Csongor
  • HUF: 359.31
  • USD: 1.20
  • 3 °C
  • 13 °C
politika

Von der Leyen belengette a Magyarország és Lengyelország nélküli újjáépítési alapot

Nem először merül fel ez a lehetőség, és nem is véletlenül került le a napirendről

Nyitókép forrása: politico.eu

 

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen belengette a Magyarország és Lengyelország részvétele nélküli, EU-25-9k keretében megvalósuló újjáépítési alapot. Elvileg így megkerülhető lenne a magyar és lengyel vétó, de a terv megvalósíthatósága erősen kérdéses.

 

Magyarország és Lengyelország továbbra is fenntartja a vétót, így sem az uniós költségvetés, sem a 750 millió eurós újjáépítési alap nem kerülhetett elfogadásra. Von der Leyen most egy David Sassoli (olasz) EP-elnökkel folytatott videoókonferencián vetette fel az EU-25-ös verziót, feltéve, hogy a Budapesttel és Varsóval folytatott tárgyalások esetleg nem hoznának áttörést.

 

Egyelőre nem lehet tudni, hogy von der Leyen csak blöffölt-e egyet a két rebellis ország „megijesztése” céljából, vagy tud valamit a háttérben zajló tárgyalások menetéről, és egy politikai narratívának ágyaz meg, esetleg csak simán politikai tőkét kovácsolna a következő kötélhúzáshoz.

 

Főleg azért bizonytalan a Magyarország és Lengyelország nélküli újjáépítési csomag, mert annak kulcsfontosságú részét, a közös kölcsönfelvételt így EU-ként nem lehet nyélbe ütni. Külön kormányközi megállapodásokra van szükség hozzá, amely rendkívül sok időbe (hónapokba, ha nem évekbe) telne, és időközben akár értelmét is vesztheti az egész kezdeményezés.

 

Az ötlet egyébként a franciáktól és a hollandoktól származik, de sokan szinte azonnal letettek róla, lévén, hogy az újjáépítési alapra most lenne szükség. Persze a baloldali kormányok többsége továbbra is hajthatatlannak mutatja magát a jogállamisági klauzula kérdésében. Az igaz azonban az is, hogy korábban Magyarország sem zárta ki egy nélkül etet alá hozott újjáépítési alap lehetőségét.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Bendegúz Ábrahám
2020. dec. 03. 14:17

Magyarországnak meg be kellene lengetni a megerősítő újbóli EU tagságról szóló népszavazást, aztán összefosnák magukat egy kicsit a németek is, mert nem tudnának annyi pénzt innét kiszivattyúzni, meg a Weber néppártjában is elvesztené a többségét a Fideszes képviselők nélkül és a libsik irányába billenne át a mérleg nyelve.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket