Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter szerint a közös uniós hadsereg létrehozása jelenleg megvalósíthatatlan feladat. Úgy véli a közös haderő az egy államba való tömörülés jele lenne, ezért először az Európai Unió jövőjét illető vitákat kellene megnyitni.

 

„Ha a föderációról akarunk beszélni, az egy komoly politikai téma. És amíg nem jutunk dűlőre, addig ne beszéljünk semmilyen létrehozandó haderőről sem”

 

mondta. Rámutatott, hogy az európai hadsereg esetleges létrejötte a nemzeti hadseregek megszűnését jelentené. Tekintettel az EU jelenlegi belső elrendezésére, több ország esetében államérdekbe ütközne egy ilyen elgondolás. Hozzátette, hogy az EU még nagyon, nagyon távol van a föderáció állapotától. 

 

Egyre gyakrabban beszélnek egy közös európai hadsereg létrehozásáról. Egyik fő támogatója Emmanuel Macron francia államfő, aki már jó ideje a föderatív Európa, és a mélyebb integráció sürgetője (hogy ellensúlyozni tudja a német dominanciát – a szerk.). Ám sok kérdés merül fel az elgondolással kapcsolatban – például mi legyen a közös vezénylési nyelv most, hogy a britek elhagyták a blokkot? (Az EU-nak 24 hivatalos nyelve van, és nemrég még az is komoly vitát gerjesztett az Európai Parlamentben, hogy Ursula von der Leyen bő háromnegyed részt németül szólalt fel évértékelő beszédében…)

 hirdetes_300x300  

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!