Nyitókép forrása: ta3.com

 

Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter nemrég kisebb konfliktusba keveredett Szlovákia egyik meghatározó szakszervezeti szövetségével, a KOZ-zal. A legutóbbi „tripartita”találkozón, amelyen a szociális partnerek a jövő évi minimálbérről egyeztettek, Krajniak a munkáltatókkal különtárgyalásokra vonult el, míg a KOZ házon belül mérlegelte a kapott ajánlatot. A KOZ hatalmas patáliát  csapott a dolog körül, és faképnél hagyta partnereit, és a sajtóhoz fordult. Krajniak azonban nem maradt adósa a KOZ vezetésének.

 

A munkaügyi miniszter olyan törvénymódosítást készít elő, amely előírná, hogy a szociális partnerek (állam, munkáltatók, szakszervezetek) találkozóján (tripartita) a munkások és munkáltatók érdekeit legkevesebb három szervezetnek kell képviselnie.

 

Eddig ugyanis a munkáltatókat a Munkáltatók Országos Uniója, a Munkáltatói Társulások Országos Szövetsége, az Ipari Társulások Szövetsége és a Szlovákiai Falvak és Városok Társulása képviseli. Ellenben a munkásokat kizárólag a KOZ szakszervezeti szövetség.

 hirdetes_300x300  

 

Megtörni a monopolhelyzetet

 

A minisztérium most azt fontolgatja, hogy törvényben írja elő, hogy az érdekelt feleket legalább három-három szervezetnek kell képviselnie, oly módon, hogy ha a három képviselt szervezet nem éri el 100 ezer tagot, akkor automatikusan a következő két legtöbb tagot számláló szervezet kerül fel a résztvevők listájára

 

„Nekünk az az érdekünk, hogy a párbeszéd folyamatos legyen, és hogy a munkások képviselői a lehető legtöbb ember érdekében döntsenek”

 

fogalmazott Krajniak a javaslat kapcsán. Hozzátette, hogy a cél az, hogy a tripartita tárgyalásain annyi és olyan szervezet vegyen részt, amelyek lefedik a munkások legalább 20 százalékát.

 

Visszavágnák a Smer idején növesztett szárnyakat…

 

A valóságban azonban inkább arról lehet szó, hogy Krajniak megnyirbálná KOZ Smer alatt nagyra nőtt szárnyait. A KOZ ugyanis legutóbbi, látványosan hisztérikus viselkedésével politikai színt vitt a tárgyalások menetébe, ami most visszaüthet. Azzal ugyanis, hogy a KOZ nem volt hajlandó engedni a Smer által múlt évben elfogadtatott 656 eurós minimálbérből (a válság ellenére sem). Pedig a javasolt, csökkentett érték nem volt annyira rossz ajánlat a munkáltatók részéről (623 euró).

 

Azonban már a tárgyalások kezdetén érezni lehetett, hogy a KOZ nem akar megállapodni a szociális partnereivel. Ezzel pedig a Smer és Robert Fico kezébe adott nem kevés politikai tőkét. Fico már az új minimálbér elfogadásának másnapján a szociális állam elleni merényletről beszélt és Krajniak leváltását helyezte kilátásba.

 

A KOZ politikai elfogultsága annyira nem meglepő. A szervezet saját bevallása szerint 260 ezer taggal rendelkezik, ami a szlovákiai foglalkoztatottak durván egy tizede. Élén pedig Marián Magdoško áll, aki már Robert Fico I. kormánya idején is szakszervezeti vezető volt, akkor a rendőrségnél. Politikai irányultságáról elég annyit tudnunk, hogy 2010 januárjában szakszervezteti szimpátia tüntetést szervezett Robert Kaliňák (Smer) belügyminiszter mellett, akit az ellenzék megpróbált visszahívni a parlamentbe.

 

Ha Magdoško nevére rákeresünk a neten, akkor elég gyorsan megtudhatjuk, hogy egy, a szakszervezeti vezetőével megegyező nevű úriember benne van az állami Általános Egészségbiztosító (VŠZP) felügyelőtanácsában (a III. Fico-kormány idején kapta a megbízást), 2017 áprilisáig a belügyminisztérium járműállományát szervizelő Automobilové opravovne Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, a. s. felügyelőtanácsában is ott volt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!