Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter folytatja a kettős kommunikációt Igor Matovič kormányfővel szembeni kritikáit illetően. A közmédia 5 perc múlva 12 című műsorában egyetértett Zuzana Čaputová államfő azon korábbi kijelentésével, miszerint Matovičnak át kellene adnia a járványkezelés menedzselését. Egyúttal azonban többször megvédte vitapartnere, Peter Pellegrini (Hlas) parlamenti képviselő bírálataival szemben, hangsúlyozta a korrupciós ügyek felderítésének fontosságát, és jelezte, pártja nem akar kilépni a koalícióból.

 

Sulík kijelentette, jelenleg még ő sem tudja, hogy lesz-e karácsony előtt lockdown, amit a járványügyi bizottság pénteken javasolt. A miniszter szerint a bizottság csak javaslattevő hatáskörrel bír, hétfőn ül össze a központi válságstáb, szerdán ülésezik a kormány.

 

Sulík nem tartja elképzelhetetlennek az országos lezárást sem, ám azt hangsúlyozta, hogy szeretne látni egy konkrét tervet, hogy mi lesz a lockdown után.

 

 hirdetes_400x285  
Pellegrini szerint az emberek belefáradtak

 

Peter Pellegrini azzal támadta a kormányt, hogy még ők maguk sem tudják, hogy mi legyen a következő lépés. Szerinte az embereknek már elege van kormány válságkezelő módszereiből, belefáradtak folyton változó politikai nyilatkozatokba. Azzal vádolta a kormányfőt, hogy „most veszi észre, több ezer kórházban ápolt fertőzött van”.

 

Erre reagálva Sulík elmondta, hogy nem lehet mindenért Matovičot felelőssé tenni, mert még sosem volt az önálló Szlovákia történetében olyan járvány, amely ilyen súlyos károkat okozott volna. Hangsúlyozta, hogy Matovič fontos eredményeket ért el egyes politikai körökkel teljesen összefonódó szervezett bűnözés és korrupció ellen.

 

Sulík ismét nehezményezte, hogy az éttermeket bezárják, de a templomokat nem, ahogy az ingyenes vonatozást sem törlik el. Pellegrini azért bírálta Sulíkot, mert nem akadályozza meg az éttermek „tönkretételét”. Pellegrini azonban nem mond semmi konkrét járványkezelési javaslatot, érvelése kimerül abban, hogy egyértelműbben kellene nyilatkozni és az államnak több pénzt kellene osztani.

 

A Pellegrini után maradt „örökség”

 

Ez utóbbi esetében Sulík felhívta a figyelmét, hogy a mostani költségvetésben a deficit nem azért olyan magas, mert az állam növelte a kiadásait, hanem mert a válság miatt csökkentek a bevételek. Emlékeztette Pellegrinit, hogy az a Smer, amelynek ő alelnöke, minisztere és később miniszterelnöke is volt, jó gazdasági körülmények között is csak leépítette az ország vállalkozói környezetét és versenyképességét.

 

Kiemelte, hogy a Pellegrini-kormány félmilliárd eurós kórházadósságot hagyott maga után, és 420 millió eurós lyukat az energetikai szektorban, amelyet szintén ennek a kormánynak kell rendeznie.

 

Vakcinázás

 

Pellegrini a vakcina kérdésében is ellentmondásos retorikát folytatott. Bár korábban a vakcina veszélyeire figyelmeztetett, ezúttal a kormány álláspontját ismételve a vakcinázás fontosságáról beszélt. Egyetértett abban, hogy nem szabad kötelezőnek lennie, és hogy a legveszélyeztetettebb csoportok esetében „kiemelten javasolt” legyen az oltás.

 

Mikor aztán a műsorvezető arra kérdezett rá, miért támogatta a kormányellenes tüntetéseket, amelyek részben hozzájárulhattak a járvány terjedéséhez, megint ellenmondásba került önmagával. Kijelentette, „van a világon több veszélyes betegség is, miért pont ennél az egynél akarják ilyen módon korlátozni az embereket”.

 

Sulík erre kijelentette, hogy nem a fertőzések száma jelenti az igazi problémát ennél a járványnál, hanem az, hogy a Smer, amelynek Peter Pellegrini is aktív tagja volt, leépítette az egészségügyet, és most nagyon kevés kapacitás áll a rendelkezésre. Ezzel arra utalt, hogy ha telítődnek a kórházak, összeomolhat az egészségügy.

 

Felmérés: A népesség egyharmada oltatná be magát a koronavírus elleni vakcinával

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!