Nyitókép forrása: reprofotó/rtvs

 

Igor Matovič kormányfő ismét kiállt Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter mellett a komáromi találkozó kapcsán. A szlovák kormányfő nem tartja helyénvalónak, hogy azt az embert kritizálja az SaS-es külügyminiszter, aki segített Szlovákiának hozzájutni a Szputnyik V vakcinához, és aki lélegeztetőgépekkel támogatta Szlovákiát. Matovič szerint az SaS számára ez csak politikacsinálás, és elárult egy olyan részletet is Szijjártó komáromi látogatásáról, amit eddig a szlovák fél szemlátomást elhallgatott.

 

A közrádió Szombati párbeszéd című műsorának műsorvezetője igyekezett hatalmas botránynak beállítani, hogy az egyébként teljesen passzív külpolitikai tevékenységet folytató Ivan Korčok külügyminiszter „háta mögött” utazott Szijjártó Szlovákiába. Erre válaszolva Matovič elmondta:

 

„Én nem látok semmilyen botrányos dolgot abban, ha Magyarország külügyminisztere Szlovákiába látogat, és az itt élő magyar kisebbség képviselőivel találkozik: először az egyik párttal, aztán a másikkal, végül a mi mozgalmunkkal is.”

 

Arra a kérdésre, hogy miért Korčok háta mögött került sor a találkozóra, Matovič azt válaszolta:

 hirdetes_810x300  

 

„Jó lenne akkor elmondani a teljes igazságot. A magyar külügyminiszternek megbeszélt találkozója lett volna a szlovák külügyminiszterrel Komáromban, amit aztán hirtelen előző nap, vagy inkább előző este Korčok lemondott, (…) de a program további része ettől még megvalósult. Ezt önök nem tudhatták, de sajnálatos, hogy a szlovák külügyminiszter ezt elhallgatta”

 

„Ráadásul a találkozó egyik központi témája épp a Dél-Szlovákiába küldött 17 lélegeztetőgép kérdése volt. Erre mi belehúzzuk őt [a magyar külügyminisztert] saját belpolitikai csatározásainkba? Ez nekem rendkívül gyerekesnek hat”

 

fogalmazott Matovič. (Megjegyezzük, tavaly tavasszal is hasonló keretek között találkozott Szijjártó és Sulík. Utóbbi akkor Korčok helyett vezette a külügyminisztériumot, és a találkozó után szintén sor került egy MKP-val való egyeztetésre is Komáromban.)

 

A szlovák kormányfő egyúttal határozottan kiállt a szlovák állampolgársági törvény legutóbbi megváltoztatása mellett. Kiemelte, hogy ő maga javasolta a törvénybe azt a kitételt, ami a kettős állampolgárság szankciók nélküli felvételét engedélyezi, amennyiben az igénylő az adott ország területén legalább 5 éve állandó lakhellyel rendelkezik. Azt is elmondta, hogybebből nem áll szándékában engedni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 22 olvasónak tetszik ez a cikk.