Nyitókép forrása: kozsr.sk

 

Utcára vonul a Szakszervezeti Társulások Konföderációja (KOZ), szeptember 17-től hat megyeközpontban fognak tüntetni. Az ok: a kormány „csökkenti a munkások bér- és szociális színvonalát”, aláássa a szakszervezetek helyzetét a munkáltatókkal szemben. A KOZ szerint „véget ért a szociális béke” Szlovákiában.

 

A KOZ saját magát Szlovákia legnagyobb szakaszervezeti szövetségének tartja. Hazugsgának nevezték Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter azon állítását, hogy „200 ezer alkalmazottat képviselnek”, és azt állítják, hogy nem egész 830 ezer munkást fednek le.

 

A KOZ által említett, állítólagosan általa képviselt embertömeg nagysága elég gyanús. Szlovákiában a munkavállalók száma nagyjából 2,5 millió fő, ráadásul, a KOZ-zal kapcsolatban korábbra visszamenő írások is 200 ezer fő körüli tagságot említenek, és ezeket a közléseket a szervezet akkor nem tagadta. A KOZ egészen pontosan úgy fogalmazott, „829 469 alkalmazottat képviselnek ágazati szinten”, valószínű, hogy ezt úgy kell érteni, ennyien dolgoznak azokban az ágazatokban, ahol legalább egy taggal rendelkeznek.

 hirdetes_300x300  

 

A minimálbérről szóló legutóbbi, háromoldalú találkozóról (állam, munkáltatók, szakszervezetek) a KOZ felháborodva távozott, amiért Krajniak külön egyeztetésre elvonult a munkáltatók képviselőivel, míg a KOZ házon belül egyeztetett az állam javaslatáról.

 

A KOZ hisztérikus viselkedése mindenesetre nehezen volt indokolható: a Smer által anno bevezetett, 656 eurós minimálbért Krajnaik alig csökkentette (623 euró), pedig a szlovák gazdaság enyhén szólva is nehéz helyzetben van a koronaválság miatt.

 

Az viszont már a háromoldalú tárgyalások elején egyértelmű volt, hogy a KOZ nem akar megegyezést. A témában megjelent korábbi cikkünkben kitértünk rá, hogy a KOZ jelenlegi elnöke, Marián Magdoško tíz évvel ezelőtt, mikor még a rendőrség szakszervezeti vezetője volt, Robert Kaliňák akkori smeres belügyminiszter melletti szimpátiatüntetést is szervezett.

 

Beszédes azonban az is, hogy a KOZ nem a minimálbér csökkentése után vonul az utcára, hanem azért, mert Krajniak törvénymódosítással akarja elérni, hogy ne csak a KOZ lehessen ott a háromoldalú tárgyalásokon a szakszervezetek közül.

 

Magdoškovék eddig ugyanis monopolhelyzetben voltak, de ha megvalósul Krajniak terve, akkor legalább egy, de inkább kettő másik szakszervezeti szövetséggel lesznek kénytelenek osztozkodni a munkásképviselet delegáltjain.

 

Krajniak-KOZ konfliktus: a munkaügyi miniszter kijátszaná a monopolhelyzetben lévő szakszervezetet

Vége a szociális békének

 

A KOZ amellett, hogy a „szociális béke” végéről beszél (vagyis az osztályharc kezdetéről), az árak emelkedését és a nyugati bérektől való lemaradást is felrója a kormánynak. Annyi biztos, ha szóba is hozta ezeket a témákat a Smer kormányai idején, tüntetést nem szervezett miatta. Most az egész konfiktust úgy állítja be, mintha a kormány akadályozná a szakszervezetek puszta létrehozását is (Szlovákiát nemzetközi szerződések kötelezik a szakszervezet-alapítás lehetőségének szavatolására).

 

Tény, hogy Krajniak komoly „diplomáciai” hibát vétett azzal, hogy különvonult a munkáltatókkal a legutóbbi tárgyalásokon, ám a KOZ viselkedése arra utal, a konfliktus elkerülhetetlen volt. A forgatókönyvet egyébként mintha a Smer székházában írták voln. Annyi biztos, hogy Robert Ficoéknak kapóra jön a dolog, a Smernek már nem csak a kormánnyal, de a Pellegrini-féle HLAS-szal is versenyezni kell a reflektorfényért.

 

Kivonultak a minimálbérről szóló tárgyalásról a szakszervezetek képviselői

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!