Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

Vasárnap délután négy órától ülésezik a kormány és dönt arról az intézkedéscsomagról, amely szombaton szivárgott ki a sajtóhoz. Többek között az FFP2-es maszkok kötelezővé tétele, keményebb határellenőrzések, a COVID-támogatási rendszer kiterjesztése, a rendőrségi ellenőrzések fokozása szerepel benne. Eddigi ismereteink szerint, amennyiben ez a csomag nem hozza meg a kívánt eredményt a járvány elleni harcban, március 21-ével az ország totális lezárása és az üzemi termelés felfüggesztése sem zárható ki.

 

Úgy tűnik, ezúttal talán elmarad az a koalíción bleüli vita és feszültség, ami az eddigi szigorításokat jellemezte. A Markíza Na telo című politikai műsorában az SaS-es Jana Bittó Cigániková és az OĽANO-s Michal Šipoš parlamenti képviselők nagyjából egyetértettek abban, hogy a kormányfő jól döntött, mikor a járványkezelésben releváns véleménnyel bíró szakértőket találkozóra hívta a héten. A találko9zóna  kormány hivatalos szakértőin kívül azok is helyet kaptak, akik esetleg más politikus mellett állva kritizálták a kormány intézkedéseit.

 

A koalíción belüli feszültség az SaS és az OĽANO között mutatkozott meg legmarkánsabban, általában azonban a két kisebb, liberális kormánypárt (SaS és Za ľudí) támadta az OĽANO-t és Marek Krajčí egészségügyi minisztert.

 

 hirdetes_810x300  

Cigániková szerint az intézkedések legnagyobb része elfogadható, bár némelyiket kiegészítené. A képviselőnő szerint a fertőzöttek közeli kontaktszemélyeinek esetleges fertőzöttségét antigéntesztek helyett PCR-teszttel kellene ellenőrizni. Ez ugyan jól hangzik, de aligha van hozzá kapacitása a laboroknak és a közegészségügynek.

 

Šipoš szerint a kormányfő jól döntött, amikor egy szélesebb kört érintő tudományos kerekasztal-találkozót hívott össze.

 

„Most egységre van szükségünk. Ismét egységesnek kell mutatkoznunk, fel kell hagynunk a politikai játszmákkal. Emberéletekről van szó”

 

fogalmazott. Hozzátette, reméli, ezúttal a kormányfőnek sikerül Richard Sulíkkal megtárgyalnia az intézkedéscsomagot úgy, hogy ahogy azt a szakértők javasolják.

 

Az SaS nem akadályozza az orosz vakcina használatát

 

Az orosz Szputnyik V vakcina kapcsán Šipoš elmondta, nem látja akadályát annak, hogy Marek Krajčí egészségügyi miniszter az adásvételi szerződés megkötése után elkezdje az emberek beoltását olyan mértékben, ahogy igény jelentkezik az orosz vakcinára.

 

Cigániková szerint az orosz oltóanyagot a szlovák Állami Gyógyszerfelügyeleti Intézetnek kellene engedélyeznie – valójában ez az intézet nem ad ki engedélyt, csak állásfoglalást arra vonatkozóan, hogy a vakcina hatékony vagy biztonságos-e.

 

Cigániková – egy liberális politikustól nem meglepő módon – felvetette, hogy 20 százalékos oltottsági szintnél fontolóra kellene venni az üzletek és a kávézók megnyitását.

 

A közösségi védettség egyébként 50 százalékos oltottsági szintnél kezdődik, de ezt az arányt a szakértők még a koronavírus eredeti változatánál emlegették. Ma egyre többen vélik úgy, hogy a veszélyesebb és fertőzőképesebb mutációk miatt ennél jóval magasabb vakcinázási célokat kellene megfogalmazni. Az enyhítéseket jelenleg még Nagy-Britannia is csak tervezi, pedig ott már 29 százalék felett jár a felnőtt lakosság oltottsági szintje.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.