Nyitókép forrása: TVnoviny.sk

 

Juraj Šeliga (Za Ľudí) helyettes házelnök és Erik Tomáš (Hlas), Robert Fico egykori jobbkeze csapott össze a Markíza Na telo című politikai műsorában. A vita elsősorban arról szólt, mely pártok mennyire járulnak hozzá a vakcinázás bimbózó sikeréhez. Šeliga igyekezett konstruktív beszélgetést kialakítani vitapartnerével, ám csaknem alulmaradt a csörtében. Szerencséjére a műsorvezető, Michal Kovačič ezúttal tényleg lényegre törő kérdéseire Tomáš képtelen volt érdemben válaszolni.

 

Šeliga szerint „fair számadásra van szükség” arról, hogy szükség van-e a kormány esetleges átalakítására.

 

Szerinte egy évnyi kormányzás után számot kell vetni a történésekkel, és el kell gondolkodni azon, hogy szükség van-e változásokra a kormányban. Erik Tomáš természetesen az egész kormány leváltásában látja a megoldást, szerinte az sem segítene, ha kormányfőcserére kerülne sor.

 

Az oktatás újraindulása is szóba került, amelynél Šeliga egyértelműen kiállt amellett, hogy szükség volt az iskolák megnyitására, még ha az ezzel járó „kommunikációs káoszt” helytelenítette is.

 hirdetes_810x300  

 

Tomáš arra a kérdésre, hogy a Hlas mit tett volna másképp, hosszú monológba kezdett arról, hogy a kormány mennyi hibát követett el, és hogy Igor Matovič kormányzása teljes káosz. Aztán kettős beszédbe kezdett arról, hogy az iskolák megnyitásának is vannak bizonyos kockázatai az új mutációk miatt, egyúttal azonban üdvözölte is a lépést (bárhogy is alakul, utólag majd azt hangoztatja, hogy ő megmondta). Majd kijelentette, hogy ha a Hlas lenne kormányon, Szlovákia „egyszerűen nem került volna ebbe a helyzetbe”.

 

Šeliga elmondta, hogy a pedagógusok oltása elkezdődött, a gyerekek számára is „barátságosabb”, az egyszerűen használható antigéntesztek megrendeléséről pedig a kormány tárgyalásokat folytat, a gond az, hogy nincs elég belőle a piacon. (A teljes képhez hozzátartozik, hogy Ausztriában már alkalmazzák a gyerekeknek szánt antigénteszteket…)

 

Ezúttal nem jött be a kettős beszéd stratégiája

 

Erik Tomášt arról kérdezte a műsorvezető, hogy a Hlas vajon mit tenne másképp a jelenlegi helyzetben. Kovačič emlékeztetőül elindított egy bejátszást, amelyen Tomáš a járvány haláleseteinek elkerülhetőségéről beszélt, illetve megjegyezte, hogy Peter Pellegrini pártelnök egyáltalán nem beszélt korábban a kemény lockdown bevezetéséről, sőt, karácsony előtt épp azért kritizálta a kormányt, mert „megbonyolítják az év legszebb ünnepét”.

 

Tomáš egy gyenge hárítással azzal védekezett, hogy a kormány döntéseiért nem az ellenzék a felelős (valójában a műsorvezető a saját kijelentéseiket kérte rajtuk számon). Ezután kijelentette, hogy a kormány elhanyagolta a nyári hónapokban a járványkezelést.

 

Rossz stratégiát választott, mert a műsorvezető azonnal vissza is kérdezett: ha a Hlas szerint a kormány nem készült fel a második hullámra, Peter Pellegrini miért szólított fel novemberben az éttermek, konditermek és stadionok megnyitására?

 

 

Focus-felmérés: Javult a lakosság oltási hajlandósága

Érdemi válasz nem jött, az egyébként tévében magabiztosan szereplő Tomáš azzal védekezett, hogy nem tudja, milyen kontextusban nyilatkozta ezt a pártelnöke.

 

Šeliga a magas halálozási arányok kapcsán azzal érvelt, hogy az intézkedések foganatosításánál teljesen hiányzott az ellenzék konstruktivitása.

 

Žiga ismét téma volt

 

Komolyabb vita már csak az uniós újjáépítési alapból érkező nyolcmilliárd euró felhasználásáról alakult ki. A Za ľudí és vele Šeliga nem tartja helyesnek, hogy az uniós forrásokat a választási eredmények alapján osszák szét a minisztériumok között. (A tárgyalások ugyan nem zárultak le, de az eredeti tervek szerint a legnagyobb szeletet az SaS kapta volna, ami éppenséggel csak a harmadik a kormánypártok között a mandátumok számát tekintve – a szerk.). Tomáš szerint a kormány nem a minisztériumok szükségletei szerint akarja elosztani a pénzt, hanem politikai alapon.

 

A Hlas legkínosabb ügye is szóba került, ami Peter Žiga képviselő, volt smeres környezetvédelmi és gazdasági miniszter viselt dolgait érintette. Šeliga szerint a NAKA most azért (is) nyomoz Žiga után, hogy nem járt-e közre törvénytelen módon a bősi vízerőművel kapcsolatos per kapcsán azért, hogy Szlovákia javára ítéljen a bíróság. Mindezt azért, hogy a brutálisan túlárazott, Radomír Bžán ügyvédnek járó 77 millió eurós sikerdíjból részt kapjon. Miután a sajtó 2017-ben megszellőztette Bžán hatalmas jutalmát, Robert Fico és kormánya 77 helyett „csak” 17 milliót fizetett ki, ami nem kevésbé botrányos összeg.

 

Peter Žiga (Hlas) cégénél razziázik a NAKA

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.