Nyitókép forrása: startitup.sk

 

A Smerből kiváló, Peter Pellegrini köré csoportosuló frakció nélküli képviselők ma beterjesztették a választási ciklus lerövidítéséről és az előrehozott választások kihirdetéséről szóló javaslatukat. Ők szeptember 4-ére tűznék ki az új választások napját.

 

A parlament január 26-án ül össze, ekkor tárgyalhatnak legkorábban a beadványról.

 

A HLAS pártba tömörülő, de frakciónélküli képviselőcsoport szerint a jelenlegi kormány és parlamenti többség „megbukott a válsághelyzet kezelését illetően”. Pellegrini szerint a Matovič-kormány alábecsülte a járványt a második hullám során, amatörizmussal vádolta meg a kabinetet.

 

 hirdetes_300x300  

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Pellegrini és képviselőtársai többé kevésbé kettős kommunikációt folytatnak: egyrészt folyamatosan megkérdőjelezik a korlátozó intézkedések helyességét, a másik oldalon meg hatékony lépést követelnek a kormánytól. Egyszerűbben fogalmazva: meglovagolják a koronavírus okozta válsághelyzet társadalmi hullámait.

 

Pellegrini előszeretettel emlegeti fel, hogy a kormány nem következetes a korlátozások bevezetésénél.

 

Ugyanakkor a Smer 2.0-ként is gúnyolt Hlas képviselői a kormány mielőbbi bukásában érdekeltek. A Matovič-kormány ideje alatt zajló letartóztatások következtében rengeteg fontos információ került napvilágra a Fico- és Pellegrini-kormányok idején történt visszaélésekről és korrupciós ügyekről.

 

Az sem mellékes, hogy a legutóbbi felmérések szerint jelenleg a járványnak köszönhetően még a baloldali és a liberális pártoknak kedveznek. Ha sikerülne megbuktatni a kormány és új választásokat kiírni még a járvány elvonulása előtt, akkor a Hlas a legnagyobb politikai erőként képes lenne kormányt alakítani – például az SaS-szel és a Progresívne Slovenskoval egy hárompárti koalíciót.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!