Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

A jövő hétvégén kéne indulnia az országos tesztelésnek, de a koalíciós pártok között nincs megegyezés a kérdésben. Közben tombol a koronavírus második hulláma, teljes a lockdown. Az oltás a többi országhoz viszonyítva is jól halad, de ez akkor is azt jelenti, hogy tavasz végén, nyár elején rajtolhat a minden 16 évnél idősebb lakost érintő általános vakcinázás.

 

Nehéz nem úgy értelmezni a helyzetet, mintha a politika ezekben a válságos időkben a döntéshozás helyett a döntés és főleg a felelősség elkerülését tűzte volna ki célul. Richard Sulík, az SaS elnöke korábban elutasította az országos tesztelést – miután áldását adta rá a kormányülésen – és most Veronika Remišová, a 3 százalék felé süllyedő Za ľudí elnöke helyezkedett Igor Matovič kormányfővel ellentétes álláspontra.

 

A kormánynak a mai ülésén kellett volna döntést hoznia az országos tesztelés kérdésében, azonban „szervezési kérdések” miatt elhalasztották a határozatot, méghozzá a jövő hétre. Részleteket egyelőre nem tudni az okokról, nyilván a tárgyalások folytatódnak, de hivatalos végeredmény csak jövő héten várható.

 

 hirdetes_300x300  
A két legkisebb kormánypárt összeállt

 

A szlovák sajtóban megjelent információk szerint azonban az OĽANO által belengetett, hetente ismétlődő országos tesztelésnek nincs biztos támogatottsága a koalíción belül – és ezúttal nem csak Richard Sulík akadékoskodik.

 

A Sme rodina egyelőre semleges nyilatkozatokat tett. A legkisebb kormánypárt, a Za ľudí elnöke, Veronika Remišová beruházásokért, régiófejlesztésért és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes szerint sem kellene országos szintű tömeges tesztelésbe fogni, hanem csak a legfertőzőbb járásokra, régiókra kellene fókuszálni. Ez nagyjából megegyezik azzal a véleménnyel, amit az SaS tett közzé a kormányülés után.

 

A kormányfő korábbi elmondása szerint az országos tesztelés első köre után csak azokban a járásokban jönne ismétlés, ahol az azonosított fertőzöttek aránya nagyobb, mint 0,5 százalék.

 

Érvek, ellenérvek

 

A liberálisok érvelése némiképp sántít. Nyilván vannak olyan járások, amelyek más járásokhoz viszonyítva sokkal rosszabb helyzetben vannak, de nincs sok értelme egymással összevetni a régiókat.  Mire az egyikben sikerülne ellenőrzés alá vonni a járványt tömeges tesztelésekkel, egy másikban, amely korábban jól szerepelt és nem tesztelt, közben elszabadulhat a kór. Emlékezzünk vissza, hogyan fordultak rosszabbra több régió járványmutatói az Árva-vidéki tesztelések végére. Ráadásul a korházakra nehezedő nyomás és az emberek mobilitása sem áll le a régió határainál, és nyilván egy politikus sem fogja felvállalni, hogy vesztegzár alá vegyék a legrosszabb helyzetben lévő járásokat.

 

Egyszerűbben fogalmazva, ha ég a ház, nem csak pár kiválasztott lakásban kellene oltani a lángokat.

 

Érdemes kiemelni, hogy Jaroslav Naď védelmi miniszter korábbi közlése szerint az országos tesztelések őszi négykörös fordulója 100-105 millió euróba került, és az első kör után ott sem kellett minden járásban repetázni. Vagyis az újabb országos tesztelés ki tudja hány körből álló fordulója újabb százmilliókba kerülhet – a különbség az, hogy az őszi járványstatisztikánál jelenleg sokkal rosszabbak a számok, és  a jóval fertőzőbb brit mutáció épp csak megmutatta magát…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!