Nyitókép forrása: etrend.sk

 

Peter Pellegrini és pártja, a Hlas referendumon keresztül eszközölne ki előrehozott választásokat. A népszavazás sikeréért pedig a teljes ellenzéki spektrumot összefogásra szólította fel – az SNS-től a Progresívne Slovenskoig. Minden Pellegrini által „relevánsnak” ítélt ellenzéki erő delegálhat egy tagot a petíciós bizottságba. A nagy ellenzéki összefogás nem lesz zökkenőmentes, az SNS már most amiatt morgolódik, hogy a Hlas a balliberálisokat is meghívta.

 

A Hlas elnöke a referendum megszervezése kapcsán a hozzá közel álló pártokat szólított meg: a Smert, amelyben közel húsz évet húzott le vezető pozícióban (ma ezért is nehéz fogást találnia a kormányon, mert számtalan korrupcós botrány az ő renoméjára is rányomja bélyegét), az SNS-t, amely koalíciós partnerként támogatta Pellegrini kormányfői kinevezését.

 

De nem hagyta ki a sorból a Progresívne Slovenko balliberális pártot sem. Ezzel kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy a felmérések hat százalék felett mérik a pártot, és a jelenlegi pártpreferenciák szerint a Hlas nem tudna nélküle többséget szerezni a parlamentben. Pellegrini küldött levelet a KDH-nak és a SPOLU-nak, valamint a KDŽP-nek, amely az ĽSNS-ből választások után kiugrott Tomáš Taraba parlamenti képviselőhöz kötődik.

 

 hirdetes_810x300  
Most, vagy soha

 

Pellegriniék nem csupán saját pártjuk láttatása céljából akarnak belefogni az aláírásgyűjtésbe. A legtöbb ellenzéki pártnak (de főleg a Hlasnak, a Smernek, a Most-Hídnak és az SNS-nek) van oka félni a korrupciós ügyek kapcsán indított rendőrségi eljárásoktól, ezért alapvető érdekük, hogy a jelenlegi kormány ne töltse ki az idejét. Matovičéknak egyelőre a koronavírus miatt nem volt lehetősége érdemben kormányozni, de idén már van/lesz koronavírus-vakcina, vagyis a válságnak hamarosan vége. A helyzet rendeződésével Pellegriniéknek már  nem lesz mivel érvelniük.

 

Más szavakkal csak most, még a koronaválság vége előtt van értelme megrendezni a referendumot, ha sikerre is akarják vinni. Hogy mennyire gondolják komolyan, azt az is mutatja, hogy az ĽSNS nem kapott felkérést a petíciós bizottságban való részvételre. Egy olyan kormányváltás, ami az ĽSNS közreműködésével valósulna meg, megnehezítené a későbbi koalíció létrehozását a balliberálisokkal, nehéz lenne elfogadtatni a nyugati partnerekkel, ráadásul Zuzana Čaputová kormányfő is akadályokat gördíthet elé.

 

Esélylatolgatás

 

Az ĽSNS nélkül is adódhatnak azonban gondok. Az SNS azonnal csatlakozott – a saját kezdeményezését sutba dobva -, de már most amiatt méltatlankodik, hogy a balliberálisok is részt vehetnek a petícióban. Pedig várhatóan a PS tettlegesen nem fogja támogatni a Hlas aláírásgyűjtését, de valószínűleg akadályt sem gördítenek majd elé.

 

A KDH ugyan kritizálja a kormányt, de egyelőre ódzkodik a referendumtól. A Smer azonban teljes mellszélességgel támogatja – ráadásul, ha szigorúan vesszük, az ötlet Robert Ficotól származik.

 

A Smer sem támogatja Pellegrini népszavazás-kezdeményezését

 

A referendum kezdeményezésére indított petíció akkor lesz sikeres, ha legalább 350 ezer érvényes szavazatot gyűjt össze az ellenzék, ami elég nehéz feladat a koronavírus miatti korlátozások között. Néhány napja felmerült az a lehetőség, hogy az országos teszteléskor a sorban állóktól gyűjtsenek majd aláírást. Marek Krajčí egészségügyi miniszter azonban az Expres rádióban elmondta, hogy az törvénysértés lenne, mert a tesztelés ugyan kivételt kapott a kijárási tilalom kapcsán, de az aláírásgyűjtés már nem. Ráadásul nem tartja biztonságosnak, hogy bizonyos személyek egyik embertől a másikig járják a sorokat.

 

Mindenesetre Pellegrini bizakodó, és gyakran emlékezteti a sajtót arra, hogy pártja megalakításához is sikerült 94 ezer szignót összegyűjtenie. Csakhogy még ha sikerülne is a 350 ezres határ elérése, a részvételnek legalább 50 százalékosnak kell lennie, hogy érvényes legyen. Márpedig ilyen népszavazásból csak egyetlen egy volt az önálló Szlovákia alig három évtizedes fennállása óta: a 2003-as uniós csatlakozásról szóló referendum.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!