Nyitókép forrása: reprofotó/markíza.sk

 

Ha rajta múlna, leváltaná Richard Sulíkot – jelentette ki a Markíza televízió Na telo című politikai vitaműsorában Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter. Naď vitapartnere Juraj Blanár (Smer) parlamenti képviselő volt, aki nem nagyon tudta eldönteni, hogy örüljön-e a kormányválságának, vagy Matovič miniszterelnöki maradása mellett foglaljon állást.

 

Naď szerint a kormány átalakításáról szóló vitában az OĽANO elsősorban a második legnagyobb kormánypárt, a Sme rodina véleményét várja – annak országos elnöksége azonban csak szerdán ülésezik, hamarabb hivatalos állásfoglalás Kolláréktól aligha várható.

 

Blanár azt is hangsúlyozta a kormányválság kapcsán, hogy sem a kormány rekonstrukciója, sem egy esetleges kormányfőcsere nem hozhat igazi megoldást, számára az egyetlen elfogadható alternatíva az előrehozott választások kiírása.

 

 hirdetes_300x300  

Naď erre reagálva kijelentette, hogy a Smer csak azért akar előrehozott választásokat, mert meg akarja buktatni azt a kormányt, amely büntetőjogi felelősségre vonná a korrupt hivatalnokokat és az oligarchákat, akik a Smer kormányzása idején bármit megtehettek.

 

„Nem engedjük, hogy megismétlődjön 2011”

 

Naď épp erre hivatkozva emelte ki, hogy az OĽANO a négyes koalíció megmaradásában érdekelt. Válaszaiból úgy tűnt, hogy számára az SaS kormányban maradása nem feltétlenül jelenti Richard Sulík miniszter maradását is. Nem zárta ki a kisebbségi kormányzás lehetőségét, de mindenképp a Sme rodina válaszára vár.

 

Korábbi nyilatkozatain némileg finomítva az OĽANO minisztere úgy fogalmazott, hogy Richard Sulík (mint személy) aligha maradhat ebben a kormányban anélkül, hogy arányos önreflexiót alkalmazna korábbi kijelentéseiért. Mint mondta, az OĽANO a négyes koalíció fenntartásában érdekelt, mert máskép megismétlődik 2011, amikor a Radičová-kabinet bukása után nyolc évnyi smeres maffiakormányzás következett.

 

Szijjártó komáromi látogatása

 

Blanár szerint Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter súlyosan megsértette Szlovákia szuverenitását, mert semmilyen körülmények között nem lett volna joga Szlovákia területére látogatni a külügyminisztérium tudta nélkül.

 

Erre reagálva Naď kijelentette, hogy Blanár kettős mércét alkalmaz, hiszen annak idején a smeres Čaplovič Vajdaságba látogatott és az ott élő szlovák kisebbség jogállásáról beszélt. Ezután a védelmi miniszter kihangsúlyozta, hogy

 

Korčok külügyminiszter pontosan tudott Szijjártó látogatásáról, mert hivatalosan egyeztetett találkozóra került volna sor kettejük között. A találkozót Korčok ugyan lemondta, de az egész programot nem. 

 

A műsorvezető ekkor elmondta, hogy a Markíza megkeresésére Korčok azt nyilatkozta, amiatt törölte a Szijjártóval közös találkozót, mert a kettős állampolgárság is téma lett volna. A liberális külügyminiszter állítása szerint a találkozóra Pozsonyban került volna sor – de ennél többet nem mondott, így a nyilatkozat megfelelően ködös ahhoz, hogy szlovák populista politikusok kétségbe vonhassák Szijjártó komáromi programjának jogosságát.

 

„Pontosan tudom, hogy több témáról is tárgyaltak volna. Szijjártó ezért jött Szlovákiába, és igen, többek között találkozott a szlovákiai magyar kisebbség képviselőivel, ahogy mi is találkozunk a külföldön élő szlovákok képviselőivel például a Vajdaságban”

 

mondta Naď hozzátéve, hogy Pozsony és Komárom is szerepelt a programban (ha nem szerepelt volna, Korčok nyilván felhasználta volna álláspontja nyomatékosítására – a szerk. megj.).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 14 olvasónak tetszik ez a cikk.