Nyitókép forrása: illusztráció/ta3.com

 

Milan Majerský lett a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) új elnöke a párt szombati, Rózsahegyen zajló tisztújító kongresszusa eredményeképpen. Nagyobb meglepetés volt azonban, hogy Alojz Hlina, a párt leköszönő elnöke nem hogy alelnök nem lett, de még az elnökségben sem kapott helyet. Egyértelmű, hogy Majerský nem szívesen látta volna elődjét közvetlen környezetében.

 

Annak ellenére, hogy a küldöttek nagy része támgoatta volna Hlinát az alelnöki poszt megszerzésében, Majerský egyértelművé tette, hogy nem szeretne elődjével együtt dolgozni. Mint mondta, „más elképzelésük van a politikacsinálásról”, de később azért kibújt a szög a zsákból:

 

„Nem akarom, hogy olyan kétutas politikai irány alakuljon ki a KDH-n belül és egy olyan pártelnökkel az élén, aki egyfolytában kollégái kijelentése miatt magyarázkodhat”

 

 hirdetes_400x285  

ez az indoklás pedig egyértelműen Hlina szabadszájúságára utal.

 

Fájdalomdíj

 

Majerskýnek a KDH alelnöki posztjait így sikerült kizárólag saját embereivel megtöltenie (Maroš Čaučík, Igor Janckulík és Tomáš Merašický), a küldöttek pedig elfogadták döntését, még ha nem is volt teljes az összhang.

 

Majerský a sajtónak arról is beszélt, hogy Alojz Hlinára ugyan „szüksége van a pártnak, de nem a vezetésben”. Azt is mondta, hogy Hlina a KDH pozsonyi főpolgármester-jelöltje lehet a közelgő 2022-es önkormányzati választásokon.

 

A hoppon maradt Hlina azonban mindezt másképp látja. Szerinte egyértelmű volt, hogy kizárólag Majerský elutasító álláspontja miatt nem került be a párt elnökségébe. Hozzátette, hogy a pozsonyi főpolgármester-jelöltséget pedig már két hónappal korábban elutasította.

 

Merre tovább?

 

Nagy kérdés, hogy a vezetőváltás után milyen irányt vesz majd a KDH. Hlina alatt egy német CDU-típusú, szocialista nézőpontoktól sem idegenkedő kereszténydemokrata irányt vett fel. A 2016-ban váratlanul parlamentből kieső KDH Hlinával az élen ugyan 4000 szavazattal többet kasszírozott a 2020-as parlamenti választásokon, de a magasabb részvétel miatt pár tizedszázalékkal így is lecsúszott a bejutási küszöbről.

 

Majerský eddigi elmondásából azt lehet látni, hogy a KDH továbbra is a keresztény és konzervatív választókra alapozna, de keresné az utat a nem hívők felé is, sőt a zsidók felé is, hogy „nem a  katolikusok egy zárt klubja” legyen a párt.

 

Hogy ez a magyarellenes retorika továbbvitelét jelenti-e, egyelőre nem lehet tudni. Azt azonban igen, hogy Majerský elhatárolódott a liberális pártokkal kötött, választások előtti megnemtámadási szerződéstől, ami miatt Hlina egyébként rengeteg kritikát kapott.

 

Persze, választások után nem nehéz felbontani az értelmét vesztett szövetségeknek…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!