Nyitókép forrása: 24hod.sk

 

Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter és miniszterelnök-helyettes és Igor Matovič (OĽANO) kormányfő közti feszültség egyik központi eleme az antigéntesztek beszerzésének kérdése. Sulík ugyanis nem tudta a megadott időben lebonyolítani a közbeszerzést. A vita kapcsán a minap megszólalt Marek Krajčí egészségügyi miniszter, aki szerint a gazdasági miniszter már a kezdetektől akadályozta az antigéntesztek megszerzését.

 

Gyakorlatilag több mintavételi helyszín is kifogyott az antigéntesztekből, így akik átmennének a határon, vagy csak egyszerűen meg akarnak bizonyosodni afelől, hogy nem jelentenek veszélyt környezetükre, többször is sikertelenül próbálkoztak a héten. Mindezt annak ellenére, hogy a kormány már novemberben döntött az antigéntesztek beszerzéséről.

 

Richard Sulík  a kormányfővel folytatott, több hétig tartó meddő vita után törölte az antigéntesztekre kiírt közbeszerzési eljárást, majd szerdán bejelentette, hogy új közbeszerzést írnak ki. Ígérete szerint január 7-én több mint négymillió antigénteszt érkezik az országba, ráadásul a korábbinál olcsóbban, három euró alatti egységáron. A késést pedig megpróbálta az egészségügyi tárca nyakába varrni, amely szerinte „teljesíthetetlen feltételeket szabott” a tesztek specifikációjánál.

 

 hirdetes_400x285  
Krajčí szerint Sulík szándékosan akadályozott

 

Marek Krajčí (OĽANO) ugyancsak szerdán elutasította Sulík szavait, jelezve, hogy az országos tesztelés előtt az egészségügyi tárca megrendelésére a Tartalékalap 97 százalékos érzékenységű antigénteszteket vásárolt. Mivel ezzel volt a kormánynak tapasztalata és az Európai Bizottság is ilyen teszteket szerzett be, Krajčí ezen a specifikáción nem változtatott. Sulík azonban igen, 99 feletti érzékenységet támasztva feltételként.

 

„Ez végeredményben megváltoztatta a megrendelésről szóló kormányhatározatot, amelyet a gazdasági minisztérium javaslatára fogadtunk el”

 

mondta Krajčí, hozzátéve, hogy a közbeszerzés lefolytatása teljes egészében a gazdasági tárca hatáskörébe került, ami azonban saját elvárásainak volt képtelen eleget tenni.

 

„Ezek alapján elég egyértelmű, hogy Richard Sulík gazdasági miniszter az elejétől fogva akadályozta a tesztek megvásárlását, amelyet egyébként a gazdasági minisztérium alá tartozó Tartalékalap korábban gond nélkül be tudott szerezni”

 

nyilatkozta Krajčí.

 

Természetesen a gazdasági tárca elutasítja az egészségügyi miniszter álláspontját.

 

Bár a versenytárgyalást törölték, antigéntesztek lesznek.

 

A populizmus hullámain

 

A mostani helyzet hátterében a rendkívüli körülményekre fittyet hányó opportunista politikai pontszerzés áll. Richard Sulík az elmúlt időszakban bámulatos gyorsasággal változtatta álláspontjait, lett a kormánypárti oldal egyik vezetőjéből az ellenzék szócsövévé. Tavasszal azért panaszkodott, mert egy „sima influenza” miatt lezárják a gazdaságot, kétségbe vonta a kór veszélyességét is. Nyáron amellett kardoskodott, hogy az emberek maguk döntsék el, mennyire akarják magukat korlátozni. Aztán ősszel, mikor már biztos volt, hogy lesz második hullám, azokat a koalíciós partnereit vádolta meg tétlenséggel, akiket korábban módszeresen akadályozott.

 

Ma már a felmérések az SaS-t az ország második legerősebb pártjának mutatják. Az embereknek elegük van a vírusból, a korlátozásokból, hogy nem láthatják családtagjaikat, a kényelmetlen kötelezettségekből – és ezzel Sulík is tisztában van. Így amellett, hogy a vitaműsorokban kedélyesen elbeszélget Peter Pellegrini (Hlas) parlamenti ellenzéki képviselővel, kivonja magát minden alól, ami kicsit is népszerűtlen, de szükségszerű döntés a járvány feltartóztatása szempontjából.

 

Az antigéntesztek beszerzésének elmulasztása következményét ma már ismerjük: a karácsonyt egymástól részleges elzárva, felhőkben kell töltenünk, a távolabbi rokonokat legfeljebb az online térben kereshetjük fel. A kormánnyal szembeni bizalmatlanság tovább nő, az SaS népszerűsége viszont ezzel fordítottan arányosan növekszik…

 

Focus-felmérés: Az SaS megelőzte az OĽaNO-t. Az MKP stagnál

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!