Nyitókép forrása: sme.sk

 

Valótlan alapokon nyugvó érvelésekkel teli, mégis igen tanulságos interjút tett közzé a Hospodárske Noviny gazdasági napilap internetes kiadása a névleg kereszténydemokrata KDH EP-képviselőjével, Ivan Štefaneccel. Štefanec szerint a szlovák kormányfő felrúgta a koalíciós partnerekkel megkötött alkut, Szlovákiára ma a Szputnyik miatt úgy tekintenek, mint Magyarországra. Annak ellenére, hogy beismerte, az EU vakcinabeszerzése akadozik és lassú, szerinte nem szabadna „hátat fordítani” az EU-nak.

 

Štefanec szerint Oroszország a múltban többször megpróbálta szembefordítani egymással az uniós tagállamokat, és ebben a kontextusban kellene vizsgálni a Szputnyik V vakcina megvásárlásának ügyét is. Elismerte, hogy az uniós vakcinabeszerzési politika lassú, ennek ellenére Matovič kormányfő kassai sajtótájékoztatóját úgy értékeli, mint elfordulás az uniós partnerektől. Emlékeztetett, hogy EU által megrendelt vakcinák is érkeznek az országba.

 

Štefanec állítása szerint az, hogy Szlovákia az Európai Gyógyszerügynökség regisztrációja előtt vásárolta meg a vakcinát, és erről nem tájékoztatta a külügyminiszter sem az államfőt, hibás lépés volt. Mint mondta, ő maga nem hallott egyetlen pozitív nyilatkozatot sem a Szputnyik V vakcináról.

 

 hirdetes_300x300  

„Matovič miatt a partnereink előtt kevésbé megbízhatónak látszunk. Még ha meg is magyarázza a döntését, ez az ország imázsán már nem segít”

 

véli a KDH-s politikus, hozzátéve, hogy Igor Matovič a „partnerei” szemében Orbán Viktorhoz vált hasonlatossá. Elmondása szerint Igor Matovič kormányfőnek és Marek Krajčí egészségügyi miniszternek kellene politikai felelősséget vállalnia a történtekért. Azzal kapcsolatban, hogy az EU elhibázott vakcinabeszerzéséért Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének le kéne-e mondani, Štefanec azzal reagált, hogy ez a kérdés nem aktuális.

 

Az érem másik oldala

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a KDH-s EP-képviselő viszonylag könnyen tesz ilyen nyilatkozatokat az orosz vakcinával szemben, tekintve, hogy az EP-képviselők teljes fizetésükkért dolgozhatnak otthonaikban. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a politikai nyilatkozatokon túl az EU hagyja, hogy Németország és Oroszország befejezze az Északi-Áramlat 2 balti-tengeri gázvezetéket, amivel a kelet-európai uniós tagállamoktól nem csak eurószázmilliókat vesznek, de kiszolgáltatottabbakká válnak az orosz gázfegyverrel szemben.

 

Hasonló kettős mércéről tesz bizonyságot az is, hogy Štefanec kerüli Ursula von der Leyen lemondásának lehetőségét, ugyanakkor saját országa kormányfője esetében a távozását szorgalmazza.

 

A legfontosabb részlet pedig az, amire csütörtökön Jaroslav Naď védelmi miniszter hívta fel a figyelmet: ha Szlovákia megvárja az Európai Gyógyszerügynökség regisztrációját, akkor a nagy tagállamokkal versengve, értelemszerűen magasabb áron lett volna kénytelen leszerződni az oroszokkal, és a mostaninál nyilvánvalóbban kisebb mennyiségekre. 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.