Nyitókép forrása: 

 

Enyhén szólva is kellemetlen helyzetbe manőverezte magát a saját kormányát minduntalan kritizáló SaS. A minap Lucia Ďuriš Nicholsonová EP-képviselő, és Jana Bitto Cikániková parlamenti képviselő (mindketten SaS) közös sajtótájékoztatójukon nagy csinnadrattával jelentették be, hogy Szlovákia 1 milliárd eurótól esett el a kormány illetékeseinek tétlensége miatt. Nem kellett volna. Nem csak Veronika Remišová (Za ľudí) kormányfő-helyettes cáfolta ugyanis állításaikat – az ő reszortja alá tartoznak az uniós források allokálása is – hanem maga az Európai Bizottság. Sulík kénytelen volt bocsánatot kérni.

 

Nicholsonová és Cigániková meggondolatlan PR-akciója a szlovák sajtó értesülései szerint a hétfő esti koalíciós tanácson is téma volt, Richard Sulík SaS-es pártelnökként pedig kénytelen volt elnézést kérni Remišovától az alaptalan vádakért. Nicholsonováék a nevetség tárgyává váltak, az egyébként szélsőségesen (bal)liberális Euractiv.sk azt írta kedden, hogy „az uniós források merítésénél már nem a korrupció és a csalások okoznak problémát, hanem a tudatlanság és a politika – vagy ezek kombinációja”.

 

Milliárd eurós reflektorfény

 

Nicholsonová azt állította, hogy Szlovákia egymilliárd eurónyi uniós forrástól esett el, szerinte azért, mert a kormány a múlt évben elmulasztott „reallokálni” (újraelosztani) az érintett összeget.

 hirdetes_810x300  

 

Remišová a vádakat elutasította, majd kijelentette, hogy 1,1 milliárd eurót reallokáltak, méghozzá a járvány elleni programok támogatására.

 

A történtek után nagyon úgy fest, hogy Sulíkék nem ússzák meg egy megalázó bocsánatkéréssel. Állítólag Sulík és Nicholsonová kedden találkoznak, és megtárgyalják a tévesnek vélt információkat, és amennyiben bebizonyosodik a hiba, akkor Nicholsonová kénytelen lesz nyilvánosan bocsánatot kérni. Lehet, hogy trükközni akar majd az SaS, de sokra nem megy vele, kedd délután ugyanis megérkezett az Európai Bizottság hivatalos álláspontja is, miszerint Szlovákia időben újracsoportosította a forrásokat, így szó sincs „elveszett” vagy „lekésett” támogatási összegekről.

 

Nincs vége a történetnek

 

Nyilvános bocsánatkérés ide vagy oda, az sem elképzelhetetlen, hogy az SaS számára anyagi következményekkel jár majd az EP-képviselő túlkapása. Remišová ugyanis kedden a sajtónak nyilatkozva megnyitotta az uniós újjáépítési alapból  Szlovákiának járó milliárdok elosztásának kérdését. Nyolcmilliárd euróról van szó, és bár a sajtóban némileg torzítva azt állítják, hogy az OĽANO nyerte vele a legtöbbet, valójában az SaS az igazi nyertes.

 

Sulíkék minisztériumai közel 2 milliárd eurót költhetnek el, a Richard Sulík által vezetett gazdasági minisztérium önmaga 933 millió euró felett rendelkezhet majd. A legnagyobb kormánypárt, az OĽANO csak a második sorban 1,73 milliárd euróval, amelyből 1,235 milliárd az egészségügybe áramlik majd.

 

Nyilván a legkisebb kormánypárt, a Za ľudí vesztesnek érzi magát a számára betervezett 910 millió eurójával. Nemegyszer bizony az emiatti elégedetlenkedést kell sejteni, mikor Remišová a koalíció döntéseit bírálja járványkérdésben. 

 

Legutóbb az OĽANO vetette fel, hogy a választások eredményének arányában kellene elosztani az alapból kapott pénzeket. A felvetés után Remišováék retorikában azonnal besorakoztak Sulíkék mellé. Az SaS kerete ugyanis így 800 millióra zsugorodna, a Za ľudíé, pedig 745 millióra, a Sme rodina és az OĽANO pedig sokat nyerne.

 

A lényeg ugyanaz, az alap elosztásának tervezete még nyitott, nincs lezárva, ilyen formán pedig politikai alku tárgya lehet. A Za ľudí már jelezte, hogy újra átnézi, milyen projektekre igényelt támogatásokat az alapból.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.