Nyitókép forrása: etrend.sk

 

A belügyminisztérium közlése szerint a kijárási tilalom alóli kivételek közé az aláírásgyűjtés nem sorolható, ezért 1659 eurós pénzbírsággal is sújtható. Peter Pellegrini és pártja, a Hlas így minden jel szerint kénytelen lesz más megoldás után nézni, ha komolyan gondolják az előrehozott választásokról szóló referendumot, amihez 350 ezer érvényes szignót kellett összegyűjteniük. Nemrég még azt tervezték, hogy a többi ellenzéki párttal összefogva az országos szűrőtesztelésen sorban álló között oldják meg a feladatot.

 

Egyik sem jön össze. Az ellenzéki pártok apraja nagyja (az SNS-en kívül) elutasította Pellegrini felhívását az aláírásgyűjtés megszervezésére. A Smer szerint apolitikus kampányra van szükség, a balliberális Progresívne Slovensko (PS) túl nagy járványügyi kockázatra hivatkozott, a SPOLU nem akar közösködni Robert Ficoval vagy Andrej Dankoval.

 

A Hlas gyakorlatilag maga maradt, a felméréseken 1 százalék körüli eredménnyel szereplő SNS-szel nem nagy jut előrébb. A dolog másik nagy dilemmája, az időzítés. Politikai szempontból az lenne az előnyős a Hlas számára, hogy az előrehozott választásokat még a koronavírus okozta válság lecsengése előtt lehessen kitűzni – mikor az emberek egy részében még élénken él a vitatott intézkedések emléke.

 

 hirdetes_400x285  
Bírság jár érte

 

Csakhogy, amíg járványhelyzet van, korlátozó intézkedések is vannak, a jelenlegi kijárási tilalom mellett pedig ilyen politikai akciót szervezni törvényellenes – és ez még akkor is akadályozó tényező, ha egyébként Pellegrininek egy új öltöny miatt sem okoz gondot fittyet hányni a szabályokra.

 

„A kormány 2020. december 31-i keltezésű, 808-as számú határozata értelmében továbbra is kijárási tilalom van érvényben. Ez nem érvényes a kivételes esetekre, mint amelyek közé azonban az aláírásgyűjtés nem sorolható. Az a személy, aki aláírásokat gyűjt a kijárási tilalom idején, törvényellenesen cselekszik”

 

közölte a belügyminisztérium az ügy kapcsán. Márpedig a kijárási tilalom elbliccelése 1000 eurós helyszíni bírsággal, vagy 1659 eurós csekkel sújtható.

 

Az SNS szerint a petíciós jogot nem lehet korlátozni

 

A Hlas egyelőre még nem fújt visszavonulót, Erik Tomáš legutóbbi nyilatkozata szerint nem kizárt, hogy már a mostani hétvégén megkezdik az aláírások gyűjtését, állítása szerint „minden a referendumot támogató szubjektumok megállapodásától és a tárgyalások gyorsaságától függ”.

 

Az SNS érvelése azonban külön említést is érdemel. A szlovák nemzetiek már korábban, saját petíciós kezdeményezésük kapcsán végigjárták a jogi dilemmákat mostani veszélyhelyzetben. Szerintük a petíciós jogra nem terjed ki a veszélyhelyzet, ami egyébként igaz. Az Aktuality.sk meg is jegyzi, hogy a petíciós jog felfüggesztését az állambiztonsági törvény nem is teszi lehetővé. Más kérdés azonban, hogy a kijárási tilalom korlátozza az aláírások gyűjtésének módját.

 

A petíciós jog elvileg nem sérül, rendelkezésre áll a személyes aláírásgyűjtést kiváltó lehetőség is: az online petíció, aminek jogi keretei Szlovákiában is adottak, és nem akadályozza semmi – a kijárási tilalom sem. Nyilván ennek kereteit szintén meg kell szervezni, de jelen körülmények között jóval kockázatmentesebb megoldást jelentene.

 

A feltételes mód azonban indokolt. A Smerből kiváló képviselőkből álló Hlas szavazóbázisa az idősebb, főleg vidéki lakosság. Egy internetes aláírásgyűjtésen a Hlas így bizonyos hátránnyal indul, ráadásul az online megoldással nem lehet olyan hatékonyan láttatni a pártot és annak tagjait, mint ha végigjárhatnák az embereket…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!