Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

Peter Žiga, egykori smeres gazdasági miniszter, aki jelenleg a Pellegrini-féle Hlas csapatát erősíti elég érdekes karriert tudhat maga mögött. Többen az egyik legtehetősebb politikusként tartják számon. Az utóbbi időben azonban elég ritkán jelent meg a kamerák előtt, nemrég pedig kiderült az is, hogy miért: egy megvesztegetési üggyel hozták kapcsolatba, a NAKA pedig csütörtökön vádat emelt ellene.

 

A NAKA vádat emelt Peter Žiga (Hlas) korábbi gazdasági miniszter ellen

 

Žiga 2012-ben került a nagypolitikába, és a második Fico-kormány környezetvédelmi minisztere lett. Már akkor nagy port vert fel, hogy egy fakitermeléssel nagyban foglalkozó vállalat tulajdonosa vehette át a környezetvédelmi tárcát. Nem véletlenül, több alkalommal vágtak ki egyébként védelmet érdemlő, teljesen egészséges fákat azért, mert papíron betegnek nyilvánították őket, hogy aztán biomasszaként végezzék egy erőműben. Még a nemzeti természetvédelmi parkokban is rendszeresen folyt fakitermelés.

 

 hirdetes_400x285  

Ezek mögött az esetek mögött Žiga cége, a Taper állt, amely évekig úgy tett, mintha semmilyen kapcsolatban nem lenne a Szlovák Erdészettel, ámde a beszállítók nevei között rendre olyan cégek kerültek elő, amelyek az állami erdőket termelték ki. Nem mellesleg, Žiga vállalatának forgalma környezetvédelmi minisztersége idején nagyot nőtt: 2012 és 2014 között 21 millióról 35 millióra, nyeresége pedig 281-ről 477 ezerre emelkedett.

 

Egy régi ismerős kihúzta a céget a bajból

 

A Tapert 2018-ban az akkor Trend gazdasági napilap adócsalással is összefüggésbe hozta: Csehországba adott el nagy értékű nyersfát, hogy áfát igényeljen vissza, csakhogy a beszállítója nem vezette el az áfát, az állam így több százezer eurót vesztett el. A Taper azzal védekezett, hogy ő is a beszállító vállalat áldozata.

 

Csakhogy az ügyet Dušan Kováčik sepciális ügyész felügyelte. Igen, az a Kováčik, aki jelenleg korrupcióért és bűnszervezet alapításáért csücsül előzetes letartóztatásban, és aki sokéves hivatali ideje során 61-ből nulla ügyet engedett bíróságra kerülni. Nem csoda, hogy a Taper adócsalási ügye is következmények nélkül maradt.

 

Problémás rokon

 

Žiga egyébként Richard Raši mellett a Smer legerősebb kelleti (kassai) politikusa volt, legalábbis Pavol Paška egykori házelnök halálát követően. Kassán, épp a luxusnegyednek helyet adó negyedben Žiga szülei (és még néhány más smeres tisztviselő) tekintélyes értékű telket birtokoltak, amely korábban egy gyermekotthon birtokában volt. A csereügylet értelmében a telkeken szabadidőközpontnak kellett volna létesülnie, helyette luxusvillák sorakoznak rajta.

 

És hogy mi miatt emelt ellene vádat a NAKA? December elején robbant a hír, hogy Norbert Bödör (jelenleg szintén előzetesben tölti az idejét) nyitrai oligarcha 50 ezer eurót fizetett egy nyomozónak, hogy sikálja el Štefan Žiga, Peter Žiga unokatestvérének egyik csalási ügyét. Adja magát a dolog, hogy a volt miniszter adta a megbízást Bödörnek és az ő „kommnadójának”. A rendőrség erről a kommandó egyik tagjának, Bernard Slobodník vallomásából szerzett tudomást.

 

A Bödör-csoportot jelenlegi ismereteink szerint rendőrségi csúcsvezetők alkották, köztük ott volt Tibor Gašpar volt országos főkapitány és Peter Hraško volt NAKA-igazgató. A csoport gyakorlatilag kiárusította a szlovák igazságszolgáltatást, és igyekezett megvédeni a működésüket biztosító Smert a botrányoktól és a politikai ellenfelektől.

 

Peter Žiga továbbra is kerüli a sajtót, annak kérdéseire kitérő válaszokat ad. A Hlas egyelőre kitart Žiga mellett, nem függesztik fel párttagságát.

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.