Nyitókép forrása: TVNOVINY.sk/Martin Lachkovič

Veronika Remišová (Za ľudí) szerint megállja a helyét a munkaügyi miniszter azon döntése, hogy  Ľubomír Vážnyt visszahívta a Szociális Biztosító igazgatói székéből. Remišová a Pellegrini-féle Hlas képviselőjével, Richard Rašival került szembe a Markíza Na telo (Testre mért kérdések) című vitaműsorában.

 

Remišová szerint Vážny visszahívása teljesen megállja a helyét, tekintettel azokra a károkra, amelyeket a Smer által kinevezett SzB igazgató elkövetett. Raši ebben a kérdésben különösebben nem ellenkezett, de hozzátette, hogy szerinte Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszternek már a kormányváltáskor el kellett volna távolítani Vážnyt.

 

Remišová jelezte, hogy Vážny utódjának nyílt pályázat nélküli kinevezése kapcsán szembe került koalíciós partnereivel, de „a Za ľudínak csak 2 szavazata van a 16 tagú kabinetben”.

 

 hirdetes_300x300  

Remišová kijelentette, hogy pártja nem kíván összeolvadni semmilyen másik mozgalommal. Ezzel Igor Matovič azon ajánlatára reagált, mely szerint az OĽANO „segítő kezet nyújtana”, ha önerőből nem tudnák átlépni a parlamenti küszöböt.

 

Raši után örökölt problémák…

 

Raši azzal támadta Remišovát, hogy az 5 százalék alatt mért Za ľudínak „sokat segítene, ha otthagyná, ahogy otthagyta az OĽANO-t is”. Remišová azt válaszolta, hogy az ilyen kijelentésekre nem kíván reagálni, mert rengeteg problémát kell Raši után eltakarítania (Remišová jelenlegi posztját eredetileg „informatizációért felelős miniszterelnök-helyettesnek“ nevezték, és a Smer kormányzása idején Raši töltötte be a hivatalt, ő előtte pedig Peter Pellegrini).

 

A Za ľudí elnöke elmondta, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatalnál jelenleg is átfogó audit-ellenőrzés zajlik, amely eddig 121 törvényszegést vagy biztonsági mulasztást tárt fel.

 

Elmondta, hogy a kormány reformterveiről szóló száz oldalas dokumentum a vártnál talán később kerül a nyilvánosság elé, de mivel az Európai Bizottság a koronavírus okozta válság enyhítésére elfogadott csomagról csak jövő áprilisban dönt, lesz kellő idő a nyilvános vitákra.

 

Az Új Generáció névre hallgató 750 milliárdos gazdaságélénkítő csomagból elsősorban a gazdasági és politikai reformintézkedésekre lehet meríteni. Az eddigi nyilatkozatok alapján a kormány az csomagból Szlovákiának járó bő negyven milliárdos keretet használná fel a közigazgatási reformhoz is.

 

Raši szerint azonban a kormány teljesen máshogy cselekszik, mint ahogy ígérte, és később, amikor a kormány már jóváhagyta a dokumentumot, azon aligha lehet majd változtatni.

 

A kormány leváltotta Vážnyt a Szociális Biztosító éléről. Fico őrjöng, Krajniak szerint ideje volt

 

Raši: a kormány nem használta ki az időt a felkészülésre

 

A volt smeres politikus amatörizmussal vádolta meg a kormánypártokat, mert szerinte nem használták ki a nyári hónapokat, hogy „megfelelően készüljenek fel a koronavírus második hullámára”. Mint mondta, a kormány felkészületlensége miatt kell országos korlátozásokat bevezetni.

 

Remišová elutasította Raši kijelentéseit, azzal érvelt, hogy más országokban is országos szintű korlátozásokat foganatosítanak, és emlékeztetett, hogy a környező országokhoz képest Szlovákia jobb járványügyi statisztikával rendelkezik.

 

Remišová hivatala az elmúlt héten javasolt egy vizsgálatot, amely alapján a Miroslav Bödör oligatcha érdekeltségébe tartozó Bonul biztonsági vállalat minden állammal kötött szerződését átértékelnék.

 

„Több tízmillió euróról van szó. Egész idő alatt önök hallgattak a Bonul ügyeiről. A cég védettnek minősült”

 

mondta Remišová Rašinak címezve, aki viszont nem lát abban problémát, hogy a Bonul több ágon is kötődött volt pártjához, a Smerhez.

 

Az ÚVO törvénytelennek minősítette a többmilliós tendert, amit egy Bonulhoz közeli cég szerzett meg

 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.