Nyitókép forrása: illusztráció/Körkép.sk/KL

 

Szlovákiában kijárási tilalom és korlátozások vannak érvényben, Richard Suík (SaS) gazdasági miniszter viszont Dubajban pihen. Ez a Rádio Expresen  folytatott beszélgetés  során derült ki, ahol a koalíción belüli állapotokról kérdezték az SaS elnökét.

 

Sulík a dubaji gazdasági miniszterasszonnyal találkozott egy jövő évben esedékes Expo rendezése kapcsán, és mivel a légiforgalom csak korlátozottan működik, kapott az alkalmon, és pár nappal meghosszabbította szobafoglalását, hiszen „egy miniszternek is kell néha pihennie”.

 

Sulík a koalíción belül uralkodó feszültség kapcsán elmondta, hogy

 

 hirdetes_810x300  

„Továbbra is megbízható partnerek vagyunk, és mindig tartjuk magunkat a kormány programnyilatkozatához”

 

mondta a miniszter, hozzátéve, hogy ez nem jelenti azt, hogy hallgatni fognak a vitás ügyekben.

 

A Penta lobbistája

 

Igor Matovič (OĽANO) a minap a Penta lobbistájának nevezte Jana Bittó Cigánikovát, miután az SaS képviselőnője “tehetetlennek” nevezte Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi minisztert. Az OĽANO és az SaS között rendszeresek a súrlódások a koronavírus elleni intézkedések kapcsán, Sulíkék kevesebb korlátozás mellett kardoskodnak (ami jó a gazdaságnak, de segíti a vírus terjedését), míg Matovičék a kórházakra nehezedő nyomást csökkentenék, ami viszont gazdasági áldozatokkal (is) jár.

 

Cigániková szerdán élesen kritizálta a kormányt, amiért az megszavazta az állami Általános Egészségbiztosítónak (VšZP) szánt újabb százmillió eurós támogatást. Matovič ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy nem tekinti Cigánikovát koalíciós képviselőnek, hanem ellenzékinek, tekintve, hogy a kormányprogramot sem szavazta meg.

 

A kormányfő szerint az SaS-es képviselőnő hazudik, amire kicsit a neve is utal. A megjegyzés nem kevés indulatot szabadított el, a kormányfőt sokan rasszistának titulálták.

 

Sulík már magyarázkodik

 

A VšZP körüli vita hátterében egyébként az áll, hogy a jelenlegi szabályozás mellett az állami egészségbiztosító hátrányban van a Dôverával és az Unionnal szemben, ezt akarja a kormány ellensúlyozni (no nem beszélve arról, hogy a VšZP-t évekig veszteségesen vezették a menedzserei).

 

Azt, hogy Sulík szabadságon van, és nem is vesz részt a válságstáb ülésein, Matovič is megjegyezte a csütörtöki nyilatkozatháború során.

 

Sulík ma már csak a Rádió Expresben tett elszólása után kezdett el magyarázkodni a Facebookon. Bejegyzésében arról ír, hogy a kormányfő tudott külföldi útjáról, és utalt rá, hogy csak azért említette meg, mert semmilyen körülmények között sem támogatta volna az állami egészségbiztosítónak szánt százmilliós csomagot.

 

ÁNO, DOVOLIL SOM SI ?

Na medzinárodnú výstavu EXPO sa roky kašľalo. Vzťahy sú na bode mrazu a fakt by som v Dubaji rád…

Közzétette: Richard Sulik – 2020. november 12., csütörtök

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.