Nyitókép forrása: HNOnline.sk

 

Látogatók Kollárnál, iskolák megnyitása és az antigéntesztelés – ezek voltak a főbb témák a közrádió Sobotné dialógy (Szombati Párbeszéd) című politikai műsorában, ahol Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter, és Erik Tomáš (Robert Fico egykori jobbkeze, jelenleg Smer) vitázott egymással.

 

Krajniak az antigéntesztelések és az iskolák korábban jelzett esetleges megnyitása kapcsán elmondta, hogy azoknak a szülőknek a gyerekei, akik nem akarnak részt venni a tesztelésen, maradnának a távoktatásnál. Nem tartja kizártnak, hogy az iskolák újraindításánál néhány óra zajlana a diákok fizikai jelenléte mellett, a többi távoktatásban valósulna meg.

 

Krajniak emlékeztetett, hogy jelenleg a teljes lockdown alternatívája a tömeges antigéntesztelés, és a lazításokat valamint a régiós lazításokat lehetővé tevő járványügyi szemafor újrabevezetése csak akkor elképzelhető, ha a napi esetek hétnapos mozgóátlaga 750 alá süllyed (ez most 1527).

 

 hirdetes_300x300  
Országos tesztelések

 

Vitapartnere, Pellegrini másodtisztje, Erik Tomáš szerint a kormány megcsinálta a három körös országos teszteléseket, de „nem aratta le gyümölcseit”. Tomáš szerint a országos tesztelések közel sem voltak olyan sikeresek, mint azt a kormány bemutatta. Azzal érvelt, hogy más országokban az antigéntesztelésen pozitív eredményt kapókat PCR-tesztre küldik.

 

Ez egyébként igaz, a Hlas képviselője azt azonban elfelejtette megemlíteni, hogy egy európai ország sem vitt még véghez országos szintű antigéntesztelést, ráadásul ezen akár több százezer pozitív esetet is azonosíthatnak, ekkora tömeget pedig még a nyugati tagállamok sem tudnak PCR-tesztre küldeni. Mivel az antigénteszt esetében csak a fals negatív (nem azonosított fertőzöttek) aránya releváns nagyságú, Franciaországban például nem a pozitívakat, hanem a negatívakat küldik PCR-tesztre – de ott sem országos tesztelés keretében használják a gyorsteszteket. Szlovákiában nagyjából 15 ezer a napi PCR-teszt kapacitás.

 

Krajniak egyébként azzal reagált Tomáš szavaira, hogy maga az Európai Unió is növeli antigénteszt-készleteit, és több ország is országos tesztelésekre készül.

 

Az ellenzéki Tomáš azonban azzal vágott vissza, hogy a számok azt mutatják, hogy a kórházban ápoltak száma nem csökken, a halálos áldozatok száma emelkedik. A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy a Hlas számos alkalommal támadta az országos tesztelés projektjét, így ha az nem volt kellően hatékony a fertőzöttek kiszűrésében, az a Hlas felelőssége is. A számok azonban valóban nem csökkenést mutatnak, igaz, hogy a kormány nem is csökkenést várt a tesztelésektől, hanem a kórházak telítődését akarta elkerülni, ami négy héttel ezelőtt igen valószínűnek tűnt.

 

Kínos magyarázkodás Kollár miatt

 

Krajniaknak a Sme rodina és a parlament elnöke, Boris Kollár miatt kellett magyarázkodnia. A napokban kiderült ugyanis, hogy az autóbalesetben csigolyatörést szenvedő házelnök a járványügyi korlátozások ellenére látogatókat fogadott a Szent Mihály kórházban, sőt, a minap a koalíciós tanács is ott zajlott.

 

Krajniak kijelentette, hogy Kollár nem a kórtermeknél, hanem egy elkülönített részlegen fekszik. Tomáš szerint azonban ugyanazon a folyósan van, ahol számos intenzív ellátáshoz tartozó szoba is található, és ezek mellett mentek „azok a bizonyos hölgyek”.

 

Krajniak szerint az említett hölgyek ápolónők voltak, és Kollárt a testvére is meglátogatta – ők azért segítettek a házelnöknek, mert csigolyatörése miatt néhány dolgot nem képes maga megcsinálni. Tomáš szerint azonban nem ápolónőkről volt szó, egyébként pedig Kollárról az ott dolgozó egészségügyi alkalmazottaknak kellett volna gondoskodnia.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.