Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Csütörtökön ülésezett Milan Lučanský halála kapcsán a parlament biztonsági és védelmi bizottsága. Az ülést Denisa Sakova (korábban Smer, ma Hlas, 2018-ban ő nevezte ki Lučanskýt országos főkapitánynak). Az ülésen részt vett Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter, Maroš Žilinka nemrég kinevezett főügyész, és a Büntetésvégrehajtási és Igazságügyi Rendészet volt vezetője, Milan Ivan, valamint az Eperjesi Büntetésvégrehajtási Intézet igazgatója, Norbert Kundrák.

 

Saková kérvényezte a Lučanský fogva tartásával összefüggő valamennyi dokumentum és kamerafelvétel átadását a képviselőknek.

 

Kundrák elmondása szerint Lučanský a kamerák jobb rálátása miatt kapott másik cellát Eperjesen. Cáfolta azokat az információkat, hogy Lučanský találkozhatott volna Mikuláš Černák alvilági vezérrel az eperjesi börtönben, mivel Černák  nem tartózkodott a büntetésvégrehajtási intézetben.

 

 hirdetes_810x300  

Az egyik nagy fordulatnak számító információ az volt, amikor a Lučanský-család jogi képviselője az ülés után bejelentette, hogy a börtönből Lučanský levelet írt a családjának. MIlan Laurenčík helyettes házelnök a sajtónak elmondta, hogy erről a körülményről a bizottság tagjai nem tudtak.

 

Mária Kolíková az ülés utána azt mondta a sajtónak, hogy igyekeztek a tényekre szorítkozni az ülésen. Arra nem tudott válaszolni, hogy milyen tartalmú volt az említett levél, mert annak bemutatásakor nem volt jelen. Állítása szerint nem tudott róla, hogy Lučanský levelet küldött volna. Mások is hasonló nyilatkozatot tettek az ülés után. Juraj Krúpa szerint a levélből a család ügyvédje két mondatot idézett, de részleteket nem árult el – tartalmuk miatt azonban a levéllel biztosan foglalkoznak majd a nyomozás során.

 

Az igazságügyi tárca már több hivatalos dokumentumot is közzétett az esettel kapcsolatban, Kolíková pedig korábban kijelentette, hogy a kamerafelvételeket nem adhatják közre, mert az befolyásolná az ügyben folyó büntetőeljárást.

 

Denisa Saková (Hlas) képviselő szerint „nem volt meggyőző az ülés eredménye”, mint mondta, ő megvárná a nyomozás eredményét. Ez az álláspont mindenesetre nem meglepő, az ellenzék abban érdekelt, hogy minél tovább életben, és lehetőleg sok találgatásra okot adó homályban tartsa az ügyet.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.