiszter unokaöccse, Erik Kaliňák.

 

Kamenický elmondása szerint a pártvezetés „konszolidálja” a Smert Peter Pellegrini és csapata távozása után.

 

„Új arcokra van szükségünk, akik tehetségesek és értik a dolgukat. A pártban vannak ilyen emberek, a tehetségeket pedig tovább keressük. Minden a személyi kérdésekről szól. Ha ügyes embereket hozunk a párba és aktívak leszünk, minden esélyünk meglesz előbbre lépni”

 

fogalmazott.

 

A Za ľudí  esete már bonyolultabb. Ott az egészségi okokra hivatkozva háttérbe vonuló Andrej Kiska helyére Remišová mellett Miroslav Kollár parlamenti képviselő is bejelentkezett, és egy ideje a trónkövetelők közé sorolják Juraj Šeliga házelnök-helyettest is.

 

A Za ľudít egyébként jobboldali-liberális pártként tartják számon. Remišová a jobboldali centrista irányultságot képviseli. Šeliga inkább balra húz, és vele kapcsolatban a szlovák sajtóban gyakran emlegetik, hogy szívesen fogna össze más baloldali-liberális pártokkal. Miroslav Kollár erős liberális vonalat követ.

 

„Miro Kollárnak liberálisabb elképzelési vannak, de nem hiszem, hogy a Progresszív Szlovákiát vagy az SaS-t kellene lemásolnunk”

 

fogalmazott Remišová, hozzátéve, hogy Šeliga hamarosan szintén bejelentkezhet a pártelnöki posztért, ő pedig „a más pártokkal való egyesülést“ tartja járható útnak.

 

Remišová reformokat ígér

 

Remišová a vitaműsorban arról is beszélt, hogy a „Brüsszeltől kapott“ (valójában a tagállamok által összedobott közös kasszából származó) uniós forrásokat az államadósság csökkentésére, az oktatási és igazságügyi reformok felfuttatására, a „reformok a jövőért“ intézkedéscsomag elindítására fordítják majd.

 

Ez utóbbiba olyan tételek tartoznak, mint az alternatív meghajtású autók és a zöldgazdaság.

 

A smeres exminiszter szerint azonban ez a kormány nem alkalmas ekkora összegek kezelésére. Mi azért megjegyezzük, hogy a Kamenický által képviselt Smer kormányai idején egymilliárd eurót fordítottak IT-beruházásokra, amelyek az összeg nagyságához képest alig hoztak létható eredményt, aztán ott volt a Plavčan-ügy, a PPA körüli uniós forrásokat is érintő botrányok, a Smer közeli oligarchákhoz áramló túlárazott megbízások, és még sorolhatnánk.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!